ADRIAN DENNIS Afp
KLADIONICE VJERUJU SOUTHGATEU

Englezi skinuli Francuze i postali prvi favoriti za osvajanje Eura iako za sada nisu pokazali baš ništa

Natjecanje po skupinama izmiješalo je koeficijente za prognozu pobjednika turnira u Njemačkoj
Piše: Toni RoićObjavljeno: 28. lipanj 2024. 15:48

Završeno je natjecanje po skupinama na 17. prvenstvu Europe u nogometu koje se održava u Njemačkoj, a prema izvještajima kladioničarskih kuća opet su zabilježene rekordne uplate na 36 odigranih utakmica koje se broje u milijardama eura ili dolara. U dva kola po skupinama nije bilo previše iznenađenja (najveće je bilo pobjeda Slovačke nad Belgijom), dok je 3. kolo ponudilo nekoliko senzacionalnih rezultata, koji su kako to već biva uglavnom napunili blagajnu vlasnika kladionica.

Poznato je od njihovih početaka da kladionice žive od iznenađenja i stradanja favorita, a kada Gruzija svlada Portugal, Austrija Nizozemsku, a otpisana Poljska remizira s Francuskom, kao i Engleska sa Slovenijiom, onda to znači da su rijetki kladitelji napunili džep. Mnogi iskusni u klađenju kažu da je najveći zicer dosadašnjeg dijela Eura bio neodlučeni rezultat Slovačke i Rumunjske, u utakmici 3. kola skupine E, u kojoj je bod za obje reprezentacije značio prolaz u nokaut fazu, a veliki milijuni su na taj ishod i uplaćeni. No, takav je samo jedan par od ukupno 51 utakmice EP-a, tako da će kladioničke kuće lako nadoknaditi taj gubitak.

Promjena na vrhu

Kada su u pitanju klađenja na prolaz skupine, kao i pobjednika turnira, najvećim iznenađenjima mogu se smatrati ispadanje Hrvatske i rezultati Austrije, a ne kao što bi se na prvi pogled moglo reći uspjesi Gruzije i Slovenije, koje su izborile osminu finala, iako im je malo tko davao šanse za to. Koeficijent da će Hrvatska proći među 16 najboljih reprezentacija na Euru bio je prije starta turnira samo 1,30, a da neće 3,40. Istovremeno, da Gruzija ide među 16 najboljih bio je 2,25, a Slovenija 1,90. Jednostavnije rečeno, mnogo više se moglo zaraditi klađenjem da Hrvatska ne prolazi, nego da Slovenija i Gruzija idu dalje.
Najbolji kladiteljski posao ipak su napravili oni koji su vjerovali Austriji. Njezin prolaz u osminu finala plaćao se 1,90 kao i slovenski, ali Austrijanci su bili i prvi u skupini gdje je velikim favoritom smatrana Francuska s tečajem 1,50. Na Austriju je bilo golemih 9,00, pa tko je stavio 100 eura sada ima 900, ako je igrao tamo gdje nema poreza na dobitak kao u Hrvatskoj, u kojoj država ugrabi dio i od ono malo rijetke sreće što ljudi imaju. Francuzi su ovim kiksom otišli u značajno teži dio ždrijeba i mogli bi zažaliti rekreativni pristup u dvoboju s Poljacima.

Osjetili su to i vlasnici kladionica i Francuska više nije prvi favorit Eura u Njemačkoj kao prije starta, kada je koeficijent bio 4,50 ili 5,00. Sada je 6,00, negdje i 6,50, a unatoč lošoj igri u skupini, Engleska je sada na 4,50 ili 5,00 kao ranije Francuska. Bookmakeri smatraju da će se Englezi prošetati do finala u svom dijelu ždrijeba, dok su sa suprotne strane Francuska, Španjolska, Portugal i Njemačka, od kojih samo jedna reprezentacija može vidjeti finale u Berlinu 14. srpnja.

Velika razlika

Po pokazanom dosad Španjolska ipak odskače u očima nogometnih analitičara, što prate i vlasnici kladionica s koeficijentom 5,5. Španjolci su dakle sada drugi favoriti iza Engleza, iako će većina kladitelja vjerojatno novac staviti baš na Furiju jer njezina dosad prikazana igra u odnosu na englesku je razlika skoro kao nebo - zemlja. Međutim, problem je taj što prije toga Španjolska treba proći u četvrtfinalu i polufinalu vrlo jake reprezentacije iz već spomenutog trojca, ako netko od njih ne zapne u osmini finala. Za one koji ne vjeruju Englezima dobra je preporuka na klađenje da će se u finale plasirati Austrija, Švicarska ili Nizozemska. Na Nizozemce je tečaj oko 4,50, na Austrijance oko 7,00, a na Švicarce čak 13,00. Branitelj naslova Italija je na 7,00, a za osvajanje turnira 17, što znači da im nitko ozbiljno ne vjeruje da mogu ponoviti pothvat od prije tri godine.

Euro 2024. - pobjednik

Engleska 4,5

Španjolska 5,7

Njemačka 6,5

Francuska 6,5

Portugal 7,5

Nizozemska 13

Italija 17

Austrija 17

Belgija 34

Švicarska 35

Turska 67

Danska 80

Rumunjska 125

Slovačka 200

Slovenija 250

Gruzija 251

Euro 2024. - finalist

Engleska 2,5

Španjolska 3,4

Njemačka 3,5

Francuska 4

Nizozemska 4,5

Portugal 5

Italija 7

Austrija 7

Belgija 11

Švicarska 13

Turska 19

Danska 21

Rumunjska 34

Slovačka 51

Slovenija 67

Gruzija 101

Linker
28. lipanj 2024 15:50