Navijači se okupljaju u Leipzigu

 Ante Čizmić/Cropix
‘VULKAN‘ U LEIPZIGU

Navijači okružili hotel, čuveni golgeter ‘izgurao‘ Modrića: ‘Talijani neće znati što ih je snašlo‘

UEFA je Vatrenima kao hotel reprezentacije odredila Westin koji je samo nekoliko stotina metara od navijačkog žarišta
Piše: Dražen Antolić iz LeipzigaObjavljeno: 23. lipanj 2024. 18:09

Markplatzom su odjekivale hrvatske pjesme već u rano nedjeljno poslijepodne, a jako policijsko osiguranje govorilo je da Nijemci ništa ne prepuštaju slučaju. Mnogi hrvatski navijači u Leipzigu su cijeli vikend. Treća stanica Eura itekako je jaka.

Nakon što je u Berlinu naših ljudi bilo stotinjak tisuća, od toga preko 50 tisuća na stadionu, u Hamburgu tridesetak tisuća, u Leipzigu je najavljeno preko četrdeset tisuća Hrvata. Iako ovdje nema naše jake zajednice. Kako oni koji žive u Njemačkoj u većini dolaze na dan utakmice, u nedjelju su dominirale ekipe iz Hrvatske te BiH.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

UEFA je Vatrenima kao hotel reprezentacije odredila Westin koji je samo nekoliko stotina metara od navijačkog žarišta. Vatreni su noć uoči utakmice tako ponovno došli u epicentar atmosfere. Iz soba mogu čuti navijačke pjesme jer atmosfera nije stala. To podsjeća na Kalinjingrad na otvaranju Svjetsko prvenstva 2018. godine kad je Zlatko Dalić izašao iz hotela i prošetao među masom jer od uzbuđenja nije mogao spavati. U Leipzigu je dobio novu šansu. Hoće li taj vulkan emocija pozitivno djelovati na momčad? Navijači se ne predaju.

- Tek se zagrijavano, Talijani neće znati što ih je snašlo kad krenemo - komentirali su mnogi.

Leipzig je lijep grad, ugodnih vibracija i bogate povijesti koja se vidi na svakom koraku, sa šestotinjak tisuća stanovnika. U posljednjih desetak godina bitno je povećan udio stranaca zbog brojnih migranata. Red Bull Arena dva je kilometra od središta.

Dok su se navijači tek zagrijavali glavni junak bio je - Dado Pršo. Netko je izvjesio zastavu s njegovim fotografijom pa mu se skandiralo kao u vremena kad je tresao mreže za Vatrene. Potom je Prši dodan i Luka Modrić.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Nijemci su izašli na prozore i balkone, starci se smješkali i mahali, mladi se pridružili u kafićima Hrvatima.

- Joško Gvardiol će uvijek biti naš, zbog njega želim Hrvatskoj pobjedu – komentirao je Christian u njemačkom dresu.

Elf večeras ima na programu utakmicu sa Švicarskom, na stotine mjesta u gradu reklamira se javno gledanje, ne samo u fan zoni. Terase su pune, dobro se ovdje živi, a nedjelja i sunčano vrijeme mnoge su izvukli van.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Restoran Central za vrijeme Eura priprema specijalnu ponudu jela. Hrvatsku su predstavili s đuvečom, ajvarom i ćevapima. Italiju s "biljnom focacciom" s rajčicom, sirom, rukolom i mozzarellom. Naše dođe 11.50 eura, talijansko 9.80 eura. Naručio sam ćevape za test kako su to napravili, iako ih u Leipzigu nikad ne bih izabrao. Dobio sam samo pet ćevapa, kod nas bi to bilo dvostruko više. Dobri su, ali ne vrhunski, nešto drugačijeg okusa nego kod nas, a posebni su "njemački" đuveč zbog začina i ajvar. Opet, vjerujem da i vrijede više nego te talijanske pogače pa je cijena u tom smislu objektivna, a i znaju da je Hrvata puno i da se na njima može zaraditi.

Prvi put utakmica se igra navečer što daje više vremena za reakcije navijačima.

- Zadivljena sam Nizozemcima, kakav su imali fan-walk do stadiona, bili su impresivni - kazala nam je simpatična Talijanka na recepciji hotela.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Nije prijetila da će nas dobiti, previše je pristojna, a Hrvati će odgovoriti na način koji bi je mogao također oduševiti. Na stadion će ići korteo iz centra grada u 17.30 i to lokacije Wilhelm-Leuschner Platz gdje će hrvatska fan zona biti otvorena u 13 sati.

image
Ante Čizmić/Cropix

Linker
23. lipanj 2024 18:35