DAMIR SKOMRLJ Cropix
LUKA MILANOVIĆ ZA SN

Nove metode na treningu Vatrenih: ‘Dečki su se smijali, bacali jedni drugima u zagrljaj, neki su se i čudili‘

Kondicijski trener hrvatske reprezentacije zadovoljan je radom vatrene vrste na startu priprema
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 13:57

Vatreni su na početku svakog treninga veseli, nasmijani, kondicijski trener profesor Luka Milanović, koji s reprezentacijom radi od 2018. godine, redovno ih iznenadi s nekom novom vježbom ili detaljem u staroj koji je bitno promijeni, a tek potom izbornik Zlatko Dalić i njegovi pomoćnici odrade svoje.

Priprema traje cijeli dan

Novinari imaju pravo gledati treninge samo petnaestak minuta, a vidjeli smo igrače kako plešu, plješću i grle se, svega i svačega...

- Prvi dani priprema protječu očekivano dobro po pitanju rada, atmosfere i svega što se događa. Pokušavamo u prvi dio treninga uvesti jedan dio zabave jer tada igrači još bolje reagiraju u glavnom dijelu treninga. Oni su svi maksimalno angažirani i fokusirani, ali najbolja izvedba leži u balansu fokusa i opuštenosti. Zato koristimo neki oblik zabavne igre kako bismo dobili to od njih te kako bi potom u glavnom dijelu treninga pokazali sve što inače pokazuju. Međutim, naša priprema za trening u principu traje cijeli dan. Svih 22,5 sata izvan terena su u funkciji sat i pol na terenu - kazao nam je Milanović.

image

Kondicijski trener Luka Milanović s Vatrenima

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Kako izgleda dan Vatrenih u Rijeci? U hotelu Hilton Costabella i na Rujevici.

- Počinje ujutro kad imamo individualne programe u teretani gdje svaki igrač radi drugačije, onako kako su navikli. Prije izlaska na teren imamo ponovno minimalno pola sata u fitnessu.

Dečki su pozitivno reagirali, smijali se, neki se malo i čudili kod tih vježbi kad su morali pljeskati nakon što je Milanović ispustio loptu ili bacati se jedni drugima u zagrljaj.

- Ima raznih igara. Sve su u nekoliko kategorija. Neke su više za brzinu i agilnost, druge za emocije pa ne traže veliki angažman, ali su zabavne, a pojedine čak uvedu igrače u blagi metabolički zamor. Ovisno što želimo postići. Ovih dana koristimo igre koje traže brzu reakciju i nisu previše intenzivne.

image

Bruno Petković

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Što se postiže s time da se grle na terenu, a nije pao gol...?

- To je emotivno buđenje. Opuštena igra koja traje samo jednu minutu, a povezana je s drugim aktivnostima koje, pak, pobuđuju mišićno buđenje. Ubacili smo to kao mali dio zagrijavanja. Nije to najduže i najvažnije, ali je dobar začin koji može učiniti da glavni dio bude mrvicu bolji. To uvijek radimo, ali mijenjamo vrste igrice. Stavljamo novitete u trening, ali imamo svoj kurs.

Koje novosti Vatrene čekaju sljedećih dana u Rijeci?

- Neće bit nešto veliko, držimo se provjerenih načina treninga. Ovo su više začini, to nije glavno jer glavno vodi izbornik s pomoćnicima.

U kakvom su stanju igrači, hoće li svi biti spremni za Euro, postoje li veće razlike u umoru?

- Ne postoje veće razlike nego inače, uvijek je to blago heterogena skupina. Igrači imaju malo drugačije minutaže i završetak sezone, ali ništa drugačije u odnosu na pripreme koje smo dosad imali za velika natjecanja. Nema iznenađenja ili promjena.

image

Zlatko Dalić, Ivica Olić, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Je li lakše s onima koji su puno igrali pa su umorni ili s onima koji su malo igrali?

- Ništa nije lakše, za jedne i druge znamo što trebamo raditi kako bi na Prvenstvu dali što trebaju dati. Imamo metode treninga kako bismo ih dobili na visoku razinu.

Kakav je Ivan Perišić? U utorak nije trenirao s ekipom, u srijedu se vratio u akciju sa suigračima.

- On radi po dobrom programu, pokušavamo pametno odrediti opterećenja. Sve je u redu, sve je O.K.

image

Ivan Perišić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Primjećujete li među reprezentacijama na velikim natjecanjima razlike u fizičkoj spremi?

- Kondicijska priprema je samo preduvjet da se na terenu pokaže vještina. Podaci koji su najpopularniji kao ukupno prijeđeni metri i maksimalna brzina sprinta, totalno su nebitne brojke za pobjedu ili poraz. Igrači neće pokazati svu svoju kondicijsku pripremljenost tijekom jedne utakmice. Čak se preko brojki to ne može procijeniti.

Finalistima nije trebalo više

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Je li Hrvatska na Euru 2021. bila kondicijski inferiorna u odnosu na Rusiju i Katar. Pokazuju li to i vaši podaci?

- Ne. Podaci su uvijek jedno, ali podložni su pod stotinu faktora. Brojke su posljedica raznih činitelja, od kojih na neke možeš utjecati, a na neke ne. Ne govore koliko je momčad pripremljena, nego samo o izvedbi. Ponekad top ekipa nema puno sprinta jer igra taktički odgovorno. Kad se analizira SP u Kataru, vidjet ćete da su finalisti imali sprinta blago ispod prosjeka cijelog turnira. Znači li to da nisu spremni? Ne, nego da im nije više trebalo. I po ukupno prijeđenoj udaljenosti bili su ispod prosjeka. To se mora staviti u kontekst 15 drugih brojki i taktičkih faktora.

Kakav nogomet očekujete na Euru?

- Mislim da će se igrati agresivno i kondicijski intenzivno. To je današnji nogomet. Vjerujem da će kondicijski ovo prvenstvo biti na visokoj razini, po pitanju duela i visoko intenzivnih aktivnosti.


VIDEO: Dražen Antolić

Linker
30. lipanj 2024 14:41