DARKO TOMAS Cropix
NALJUTIO VATRENE

Bruno Marić: ‘O tom čovjeku sam sve rekao. Odluka Uefe dovoljno govori što misle o njemu‘

Bivši šef hrvatskih sudaca ocijenio je suđenje u prvom dijelu Europskog nogometnog prvenstva 2024.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 14:43

Nakon prvoga kruga Europskog prvenstva i utakmica po skupinama, analiziraju se brojne potankosti, pa je tako jedna od tema i suđenje. Bivši hrvatski šef sudaca, Bruno Marić, dao nam je svoje viđenje dosadašnjih arbitraža na Euru:

- Načelno je, do utakmica posljednjeg kola po skupinama, suđenje bilo vrlo dobro, ne možemo biti nezadovoljni suđenjem u cjelini. Međutim, na nekim su se utakmicama dogodile neprihvatljive pogreške, više na terenu, nego u VAR sobi i nadam se da se to neće događati u daljnjem tijeku natjecanja. Suci bi trebali nastaviti suditi onako kako je to bilo na većini utakmica u prva dva kola - rekao je Marić.

Na koje pogreške mislite?

- Neprihvatljivo mi je bilo suđenje na utakmici Češka - Turska, kardinalna je pogreška bila isključenje češkog igrača Baraka zbog drugog žutog kartona, time je sudac usmjerio utakmicu i utjecao na rezultat. Ta je odluka o drugom žutom kartonu bila apsolutno neprimjerena na ovoj natjecateljskoj razini i svakako je jedna od najvećih, ako ne i najveća pogreška u dosadašnjem dijelu turnira. Ni Argentinac Facundo Tello nije dobro sudio utakmicu Škotska - Mađarska, ali ne bih sad želio previše ulaziti u pojedinačnu analizu sudačkih odluka.

Podsjetimo da je utakmicu Češka - Turska sudio Rumunj Istvan Kovacs, koji je proljetos trebao suditi derbi Rijeke i Hajduka. No, ozlijedio se, pa ga je zamijenio sunarodnjak Horatiu Fesnic, čija je arbitraža bila ispod željene razine.

Niste bili zadovoljni ni suđenjem Nizozemca Dannyja Makkelieja, koji je, baš zbog lošeg suđenja na utakmici Hrvatska - Italija, ranije otišao kući. Razlog nije bio u predugačkom, osmominutnom dodatnom vremenu, nego je navedeno da je kazneni udarac za Hrvatsku morao dosuditi bez pomoći VAR-a, morao je vidjeti igranje rukom Talijana Frattesija u svom 16-ercu...

- O Nizozemcu sam sve rekao, a odluka UEFA-ine komisije da ga pošalje doma dovoljno govori što i oni misle o njemu i njegovu suđenju na toj utakmici.

image

Danny Makkelie

ANTE CIZMIC Cropix

Možete li usporediti suđenje na Euru u odnosu na arbitražu na SP u Kataru?

- Znatno se bolje sudi na ovom Euru i nadam se da će u završnici natjecanja suci napraviti dodatni napor da budu još i bolji. Suđenje je bolje zato jer je kriterij ujednačeniji, sjetimo se kako je na nekim utakmicama na SP bio jedan kriterij, a na drugima posve drukčiji, kao da nije riječ bila riječ o istom natjecanju. K tome, na SP smo vidjeli i nekoliko teških pogrešaka za koje čovjek misli da se ne mogu dogoditi na smotri najboljih svjetskih reprezentacija.

Kakvo je vaše mišljenje o izbacivanju s Eura sudaca koji nisu zadovoljili?

- To je svakako dobra odluka, jer potrebna je oštra selekcija kako bi se prevenirale možebitne velike pogreške u daljnjem natjecanju. Najveće utakmice moraju suditi najbolji suci, odnosno oni arbitri koji su u najboljoj formi. Ima, naime, sudaca koji su inače odlični, ali trenutačno nisu u formi, pa se onda ne smije dopustiti da reprezentacije budu žrtve njihove loše forme. Onaj sudac koji nije u formi, ma kako se zvao, ne smije biti na Euru i točka! Identično je i kod igrača, postoji niz sjajnih nogometaša, ali gdjekad nisu u formi i ne pokazuju ono što objektivno mogu pokazati. Želio bih, nadalje, istaknuti da bi UEFA trebala malo pogledati i suce iz nekih manjih država. Naime, na temelju onoga što sam vidio na Euru, siguran sam da bi neki suci iz manjih država mogli dobro arbitrirati i u Njemačkoj.

image
DARKO TOMAS Cropix

Na koje zemlje konkretno mislite?

- Ponajprije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I oni u svojim domaćim prvenstvima imaju goleme izazove i pokazuju kvalitetu, potrebnu za suđenje na ovoj razini natjecanja.

Na koje hrvatske suce mislite?

- Ne bih sad nikoga imenovao, ali imamo suce koji bi znatno bolje odgovorili izazovima Eura od arbitara koji su u Njemačkoj sudili neke utakmice i sad su poslani doma.

Je li Hrvatska imala loš status kod sudaca na Euru?

- Pregrubo je reći da je naša momčad općenito imala loš status. Jer, suđenje protiv Španjolske i Albanije bilo je dobro, nismo mogli imati nikakve zamjerke. Ali, u dvoboju protiv Italije Hrvatska je sigurno imala loš status kod nizozemskog arbitra - smatra Marić.

Ivan Bebek bit će VAR na OI u Parizu

Ivan Bebek dobio je veliko priznanje FIFA-e, bit će, naime, VAR na Olimpijskim igrama u Parizu. Bebek će biti jedini hrvatski arbitar koji će sudjelovati na olimpijskom nogometnom turniru...

- Sretan sam zbog njega i moram reći kako je velika šteta što UEFA nije prepoznala Bebeka kao sjajnog VAR-a. Uvjeren sam, naime, da mu je mjesto među pet najboljih sudaca na ovom Euru! I tu nema nikakvih dvoumica - kaže Marić.

Prosjek čiste igre na Euru 59 minuta i deset sekunda

Evo i nekih statističkih podataka koje je Sudačka komisija UEFA-e ponudila nakon prvog kruga natjecanja:

- prosječno vrijeme čiste igre po utakmici: 59 minuta i 10 sekunda

- prosjek zamjena: 9,1 po utakmici

- ukupno prekršaja: 808 (22,4 po utakmici)

- broj žutih kartona: 166 (4,6 po utakmici)

- broj crvenih kartona: 3

- VAR korekcije: 20.

Linker
01. srpanj 2024 14:44