MARY EVANS/ALLSTAR/STEWART KENDA/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA Mary Evans/allstar/stewart Kenda/mary Evans Picture Library/profimedia
IGRALI SMO DOBRO, ALI...

Priče kakve nam je ‘ukrao‘ VAR: Božja ruka, jedina engleska titula i ‘osveta u Africi‘, korejsko čudo...

I hrvatska reprezentacija osjetila je kako je to kada te suci teško oštete
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. lipanj 2024. 12:48

"Kažu, nemoj vode vruć, kod nas propuh ubija, igrali smo dobro, al zajebo nas sudija...", dva su stiha iz pjesme "Kažu" globalno popularne bosanske grupe Dubioza kolektiv. Puno toga lijepog u svojem prepoznatljivom stilu punom britkog humora kažu u svojim pjesmama dečki iz Dubioze, a mi smo ovdje - primjereno trenutku - izdvojili spomenute dvije stvari.

Prvu, o propuhu, zbog rime, a drugu, o sucima, jer je sada vrijeme nogometa, vrijeme Eura. Svakog zagriženog navijača nekog nogometnog kluba ili reprezentacije sigurno je puno puta "zaj... sudija" - bilo da je zaista bilo tako ili je navijač neku spornu situaciju doživio na taj način. Priče o sucima i suđenju sastavni su dio nogometa.

Otkad je u svijet nogometa prije nekoliko godina uvedena inovativna VAR tehnologija, nogomet je ostao bez dobrog dijela draži koja ga je nekad krasila i koja je producirala nogometne trenutke koji se najviše pamte. To su najgrublji sudački previdi ili "krađe", rasprave koje prosječnom navijaču nakon utakmica uzimaju više vremena nego samo praćenje utakmice. Pričama o tim nekim famoznim krađama kod nas se posljednjih godina, da ne kažemo desetljeća, najviše bave navijači Hajduka. Šalu na stranu, a na stranu i lokalpatriotska podbadanja, dio je to nogometne povijesti o kojoj se najviše raspravlja. Nažalost ili nasreću, ni s VAR-om se nije u potpunosti izgubio taj segment rasprave o sucima i suđenju jer su sada sporne postale situacije i rasprave o tome zašto je i kada, a zašto nekad nije, VAR reagirao.

image
SPORTFOTO ZINK/WOLFGANG ZINK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Sportfoto Zink/wolfgang Zink/imago Sportfotodienst/profimedia

I dalje će nam neke situacije ostati sporne bez obzira na to što je VAR eliminirao mogućnost najvećih "blundera", kakvi su se događali u povijesti, a o mnogima od njih raspravljamo i danas, desetljećima nakon što su se dogodili. Bilo da smo im bili suvremenici ili smo samo slušali i čitali legende o njima. Sličnih krađa i previda ima i danas, bez obzira na naprednu tehnologiju kontrole. Iz vremena prije VAR-a ovdje donosimo desetak globalno najprepoznatljivijih, rangiranih prije svega prema težini koju imaju, po pozornicama na kojima su se odvijale, po prepoznatljivosti njenih aktera.

"Božja ruka" Diega Maradone, Argentina vs. Engleska, SP 1986.

Pogodak Diega Maradone, svima poznata "Božja ruka", dogodio se tijekom četvrtfinala SP-a 1986. na Stadionu Azteca u Ciudad de Méxicu protiv Engleske i zasigurno je najopjevaniji sudački previd ili pogreška u povijesti nogometa. Maradonino namjerno igranje rukom, koje je on maskirao kao legitiman prvi gol za 1-0 u 51. minuti, prošlo je nezamijećeno od strane tuniskog suca Alija Ben Nassera. Incident je izazvao bijes i raspravu, Maradona je rekao da je gol postignut uz malu pomoć njegove glave i malu pomoć "božje ruke" te je taj slučaj tako ostao i zapamćen. U nastavku utakmice Maradona je u 55. zabio još jedan pogodak, Englezi su smanjili golom Linekera u 81. i ispali.

"Fantomski gol" Geoffa Hursta

Jedan od trenutaka o kojima se najviše raspravljalo dogodio se tijekom finala SP-a 1966. između Engleske i tadašnje Zapadne Njemačke. Kontroverzni pogodak Geoffa Hursta, koji je u produžecima nakon 2-2 za 3-2 pogodio gredu, a lopta se pored nemoćnog Hansa Tilkowskog odbila iza crte (ili nije) ostaje predmet spora do danas. Unatoč naknadnim tehnološkim analizama koje su sugerirale suprotno, pogodak je tada dosuđen i odredio je kasniji ishod utakmice (4-2, nakon još jednog gola Hursta), ostavljajući ovu kontroverzu u trajno nogometno nasljeđe. Švicarski sudac Gottfried Dienst tada nije bio siguran, pitao je linijskog suca Tofika Bahramova, koji je potvrdio njegovo mišljenje da je gol regularan.

Četvrtfinale SP-a 2002. između SAD-a i Njemačke

Četvrtfinalni okršaj SP-a 2002. između SAD-a i Njemačke na stadionu u Ulsanu bio je poprište kontroverze koja je promijenila ishod utakmice. Udarac američkog igrača Gregga Berhaltera rukom je obranio Nijemac Torsten Frings, ali škotski sudac Hugh Dallas nije dosudio očit pogodak iako je lopta prošla zamišljenu liniju gola - niti barem još očitiji jedanaesterac. To se na kraju pokazalo odlučujućim jer su Amerikanci, dotad puno bolji, izgubili zamah i na kraju su poraženi pogotkom Ballacka iz 39. minute.

Italija, Španjolska i Portugal u Južnoj Koreji i Japanu 2002.

Taj SP 2002. u Južnoj Koreji i Japanu definitivno je bio obilježen sudačkim pogreškama koje su utjecale na nekoliko važnih utakmica. Talijani su u osmini finala pokradeni od strane ekvadorskog suca Byrona Morena, koji je isključio Francesca Tottija i poništio Talijanima regularni gol u produžecima te su dalje u četvrtfinale s 2-1 prošli Južnokorejci. Španjolsku je nakon toga u četvrtfinalu za dva čista gola (opet protiv Južne Koreje) oštetio egipatski sudac Gamal Al-Ghandour, pa je sudomaćin turnira ušao u polufinale. Da stvar bude gora, Portugal, jedan od favorita turnira, ispao je još u skupini jer su mu u posljednjoj utakmici bez prevelikog povoda isključena dva igrača te je - pogodili ste - Južna Koreja slavila 1-0 i prošla skupinu. Uočene nepravilnosti potaknule su špekulacije o zavjeri i favoriziranju, bacajući sjenu na vjerodostojnost i poštenje cijelog turnira.

Danke, Herr Sundell! Njemačka vs. Hrvatska na Euru 1996.

Markus Babbel je planirao ubaciti s desnog boka, ali mu se ispriječio Nikola Jerkan. Babbel se ramenom zabio u Jerkana i sravnio ga sa zemljom, dok je švedski sudac Leif Sundell nijemo promatrao. Babbel je ubacio loptu, oslabljena hrvatska obrana nije uspjela spriječiti Matthiasa Sammera da iskontrolira loptu i zakuca je u mrežu za 2-1 za Njemačku. Prethodno je Šveđanin isključio Igora Štimca zbog faula na centru (drugi žuti karton) te je dosudio jedanaesterac za Njemačku nakon što je lopta pogodila Jerkana u ruku. Velika pogreška je bila i u ranoj fazi kada nije isključio Klinsmanna za divljački faul na Vlaoviću u ranoj fazi utakmice. Kasnije je, istina, trebao isključiti i Bilića za start na Ziegeu. Sve su to bile situacije zbog kojih se danas uključuje VAR.

image

Nikola Jurčević i Davor Šuker

FIRO SPORTPHOTO Dpa Picture-alliance Via Afp

Zapadna Njemačka vs. Argentina 1990.

U finalu SP-a 1990. između Zapadne Njemačke i Argentine donesen je niz kontroverznih odluka koje su pokvarile utakmicu. Kapetana Argentine Diega Maradonu je Jürgen Klinsmann prilično naprasno izbacio iz igre, unatoč minimalnom kontaktu pri počinjenom faulu. Kasnije je Zapadnoj Njemačkoj dosuđen jedanaesterac nakon što je Rudi Völler prelako pao u šesnaestercu, što je dovelo do njezine pobjede. Sumnjivo suđenje meksičkog arbitra Edgarda Codesala mnogima je ostavilo loš okus u ustima potpuno zasjenivši ishod utakmice.

Španjolska vs. Jugoslavija, SP 1982.

Jugoslavija je u skupini u Valenciji protiv Španjolske vodila 1-0 (Gudelj 10.) Danski sudac Henning Lund-Sørensen dosudio je jedanaesterac za Španjolsku zbog prekršaja Velimira Zajeca koji se dogodio izvan šesnaesterca. Unatoč protestima jugoslavenske momčadi, penal je dosuđen. No ni tu nije bio kraj, Juanito je promašio okvir vrata, ali je Lund-Sørensen dosudio ponavljanje jer se vratar Dragan Pantelić prerano pokrenuo. Juanito je iz drugog pokušaja zabio, a u drugom poluvremenu preokret i pobjedu Španjolskoj donio je Enrique Saura.

Harald Toni Schumacher protiv Francuske, SP 1982.

Najozloglašeniji faul bez faula svih vremena? Definitivno onaj koji se dogodio u polufinalu SP-a 1982. između Francuske i Njemačke, u triler-utakmici koja je poslije produžetaka zaključena penalima. Unatoč dojmljivom nogometu utakmica je zapamćena po zapanjujuće nasilnom i nesankcioniranom incidentu. Francuz Patrick Battison je stigao do lopte puno prije vratara Schumachera, a ovaj je Battisona ostavio u nesvijesti, bez tri zuba i oštećenih kralježaka. Nizozemski sudac Charles Corver ne samo da je crveni karton zaboravio u džepu nego nije ni trepnuo zbog prekršaja. Nogometni navijači (i suci) diljem svijeta nisu mogli vjerovati očima.

Graham Poll, Hrvatska vs. Australija, SP 2006.

Dva žuta kartona jednako su jedan crveni. To je nešto što su svi suci naučili prvog dana u sudačkoj školi. Očito je da je Englez Graham Poll previdio tu lekciju. Tijekom utakmice skupine SP-a hrvatski branič Josip Šimunić dobio je žuti zbog prekršaja u 61. minuti i ponovo u 89. minuti. No nije zbog toga otišao ranije na tuširanje, nego je nastavio igrati i u nastavku utakmice od Polla dobio i treći žuti - sa zakašnjenjem crveni. Kod drugog je Poll zapisao ime australskog braniča Craiga Moorea, koji je nosio isti broj kao Šimunić. Nakon toga se korektno povukao iz međunarodnih natjecanja.

"Rukomet" Thierryja Henryja - Francuska vs. R. Irska 2009.

U doigravanju za posljednje europsko mjesto na SP-u 2010. u Južnoj Africi Francuska se suočila s Irskom u utakmici zasjenjenoj kontroverzama. U prvoj su utakmici Francuzi slavili 1-0, a u drugoj su Irci u regularnom dijelu vodili 1-0. U produžecima je Thierry Henry kod protivničkog gola rukom (dvaput) primirio loptu za ključni gol Gallasa, što je dovelo do prolaska Francuske na SP. Činjenica da švedski sudac Martin Hansson nije uočio igranje rukom (ili nije htio vidjeti) izazvala je bijes i pokrenula rasprave o korištenju tehnologije pri suđenju u nogometu.

Frank Lampard protiv Njemačke, SP 2010.

Njemačka je u osmini finala rano povela 2-0, Engleska je smanjila na 1-2, a zatim je Frank Lampard lijepim udarcem lobao Neuera i lopta se od prečke odbila daleko iza crte. Urugvajski sudac Jorge Larrionda i njegovi pomoćnici bili su jedini ljudi na stadionu u Bloemfonteinu koji to nisu vidjeli. Njemačka je na kraju uvjerljivo pobijedila 4-1, no pitanje je kako bi tekla utakmica da je Lampardu priznat više nego očit pogodak. Nijemci su uživali u maloj osveti za ono što se 44 godine ranije dogodilo pogotkom Geoffa Hursta...

Linker
20. rujan 2024 01:33