Daniel Olmo

 JAVIER SORIANO Afp
DETALJNA ANALIZA

Vaha Halilhodžić: ‘Olmo je dostigao razinu svjetske zvijezde, ali nije najvažniji igrač Španjolske‘

‘Kane ima koji kilogram više i izgubio je na eksplozivnosti, ali još može riješiti utakmicu‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 13. srpanj 2024. 13:37

Mjesec dana nogometna je Europa proživljavala strast i uzbuđenje najpopularnije igre. Naposljetku, priča se primakla završetku i svela na samo tri riječi: Španjolska ili Engleska?

- Za većinu pratitelja Španjolska je favorit. Objektivno, to je jedina momčad koja je u potpunosti zadovoljila ukuse nogometnih sladokusaca. Meni je kao treneru igra španjolske reprezentacije bila najintrigantnija, jer se ponajprije bazirala na kolektivnom duhu. Većina ostalih momčadi, poput Francuske, Portugala, pa i Engleske, oslanjala se na igru pojedinca. Osobito ako govorimo o napadačkom dijelu igre. Što se tiče defenzivnog segmenta, većina je reprezentacija bila dobro posložena - smatra nekadašnji trener Dinama Vahid Halilhodžić, ali i izbornik četiriju reprezentacija.

U dosadašnjih šest susreta na Euru jedino se momčad Španjolske uspjela nametnuti svakom suparniku i preferirajući vlastiti način igre ostvariti - šest pobjeda. Može li "furija" energetski izdržati turnir do kraja?

- Posljedice turnira i umor zasigurno osjećaju obje reprezentacije. Možda je taj problem još izraženiji kod Engleza, koji su imali dan odmora manje za rekuperaciju. Međutim, kada momčad pobjeđuje lakše se i mentalno obnavlja. To je fenomen koji znam iz iskustva. Možda bi se problem energije mogao pojaviti u završnici utakmice ili u mogućim produžecima. No, nekako mislim da energetski faktor neće biti presudan u finalnom dvoboju.

Hoće li zbog posvemašnje euforije na igračima "la roje" biti i veći psihološki pritisak?

- Uvijek favorita zapadne veći pritisak. Španjolci su dosad pokazali da se dobro nose s njim. Iako se formalno radi o dosta mladoj momčadi, većina igrača igra u velikim klubovima i posjeduje iskustvo ovakvih utakmica. Konačno, kod njih se prepoznaje i najveće samopouzdanje, jer su dosad uvijek uspijevali demonstrirati željenu ideju igre. Uspjeli su se nametnuti i Francuzima, koji također svoj način igre baziraju na individualnoj kvaliteti. No, Španjolci su ih izdominirali taktičkom raznovrsnošću i dubinom igre. Ali, najviše kompaktnim djelovanjem svih linija u momčadi i homogenošću. Od svih sudionika Eura, reprezentacija Španjolske najbolje izgleda kao momčad.

I dok Luis de la Fuente proživljava sretne dane, engleski izbornik Southgate bio je izložen nesmiljenim kritikama engleskih medija. No unatoč tome što mu je već nekoliko puta objavljena "osmrtnica", Garry je opet u finalu, kao i prije tri godine...

- Nije to samo ‘privilegij‘ engleskih medija. Danas je u modi kritizirati sve i svakoga. Najčešće bez argumenata. Ne samo Southgate, i Deschamps je proživljavao teške trenutke. Počesto se kritika srozava na kritizerstvo, a nerijetko i do osobne razine. Mislim da je jedan potez Southgatea donekle zaustavio tu lavinu pred finale u Berlinu. Obično se kaže da je ‘trener imao nos‘ kada igrač koji uđe u igru riješi utakmicu. A upravo to se dogodilo. Southgate je Kanea zamijenio Watkinsom, a ovaj je Englesku odveo u finale.

image

Vahid Halilhodžić

FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia

Kome biste u nedjelju dali veće izglede?

- Nema dvojbe da je Španjolska demonstrirala najljepši nogomet. Najviše su pokazali i na taktičkom planu, djelovali su najuvjerljivije. No, finalni susreti često ne priznaju favorite. Stoga mislim da su šanse 50 - 50.

Dani Olmo mnogima je otkriće Eura. Ima impresivnu statistiku (tri gola i dvije asistencije), pogotovo uvažavajući činjenicu da je samo dvije utakmice bio u početnom sastavu, a jedan je susret (protiv Italije) - ostao na klupi.

- Gledao sam Olma u Dinamu i svidio mi se, ali ovo što pokazuje na Euru, to su prezentacije na razini najvećih svjetskih zvijezda. Očito je da Olmu ovakav način igre Španjolske odgovara. Stoga je doista čudno da nije imao i veću minutažu. No smatram da je najvažniji igrač Fabian Ruiz. On i Rodri čine kralježnicu momčadi. Tu je i Morata. Dobar je, ali se nije nametnuo kao egzekutor - ističe Halilhodžić.

Kao legendarni centarfor mostarskog Veleža bili ste puno sličniji Kaneu nego spomenutom Morati. Je li on i nadalje najjači engleski adut u napadu?

- Kane ima koji kilogram više i izgubio je na eksplozivnosti, ali još je uvijek igrač koji može riješiti utakmicu. Stoga mi je posve razumljivo da ga se Southgate ne želi riješiti.

Linker
20. rujan 2024 16:56