FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia
Rekonstrukcija Vatrenih

Nova lica Hrvatske za plasman na Euro: Svi osim Modrića trebaju se zabrinuti, ovi igrači kucaju na vrata

Dvije ‘kvrge‘ mogle bi se na koncu pokazati i kao dobrodošao, pravodobni alarm
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. listopad 2023. 07:53

U idealnom scenariju, Luka Modrić odjahao bi u suton sljedećeg ljeta u Njemačkoj, dok bi mu bokove čuvali Vida i Brozović, ali dva vezana listopadska poraza "vatrenih" u kampanji za Euro 2024. uskomešala su duhove i pokrenula raspravu o rekonstrukciji nacionalne momčadi. Modrić je Modrić, i nosit će u lipnju desetku na leđima, makar ga dvojica zadnjih veznih u kolicima gurali po terenu, ali ostali senatori trebali bi se zabrinuti nad statusom u planovima Zlatka Dalića.

I ne trebamo od toga raditi dane nacionalne žalosti: "kvrge" protiv Turske i Walesa mogle bi se na koncu pokazati i kao dobrodošao, pravodobni alarm. U pričuvi, naime, čekaju barem četvorica koji mogu u najmanju ruku zaoštriti konkurenciju i ubrizgati momčadi novu energiju.

1) Dominik Kotarski

Dominik Livaković se u Kataru onim sumanutim obranama preporučio za sljedeću ikonu reprezentacije. On je bez sumnje naš najbolji vratar, ali nakon dva početnička izleta u prazno ne bi bilo zgorega da za vratom osjeti dah konkurencije. Tko je golman koji mu može baciti rukavicu u lice? Fanovi HNL-a već su izvjesno vrijeme oduševljeni bravurama Labrovića, s čime autor ovih redaka ne bi imao problema da ljetos nije vidio do koje se mjere modernom nogometu prilagodio Dominik Kotarski. Taj 23-godišnjak čuva mrežu PAOK-a, ili mu to barem stoji u opisu radnog mjesta, ali u stvarnosti funkcionira kao stoper. Ako moderni nogomet traži adaptaciju na novu stvarnost, gdje sve kreće od golmana koji zna igrati, nikada ne paničari i razvlači taj napad strpljivo kao što pekar razvlači tijesto, onda smo na pravom mjestu. Dominik Kotarski mogao bi biti taj čovjek.

image

Dominik Kotarski

JAKOV PRKIC Cropix

2) Melnjak/Ljubičić

Na ovom mjestu treba biti iskren i priznati: prvi stručnjak koji je domaćoj nogometnoj javnosti preporučio Darija Melnjaka zvao se Zlatko Dalić, ali uslijed nekoliko nedorečenih partija 30-godišnjeg Varaždinca u dresu nacionalne momčadi, igrača smo utrpali u onu ladicu "imam pravo na dvojicu svojih". Melnjak je u Hajduku prodisao, uz Livaju, on je tamo najbolji igrač i zaslužuje priliku, pogotovo ako govorimo o utakmicama u kojima Hrvatska namjerava tepih-bombardiranjem ravnati obrane autsajdera, poput Latvije i Armenije. Uz bok Melnjaku stoji Robert Ljubičić, koji je silom prilika kod Čačića postao bočni igrač, i zapravo na tom mjestu igra najbolji nogomet. Ako ikad dođe do reprezentacije, učinit će to kao lijevi bočni.

image

Dario Melnjak

ANTE CIZMIC Cropix

image

Robert Ljubičić

GORAN MEHKEK Cropix

3) Josip Mišić

Najveći problem Dinamova metronoma jesu godine. Mišić je, naime, već 29-godišnjak, i kao takav on objektivno nije budućnost reprezentacije. Ako na trenutak zaboravimo priču o sljedećoj petoljetki i posvetimo se taktičkom "day by day" napredovanju, pred sobom imamo spektakularnu "šesticu". Kada je u top-formi, Mišić je spektakularna "šestica", onaj igrač koji sve vidi, sve razumije i maksimalno je podređen kolektivu. Da ga traži svijećom, Modrić neće pronaći zahvalnijeg batlera.

image

Josip Mišić

RONALD GORSIC Cropix

4) Roko Šimić

Kada je RB Salzburg mladog reprezentativca prošle sezone poslao na posudbu u Zürich, zamirisalo je na degradaciju i na pripremanje terena za otpis: Šimić junior ipak nije taj. Onda je klupu preuzeo izvjesni Gerhard Struber (46) i odlučio da je baš Roko taj igrač koji mu treba. Pet golova na startu kampanje nisu loša preporuka, ali više nego statistikom, Šimić je pozornost na sebe skrenuo energijom. Za razliku od Muse ili Belje, njegovih profilnih dvojnika, taj 20-godišnjak zapakiran u impresivnu figuru od 190 centimetara, ubija suparničke stopere, kao što su to nekad činili Mandžukić ili Olić. A kada centarfor povuče prvu crtu obrane na granici suparničkog kaznenog prostora, iznenada se ukažu sasvim drukčije utakmice...

image

Roko Šimić

DAMIR KRAJAC Cropix

Svaka čast Vidi, ali Erlić je trebao biti prvi "pick" u Walesu

Zaboravljeni...

Martin Erlić je u lipnju prošle godine propustio bratovo vjenčanje zbog opravdanog razloga. Kada domovina zove, sve ostalo je na čekanju, a zalomilo se baš da je 25-godišnjeg Zadranina upomoć bio pozvao Zlatko Dalić. Debitirao je s dvije utakmice protiv Francuske, trebao je na papiru biti glineni golub na Mbappéovoj i Griezmannovoj streljani, ali ispostavilo se da s Josipom Šutalom čini impresivan stoperski tandem.

Svaka čast Vidi, ali Erlić je trebao biti prvi izbornikov "pick" u Walesu, ako je već odlučio odmoriti Šutala. Taj samozatajni mladić, čiji je potencijal prvi prepoznao Mario Mandžukić skenirajući Serie A, prvi zaslužuje priliku jer u Sassuolu igra vrlo dobar nogomet (ove sezone osam puta starter). Dalić je, međutim, procijenio da su mu protiv Turaka i Velšana potrebniji neki drugi igrači iz talijanske lige, poput Brekala i Vlašića.

Od prvog dana mandata Dalićeva je maksima da se u reprezentaciju teško ulazi, i iz nje jednako teško ispada, ali neki krediti ubrzano se tope i prilikom komponiranja sljedeće liste za Latviju i Armeniju u studenome izbornik neće moći zaobići činjenicu da su neki igrači u slobodnom padu. Josip Stanišić nije se spasio u Leverkusenu, uglavnom ulazi s klupe. Vlašić se spasio bijegom u Torino, ali tamo na startu sezone samo vegetira, upisao je sedam ligaških nastupa, bez opipljivog učinka.

Linker
14. ožujak 2024 23:20