OZAN KOSE Afp
‘UEFU NIJE BRIGA‘

Žestoka poruka Čeferinu: ‘Prokleto natjecanje! A ovo s VAR-om na Euru, je li to bila slučajnost?‘

"Zašto konačno ne pokušaš učiniti nešto korisno za nogomet?", piše kolumnist Corriere dello Sporta
Piše: SNObjavljeno: 16. srpanj 2024. 08:34

Povodom netom minulog Eura 2024. novinar i kolumnist portala Corriere dello Sport, Ivan Zazzaroni, oglasio se jednim satiričnim pismom pod naslovom "Uefu i Fifu nije briga za nogomet" u kojemu rezimira sve loše što se, po njegovu mišljenju, odvilo na turniru. Pismo puno gorčine i cinizma adresirano je na predsjednika UEFA-e, 56-godišnjeg Slovenca Aleksandra Čeferina. Prenosimo ga u slobodnom prijevodu:

"Španjolska je opet pobijedila, Engleska opet izgubila - radi to već 58 godina - a Europsko prvenstvo nije dalo ništa novo ni lijepo. Zato zahvaljujem Čeferinu i UEFA-i: hvala na ovom dosadnom, umornom, zaboravljivom izdanju u kojem je samo jedna momčad od 24 pokazala nešto dobro, ona Nica i Yamala i zvjezdanog arhitekta Fabiana Ruiza.

image

Aleksander Čeferin i Lamine Yamal

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Hvala vam jer ste zatrpavanjem međunarodnog kalendara obavezama - posebno proklinjem Ligu nacija - uspjeli staviti pod stres igrače, trenere, sami događaj, suce, navijače, sadašnjost i budućnost ovoga sporta. Bilo bi divno kada bi glavni akteri, igrači, mogli trenirati, odmoriti se, povratiti fizičku i psihičku energiju i pripremiti se za utakmice.

Hvala jer nas je napor lude sezone na punih mjesec dana lišio četvrtine Bellinghama, pola Mbappéa, Griezmanna, Kroosa, Bernarda Silve, Thurama, Lukakua i De Bruynea, tri četvrtine Dimarca, Barelle i Lewandowskog i cijelog Ronalda.

Dragi Čeferine, znam da će ti, kao što to često biva, netko skrenuti pažnju na ovaj članak, pa koristim priliku da te zamolim za uslugu: budući da si zadnji put (nadam se) reizabran, a zapravo i nisi, zašto konačno ne pokušaš učiniti nešto korisno i pozitivno za igru ​​koja ti je pružila toliko radosti? A što ste vi napravili, sveli ste ga na sport za trenere i suce.

Još jedna posljednja molba: nemojte trubiti posvuda o velikoj gledanosti utakmica. Ljudi su ih gledali s ugašenim zvukom, jer ničega drugog nije bilo na TV-u. Učinak je bio poražavajući u smislu promocije nogometnog spektakla.

image

Gianni Infantino

PUNIT PARANJPE Afp

Zajedno s tobom, Čeferine, zahvaljujem Infantinu koji se upravo vratio iz Mumbaija gdje je bio među uzvanicima na vjenčanju Ambani-Merchant vrijednom 132 milijuna eura. Propustili smo Svjetsko klupsko prvenstvo svake dvije godine, što je bilo potrebno da se igrače natjera odigrati još nekoliko utakmica, da propuste odmor krajem srpnja i posljedično propuste početak sljedeće sezone.

Nedavno je Ancelotti otkrio da Real nema namjeru sudjelovati, jer još nije bila objavljena visina moguće zarade, već samo datum zatvaranja turnira. Klub je odmah demantirao trenerove riječi, ali znam da je to Carlo mislio, i ne samo on.

image

Novinar i kolumnist Ivan Zazzaroni

MIMMO LAMACCHIA Nurphoto Via Afp

Marcelo Bielsa, polufinalist Copa Americe, također je posebno zahvalio predsjedniku FIFA-e nakon što su ga napali kolumbijski navijači. Bielsa je istaknuo nedostatke organizacije i upoznao javnost s prijetnjama kolegama da o svemu moraju šutjeti: "Šačica lažljivaca organizirala je Copa Americu", rekao je urugvajski izbornik. "Tvrdili su da su tereni za trening i utakmice bili savršeni: to je bila laž! Obećao sam sebi da neću o tome govoriti na konferenciji za novinare, ali jeste li vidjeli Scalonija? Iznio je svoje mišljenje jednom, zatim i nekoliko puta, ali bio je ušutkan. Svi su bili. Prijetili su im, čak i igračima, jer se nitko nije smio žaliti na uvjete koje smo zatekli. Na terenima su nam govorili samo laži, objašnjavajući da imamo problem s vidom i da Vinicius ne vidi dobro. Copa America bila je apsurd."

El Loco, luđak, je li to Bielsa ili UEFA i FIFA ne čine ništa da vrate dignitet ovom sportu?

P. S. Na Euru ‘24. VAR je dugo mirovao: jesu li to nove direktive, novi smjer sudačkih tijela (to nam dosad nije objašnjeno) ili je jednostavno slučajnost? Samo pitam.

Linker
31. kolovoz 2024 18:02