TOM DUBRAVEC/Cropix
NOVI OTKAZ

Obistinile se crne najave: Konkurent Vatrenih smijenio izbornika, na Opus Arenu vodit će ih poznati Talijan?

Tamošnja javnost uvjerena je da njemački stručnjak trati vrijeme poprilično talentiranoj generaciji
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. rujan 2023. 15:39

Crne najave su se obistinile - Stefan Kuntz više nije izbornik Turske, piše tamošnja novinska agencija DHA tvrdeći da je uprava Turskog nogometnog saveza (TFF) pozvala njemačkog stručnjaka i obavijestila ga o svojoj odluci.

Ne može se reći da je ovo grom iz vedra neba. Turska javnost tjednima zaziva drugo ime na klupi reprezentacije, sada će ga i dobiti, no još nije poznato tko je Kuntzov nasljednik. Kako bilo, na osječku Opus Arenu, gdje Hrvatska i Turska 12. listopada igraju drugi međusobni ogled kvalifikacija za Euro 2024., protivnike će predvoditi netko drugi.

image

Stefan Kuntz

TOM DUBRAVEC/Cropix

Zanimljiva slučajnost - kap koja je prelila čašu bila je prijateljska utakmica s Japanom, koji su prethodno smijenili i Kuntzovog sunarodnjaka Hansija Flicka, no s mjesta izbornika reprezentacije Njemačke. Kuntz već duže vrijeme ne ostavlja dobar dojam u važnim utakmicama, a poraz od Japanaca (1:4) u utorak podigao je mnogo prašine koja je, čini se, "progutala" ovog 60-godišnjaka.

Kuntzu su turski analitičari zamjerali više točaka. Smatraju da vrši poprilično lošu selekciju, a konstantni porazi protiv velikih momčadi ulijevaju im strah od izostanka plasmana na Euro, koji se produbio remijem protiv Armenije (1:1) u Bursi. Mišljenja su da Kuntz nema jasni plan igre i trati vrijeme talentiranoj generaciji, a očito sličan stav dijele i vodeći ljudi TFF-a.

U konačnici, Kuntz napušta reprezentaciju Turske nakon 20 odigranih utakmica, u kojima je upisao 12 pobjeda, pet poraza i tri remija. Porazi su još stizali od Portugala (kval. za SP u Katru), Italije (prijateljska), Farskih Otoka (Liga nacija) i Hrvatske (kval. za Euro).

Među mogućim nasljednicima najistaknutiji je Abdullah Avci, koji posljednji angažman pamti u Trabzonsporu, a spominju se još Sergen Yalçın i Fatih Terim. Football Italia, pak, piše da je među glavnim kandidatima talijanski stručnjak Vincenzo Montella, koji je prethodno vodio Romu, Cataniju, Sampdoriju, Milan, Fiorentinu, Sevillu i Adanu Demirspor.

Spomenimo da je Kuntz prošlog tjedna u njemačkim medijima iznijedrio kao mogući kandidat za klupu Elfa, stoga ni to ne treba otpisati kao opciju, iako se spominju raznorazna imena i teško je razlikovati relevantne podatke od običnih glasina...

Kako bilo, iza nas je zanimljiva reprezentativna stanka. Hansi Flick je bivši, Fernando Santos (Poljska) također, sada i Kuntz. A opasno se trese stolica i Mehu Kodri u susjednoj nam Bosni i Hercegovini...

Linker
27. travanj 2024 22:57