ADRIAN DENNIS Afp
NOĆNA MORA ZA SLOVAKE

VIDEO: Englezi iz ponora do uskrsnuća. Bellingham i Kane spriječili najveću senzaciju Eura

Škaricama Bellinghama iz 95. minute te golom Kanea na startu produžetka, Engleska je ušla u četvrtfinale
Piše: Damir Dobrinić, Tomislav Dragobratović, Mihael FarkašObjavljeno: 30. lipanj 2024. 21:00

Engleska - Slovačka 2:1 (Bellingham 90+5., Kane 91./Schranz 25.)

Gelsenkirchen, Veltins Arena

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Guehi🟨, Trippier (od 66. Palmer) - Mainoo🟨(od 84. Eze), Rice - Saka, Bellingham⚽🟨(od 106. Konsa), Foden (od 90+4. Toney) - Kane⚽(od 106. Gallagher)

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik🟨(od 109. Tupta), Vavro🟨, Škriniar🟨, Hancko - Kucka🟨(od 81. Bero), Lobotka, Duda (od 81. Benes) - Schranz⚽(od 90+3. Gyomber🟨), Strelec (od 61. Boženik), Haraslin (od 61. Suslov)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


Triler sa sretnim završetkom za Engleze, klasični horor za Slovake u Gelsenkirchenu. Šest puta do nedjelje samostalna je Slovačka pokušala pobijediti Englesku i nijednom nije uspjela. U osmini finala Europskog prvenstva u Njemačkoj taj niz povećao se na sedam, momčad pod vodstvom Garetha Southgatea opravdala je ulogu velikog favorita i uz puno, puno, puno... sreće ona će sljedeće subote, 6. srpnja, s početkom u 18 sati u Düsseldorfu protiv Švicarske igrati za mjesto među četiri najbolje reprezentacije na Euru.

Slovačka je bila nadomak povijesnog uspjeha, Sokolovi su imali Tri lava na konopcima, ali do nokauta nisu stigli. Da je na početku drugog dijela David Strelec s centra pogodio prazna vrata, otišli bi na dva gola viška i, s obzirom na igru Engleske, vjerojatno riješili pitanje konačnog pobjednika. No nisu, i Engleska se na kraju digla iz mrtvih u završnici za pamćenje. Jude Bellingham pokušavao je tijekom cijele utakmice, nije mu išlo, ali zato se ukazao u petoj minuti nadoknade i pogodio čudesnim škaricama za produžetke. Slovaci su još bili mutni od tog šoka, a već im je na samom startu tih produžetaka zabio i Harry Kane. Došli su Sokolovi potom sebi, stvorili nekoliko situacija pred suparničkim vratima, ali nisu pogodili. Od ovog će se poraza dugo oporavljati, bila je to epska kapitulacija.

image
INA FASSBENDER Afp

Southgate je ostao pri svom, desetorica standardnih i nova promjena u defenzivnom veznom dijelu, nakon Trenta Alexander-Arnolda i Conora Gallaghera, startnu ulogu dobio je i tinejdžer Kobbie Mainoo. Promijenilo se malo toga, nastavili su Englezi po svom, sporo, bezidejno, hodajući...

Slovaci su odmah nanjušili krv, digli su se visoko, odmah počeli prijetiti i stvorili nekoliko lijepih situacija. Brži, viši i jači bili su Slovaci, čija je startna postava bila skoro u prosjeku četiri godine starija. Frustrirani otočani u 17. minuti su već imali tri žuta kartona...

Da nije u godinama, odnosno mladosti i poletnosti, sve, pokazala je i 25. minuta. Stoper Denis Vavro je poslao dugu loptu na 30-ak metara od vrata suparnika, a tamo između dvojice engleskih centralnih braniča Marca Guehija i Johna Stonesa glavom loptu odnio 37-godišnji Juraj Kucka. Idealno za Streleca, koji je na 20 metara pričekao i dočekao protrčavanje Ivana Schranza, uslijedilo je idealno mirno proigravanje, kao i sigurna realizacija za njegov treći gol na turniru. Dečki iz Slovana Bratislave te strijelac iz praške Slavije lijepo su očitali lekciju razvikanim suparnicima.

image
INA FASSBENDER Afp

Frustrirani engleski navijači ispratili su svoje miljenike na odmor razornim zvižducima i malo ih motivirali. Phil Foden je zatresao mrežu, ali iz zaleđa, onda se napokon ukazao i Kane, nije pogodio. Šansa utakmice dogodila se u 55. minuti. Nevjerojatna pogreška Engleza na centru, poklonjena lopta Strelecu. Odmah je tukao, Jordan Pickford bio je na 20-ak metara od vrata, ali nije pogodio, tukao je pokraj vratnice. Vrhunska je to situacija bila, za Slovake u konačnici kobna.

Stisnuli su Englezi, Kane je u 78. promašio iz matne situacije, u 81. je Declan Rice udarcem izvana pogodio vratnicu. Dvije zamjene napravio je Southgate, onda u četvrtoj minuti nadoknade i treću, a u sljedećoj je njegova momčad prvi put poslala loptu u prostor omeđen s dvije vratnice i gredom. I došla do nevjerojatnog izjednačenja!

Kyle Walker je izveo aut, Kobbie Mainoo prenio glavom, a na osam se metara od vrata, neometan, Bellingham odlučio izvesti škarice. Koncentracija Slovaka pala je u ključnom trenutku, desetka je izveo potez za desetku i čudesnim golom odvela utakmicu u produžetke. U subotu je Bellingham proslavio 21. rođendan, lijep si je poklon darovao. Nikad Engleska na EP nije zabila kasniji gol u "normalnom vremenu", na satu je pisalo 94:34.

image
OZAN KOSE Afp

Bio je to početak kraja, slovačkog kraha... Psihički su potpuno potonuli, na početku nastavka nisu se ni pojavili i odmah je to Engleska iskoristila. Palmer je izveo slobodni udarac s desne strane, Dubravka izboksao loptu na 20-ak metara, Eberechi Eze loše tukao iz voleja, ali i pogodio točno u glavu Toneyja. Idealno proigravanje, Kane je ostao sam na nekoliko metara i to glavom nije mogao promašiti. Prošla je 51 sekunda prvog produžetka...

Zamutilo se Slovacima u glavama od silnih šokova, ali nisu se predavali. U 105. minuti imali su strašnu šansu, Peter Pekarik, još jedan 37-godišnjak, tukao je iz neposredne blizine s druge vratnice nakon centaršuta i bio je neprecizan. Predvođeni svojim neumornim herojem Stanislavom Lobotkom pokušavali su do kraja Slovaci doći do izjednačenja, ali nisu uspjeli. Junački su pali, Englezi nisu proigrali, no eto ih među osam najboljih na kontinentu...

📣 I još nekoliko komentara za kraj.

"Sad su se izvukli, ali protiv Švicarske neće." (Zvonko Kelava)

"Sad konačno razumijem Dalića kad kaže da male države nitko ne poštuje, sve se namješta, izmišljene minute..." (Tihomir Bubnjarić)

"Neće oni dalje od toga." (Antonio Franjo)

"Italija gubi, produžetak 8 minuta. Englezi gube, produžetak 6 minuta. Njemačka vodi, produžetak 2 minute. No comment." (Kálmán József)

Koliko li je Slovačka bila blizu prolasku dalje...

image
INA FASSBENDER Afp

Igrač utakmice je, očekivano, Jude Bellingham.

Engleze u četvrtfinalu čeka Švicarska, taj susret na rasporedu je u subotu od 18.00 sati.

Gotova je utakmica u Gelsenkirchenu, Englezi su na kraju spretno i sretno izborili plasman u četvrtfinale. Spasio ih je Jude Bellingham u 95. minuti, a nošeni euforijom toga pogotka poentirali su i na samom početku produžetaka preko Kanea. Bilo je to više-manje sve što smo vidjeli od Engleza, sve skupa neuvjerljiva predstava, ali dovoljno dobra za prolaz dalje, što se u konačnici i jedino broji...

image
OZAN KOSE Afp

KRAJ UTAKMICE

120+1. Toney gađa iz kontra napada, bila je to prilika za "šah-mat".

117. Englezi angažirano "parkiraju bus" pred svojim golom...

113. Slovaci su pritisli, bilo je tu nekoliko uzastopnih ubačaja, ali bez konkretne završnice.

image
ADRIAN DENNIS Afp

110. Tupta gađa iz slobodnog udarca, nije to bio opasan pokušaj.

106. Počeo je drugi produžetak.

Žalit će Pekarik za ovim promašajem...

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

105. Zamalo su Slovaci izjednačili! Pekarika nije uspio zatvoriti Eze, dočekao je jaki centaršut s lijeve strane, ali nije uspio pospremiti loptu u gol.

103. Škriniar šalje loptu u kazneni prostor, Pickford je to ukrotio.

📣 Nekoliko vaših razmišljanja nakon dramatičnog preokreta.

"Slavenski je specijalitet da se primi gol duboko u sudačkoj nadoknadi. Slovenija, Hrvatska i Slovačka su putokaz." (Vladimir Glibušić)

"Opet pljačka malih u korist velikih. Dokle više sudačke krađe s tim dodatnim vremenima? Prvo pokradene naše tratinčice, sad Slovaci. Poslat ovog suca kući." (Branko Martan)

"Švicarcima su ovakvi Englezi lakši zalogaj." (Tomislav Šimić)

"Englezi zasluženo, Slovačka osim gola - nula." (Damir Piskač)

Pogodak Judea Bellinghama bio je ujedno i najkasniji pogodak Engleza u povijesti Eura u regularnom dijelu.

97. Slovaci djeluju uzdrmano nakon drugog pogotka. Posljedično su preuzeli posjed, ali dojma smo da su lagano šokirani nakon brzog pogotka Engleza nakon 50-ak sekundi.

image
INA FASSBENDER Afp

96. Nešto mirnija situacija na terenu nakon pogotka Engleza, Slovaci sada drže posjed.

Nakon odbijene lopte Toney je glavom prebacio u sredinu, tamo se našao Kane i poentirao za vodstvo Tri lava.

91.GOOOL!

Kane zabija za 2:1 Engleza!

Kako su Englezi doživjeli Bellinghamov pogodak?

- Mogli ste vidjeti ljutnju i frustraciju Bellinghama u ovom udarcu - kaže Joe Hart.

"Bellingham akrobatskim udarcem spašava sramotu Engleske", piše Daily Mail.

"Pakleni zvuk zvona", vrišti s naslovnice The Suna, koji ukazuje na slovački šok u sučevoj nadoknadi.

POČEO JE PRVI PRODUŽETAK

Evo nam i statistike nakon 90 minuta.

Bellingham škaricama postiže pogodak - u stilu Brune Petkovića.

image

Pogodak Brune Petkovića škaricama protiv Bodo Glimta

DAMIR KRAJAC Cropix

Nevjerojatna završnica, Bellingham je spasio Engleze! Tri lava su bili očajni, u ponoru, nije bilo ni igre ni nade... ali ukazao se Bellinghamov "duh Real Madrida", i spasio Garetha Southgatea od sramote... Čekaju nas produžetci.

KRAJ REGULARNOG DIJELA

Ubačaj sa strane Engleza, svi su bili u petercu Slovaka, Bellingham je uhvatio loptu škaricama i zabio za izjednačenje na samom kraju!

90+5. GOOOL!

Ludi pogodak Bellinghama za 1:1!!!

90+3. I dalje gledamo istu priču. Izgleda to kao vrlo jalovi, nekonkretni pritisak Engleza.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

90. 🕖

Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

89. Englezi napadaju, ali nema konkretnih prilika...

84.

Ulazi Eze za Engleze, a s terena će izaći Mainoo.

81. Rice tuče iz daljine, lopta je završila na stativi! Kane je bio na otpatku, ali nije uspio reagirati.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

78. Kane promašuje čistu šansu!

Foden je ubacio iz slobodnog udarca, Kane je bio neometan ispred gola Slovaka, no njegov udarac glavom ide pokraj gola.

77. 🟨

Žuti karton zbog starta nad Fodenom zaradio je Pekarik.

73. Englezi postepeno stišću obruč oko slovačkih vrata.

image
ADRIAN DENNIS Afp

68. Duda je ostao ležati na travi, no Englezi su ga ignorirali i nastavili napad. Palmer je centrirao, Škriniar očistio, a onda i bijesno reagirao zato što sudac Umut Meler nije zaustavio igru.

66. ⇔ Englezi mijenjaju.

Izlazi Trippier, a na terenu je sada Palmer.

61. ⇔ Izmjene u češkom sastavu.

Izlaze Haraslin i Strelec, a na terenu su sada Suslov i Boženik.

60. Foden iz slobodnog udarca gađa živi zid.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

56. Englezi su puno konkretniji u drugom dijelu. Lopta se kreće brže, igrači se kreću brže... Dojam je da gol visi u zraku.

55.

Skoro nevjerojatan pogodak Slovaka!

Englezi su izgubili loptu na sredini terena, Strelec je zapucao sa samog centra i skoro prebacio Pickforda. Bilo je to dosta blizu...

53. Kane se "razigrao". Sada je uposlio utrčalog Saku, koji proslijeđuje u sredinu, ali ukrotili su to Slovaci.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

52. Kane nastavlja pritisak Engleza, no udarac je završio u bloku.

51. ⛔ Nema pogotka!

VAR je poništio gol zbog zaleđa, Foden je prebrzo utrčao u prostor.

50.GOOOL!

Foden zabija za 1:1!

Gareth Southgate očito do krajnosti testira živčane stanice engleskih navijača. Ovdje donosimo pregled komentara otočkih medija i društvenih mreža u poluvremenu.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Engleski mediji, blago rečeno, nisu impresionirani onime što su vidjeli u prvih 45 minuta. Brzinski pregled nekoliko naslova i komentara u poluvremenu...

"Šeptrljava Tri lava su konačno kažnjena" (Daily Mail)

"Engleska izviždana u poluvremenu, Slovačka zasluženo vodi" (BBC)

"Ako ovako nastave, Engleze čekaju čekirane karte za let kući" (Guardian)

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

77 posto posjeda lopte, 0 kreiranih velikih prilika , 0 udaraca u okvir gola... Poražavajuća statistika za Southgatea i društvo.

Bezidejna Engleska odlazi na predah sa zasluženim zaostatkom. Gareth Southgate ponovno je na teren poslao momčad koja izgleda kao da nema nikakvu ideju kako treba igrati, Slovaci su bili opasnija momčad preko svojih kontra napada. Sjajnu utakmicu na lijevom krilu igra Haraslin, već je nekoliko puta bio iznimno opasan za neuvjerljivu englesku obranu.

image

Jude Bellingham nezadovoljno širi ruke

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

KRAJ PRVOG DIJELA

45+3. Mainoo je poteguno iz daljine, lopta se odbila u korner.

45. 🕖

Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

43. Utakmica se u potpunosti umrtvila, gledamo jalovi posjed Engleza s jedne strane i kompaktne Slovake s druge koji čekaju svoju priliku.

Ivan Schranz postao je drugi igrač koji je zabio tri gola za Slovačku na velikim natjecanjima. Prije njega to je uspjelo Robertu Vitteku na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.

39. Foden je nezgodno ubacio, očistili su to Slovaci.

34. Povukao je Bellingham po lijevoj strani i ubacio, lopta je od bloka zavšila u korneru.

📣 Vaši komentari nakon što je Slovačka povela...

"Bolji su, zasluženo vode." (Zoran Husul)

"Kakav crni šok, Englezi nisu zaslužili ni proći grupu." (Nahrim Jusufi)

"Ajmo plavi." (Tonček Pilek)

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

32. Englezi igraju sporo, letargično, bez imalo energije... Prepoznali su to i navijači, pali su prvi zvižduci u Gelsenkirchenu.

image
OZAN KOSE Afp

30. Ponovno su Englezi uspostavili posjed, ali ništa konkretno ne gledamo od Southgateovih igrača...

Bila je do duga lopta koja je došla do Streleca koji se našao između linija. Engleska obrana ostala je loše postavljena, Schranz je uletio u prostor i poentirao iza Pickforda za veliko slavlje Slovaka!

25.GOOOL!

Slovaci imaju 1:0, Schranz posprema loptu u mrežu!

23. Gužva u kaznenom prostoru Slovaka. Bellingham je povukao akciju, Foden je srušen, bilo je tu dosta akcije, Englezi su tražili penal, ali u konačnici bio je to samo korner za igrače u bijelom dresu.

Gareth Southgate definitivno ne može biti zadovoljan viđenim...

image
ADRIAN DENNIS Afp

17. 🟨

Haraslin radi "dar-mar" Engleskoj. Ponovno je projurio po terenu, ovoga puta sapleo ga je Bellingham i zaradio žuti karton.

Sjajno su krenuli Slovaci u ovu utakmicu. Nimalo obeshrabreni idu prema golu Pickforda, samo im još nedostaje realizacija...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

12.

Još jedna velika prilika za Slovačku!

Haraslin je povukao po lijevoj strani, istrčao pred Pickforda i pucao, no u posljednji trenutak reagirali su Guehi i Trippier i spriječili opasnost.

9. Na lijevoj strani potpuno sam je ostao Trippier. Foden je odvukao čovjeka, lopta je došla na desnu nogu igrača Newcastlea, a njegov udarac završio je visoko iznad gola.

7. 🟨

Na drugoj strani prijetio je Saka, udarac je bio blokiran, a u nastavku akcije Mainoo je zaradio žuti karton.

5. Ponovno prijete Slovaci!

Hancko je povukao, a Strelec pucao iz dobre pozicije, otišlo je to pokraj gola.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

4. Prilika za Slovake!

Za ubačaj iz slobodnog udarca borili su se Kucka i Strelec, no nisu uspjeli zahvatiti loptu iz dobre pozicije.

3. 🟨 Žuti karton zaradio je Guehi.

Kratku loptu unazad poslao je Trippier, tako da je stoper morao reagirati da spriječi kontra napad.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

1. 🕖

Utakmica je počela.

17.57 Navijači su spremni, utakmica samo što nije počela.

image
INA FASSBENDER Afp

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

17.55 Vrijeme je za nacionalne himne.

16.55 Stigli su sastavi!

Gotovo da i nema promjena u odnosu na predviđene postave, jedino kod Slovačke u vrhu napada umjesto Boženika igra Strelec.

16.35 Stadion u Gelsenkirchenu je spreman za večerašnji okršaj.

16.00 Evo i najave za današnju utakmicu:

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Najavu piše: Kazimir Guberina

Engleska i Slovačka sučelit će se danas u Gelsenkirchenu u osmini finala Europskog prvenstva, a ozračje u engleskom taboru, a još više oko njega prilično je daleko od onoga što bi se se dalo naslutiti kada je u pitanju po papifrnatim prognozama prvi favorit za osvajanje naslova.

Nakon 58 godina Englezi pokušavaju napokon osvojiti trofej na velikim natjecanjima i još nisu uspjeli u tome. Svako novo natjecanje budi i novu veliku nadu koja se u konačnici pretvori u katarzično raspoloženje zbog tko zna kojeg po redu neuspjeha, a vrijeme će pokazati slijedi li u njemačkom okruženju prije ili kasnije uhodani scenarij ili će se dogoditi čudo i “nogomet će napokon se vratiti kući”.

U prva tri nastupa na Euru Kane i društvo prezentirali su za svoje standarde u kontekstu igračkog kadra koji posjeduje izabrana vrsta Engleske gotovo očajan nogomett, navukli na sebe gomilu bijesa i kritika navijača i stručnjaka koji misle da bi oni to radili puno bolje nego Southgate, Bellingham ili Kane. No, kako medalja gotovo uvijek ima dvije strane, Englezi koliko god bili očajni na kraju su osvojili 1. mjesto u skupini, što puno više govori u kvaliteti ili nekvaliteti suparnika i traljavoj skupini u kojoj se igrao najdosadniji nogomet na Euru i u kojem je najbolji dojam ostavila - Slovenija.

Upravo je činjenica da Engleska nije bila u stanju ne samo pobijediti Sloveniju, nego joj nije bila u stanju postići barem jedan pogodak dovela do nove histerije negativnih kritika uz činjenicu da su neki engleski navijači zaspali na tribinama koliko im je igra njihove omiljene družine bila zanimljiva dok su oni drugi plastičnim čašama gađali Southgatea i njegove igrače nakon utakmice kao i njihove bolje polovice.

- Ne postoji momčad na Europskom prvenstvu koja se plasirala u nokaut fazu natjecanja, a da je bila suočena s takvim ponašanjem navijača kao naša momčad. U jednom dijelu razumjem kritike na naš račun, jasno je da igra nije na očekivanoj razini, no nije u redu da smo suočeni s tolikom negativom u trenutku kada smo se plasirali u drugi krug i osvojili 1. mjesto u skupini uopće nije važno na koji način. Niti jedna reprezentacija ovdje nije došla po dojam, nego po rezultat i samo se rezultat na kraju pamti. Ipak uopće ne sumnjam da će nam navijači i danas biti velika podrška - istaknuo je izbornik Engleske Gareth Southgate.

Uz sve navedeno Englezi su do sada imali i puno sreće s obzirom da im je pobjeda Gruzije nad Portugalom umjesto Nizozemske u osmini finala donijela na papiru ipak lakšeg suparnika u liku Slovačke uz dodatak da su se našli u puno lakšem dijelu ždrijeba koji je kod otočke javnosti sam po sebi potencirao da tek sada Engleska mora doći u finale kada joj na tom putu neće stajati Francuska, Njemačka, Španjolska, Portugal ili Belgija.

No, dalek je put za Tri lava do spomenutog ostvarenja. Kobbie Mainoo trebao bi po najavama engleskim medija startati od pve minute nakon što je mladi veznjak Manchester Uniteda bio jedan od boljih protiv Slovenije, dok bi Trippiera na poziciji lijevog braniča mogao zamijeniti Konsa.

Cole Palmer i dalje dobija mrvice, no Southgate ne mari za javnost i drži se svojih principa. Harry Kane smatra da je igra protiv Slovenije bila najbolja engleska predstava na Euru(!?), dok se supruga vratara Jordana Pickforda u pojedinim engleskim medijima zasupljenija od Judea Bellinghama.

No i to je Engleska i sve će se dati podnijeti do prvog sljedećeg debakla za koji se Englezi nadaju da neće uslijediti baš - danas...

Linker
30. lipanj 2024 21:17