Zlatko Dalić

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
Dražen Antolić
TREBA NAM GOLGETER

Otvoren je natječaj za prvu špicu Vatrenih. Dalić prati tri kandidata, jedan već ima puno obožavatelja

Dalićeva potraga ne znači da je bilo tko od stare garde otpisan, međutim, Hrvatska tapka u mjestu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. lipanj 2023. 15:03

Hrvatska vapi za rješenjima u špici, to je velika šansa za Petra Musu, Diona Drenu Belju i Matiju Frigana, koji su već na radaru Zlatka Dalića, kao i za sve one koji vide u sebi potencijal da su se sposobni nametnuti. Izbornik raspisuje natječaj za novi napad.

Ponude prikuplja do druge polovice kolovoza, a glavni uvjet koji kandidat mora ispuniti jest da zabija i ističe se igrama u klubu. Druga runda bit će odmah mjesec dana kasnije jer Dalić je nakanio redizajnirati ofenzivni red. Njegovo često isticanje kako Vatreni nisu dovoljno dobri u završnoj trećini, te da će od jeseni prigodu dobili druga lica, kreće s operacionalizacijom.

To ne znači da je bilo tko do stare garde otpisan, međutim, Hrvatska tapka u mjestu, i dalje teško stvara šanse i zabija golove. Da se već profilirao centarfor ili krilo kojeg se ne može zaobići, šansa bi bila njegova, ali to se nije dogodilo. Dalić valjda deset puta vrti i preokreće po rukama imena s kojima raspolaže i zapomaže:

- Koga, koga, koga?

U Ligi nacija pribjegao je prokušanoj formuli uparivanjem Andreja Kramarića i Marija Pašalića, kojima je pridodao Luku Ivanušeca, a s klupe uvodio Brunu Petkovića i Nikolu Vlašića. No, to je sve deja vu i nismo sretni.

Sve je otvoreno

Petar Musa i Dion Drena Beljo nisu dobili prigodu u Rotterdamu, ali najbliži su vatri koja će ugrijati njih ako su oni spremni nas. Musa i Beljo još uvijek nisu dokazali da su bolji od dosadašnjih startera, međutim, sve im je otvoreno. Već tijekom jeseni, a pogotovo do Eura, Dalić želi iznjedriti barem “devetku” za kontinentalnu smotru 2024. godine. Matija Frigan je dobio pretpoziv, ali ima i drugih mladih kojima to mora biti izazov. Već Euro U-21 kazat će nešto o pojedinima među njima.

image

Dion Drena Beljo

Javier Garcia/Shutterstock Editorial/Profimedia

Dalićeva čežnja za dvije vrste igrača - “devetkom” i brzonogim krilom - stigla je do vrhunca. O tome hoće li naći čovjeka ili ljude koji će kliknuti s ekipom čiji vezni red vode Modrić, Brozović i Kovačić, ako Luka potvrdi da će i dalje biti kapetan Vatrenih, a to je opće očekivanje Hrvata jer uvijek je govorio da će biti tu dok je potreban, a itekako nam treba, ovise ambicije na Europskom prvenstvu. Nećemo otići do kraja ako nećemo imati bolji napad. Za to je previše dokaza.

Na Euru igranom 2021. godine postigli smo sedam golova u četiri utakmice, što nominalno nije malo, ali samo je Ivan Perišić dao dva, ostali strijelci po jedan. Na Svjetskom je prvenstvu u Kataru iskusni Andrej Kramarić dvaput bio realizator u ogledu s Kanadom i to je to. Nitko drugi više od jednog pogotka. Ukupno samo osam golova u sedam utakmica. U Ligi nacija je Luka Modrić s tri pogotka najbolji strijelac, što sve govori.

image

Petar Musa

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Kad datume odvrtimo unatrag, vidjet ćemo da je Hrvatska u posljednje dvije godine lansirala 7-8 ozbiljnih reprezentativaca. Čak petoricu obrambenih Gvardiola, J. Šutala, Erlića, Stanišića i Sosu, veznjaka Majera, golmana Ivušića i kao krilo Ivanušeca. Obrana je redizajnirana, vezni red ojačan, što će posebno biti vidljivo kad se u punom angažmanu uključi Luka Sučić, koji je također dobio prve minute, ali ipak tek čeka jake utakmice u A vrsti, no napad je rak-rana. Dakako da svi koji igraju imaju određenu kvalitetu, ono što je napravio Bruno Petković s Nizozemskom nas je oduševilo, no to nije dovoljno. Trebaju nam klasa i kontinuitet. Ili barem rješenje koja je za stepenicu iznad postojećih, ako je već jasno da nećemo “roditi” Haalanda ili Lewandowskog.

Nakon što je obrana zaškripila, pogotovo na posljednjem Euru, niknuli su novi aduti, impresivno i sjajno. Vezni red nije bio u problemu, pa kraj “svetog trojstva” ostali tek čekaju svoje prave minute, iako je Lovro Majer mogao biti junak sa Španjolskom i u igri, i s bijele točke, ali nije imao sretan dan. Poput zvijezde koja bliješti na hrvatskom nogometnom nebu piše ime Marina Baturine i zato bi se bol s De Kuipa kod onih igrača koji su vjerovali u zlato mogla pretvoriti u njemačku bajku, ali samo ako osiguramo Panzerhaubitze.

Sa Španjolskom smo imali golemu šansu za prvi trofej, nikad veću, a pobjegao nam je pred nosom. Iz te perspektive ne djeluje ohrabrujuće da bi na Euru, na kojem će trebati od osmine finala dobivati utakmice, mogli sve do zlata, no u godinu dana to se može promijeniti.

Ljestvica ambicija

Je li barem jedan od hrvatskih mladih napadača naoružan bojevim glavama? Ili ćemo ponovno i dalje svjedočiti muci? Nažalost, velemajstora se ne može izmisliti, niti napraviti od asa od čovjeka koji nema te gabarite. Ako nitko ne zadovolji točke proglašene u Dalićevom natječaju, bojimo se da bi se ljestvica ambicija mogla početi srozavati. Ne, neće Vatreni propasti, uvijek će biti jaki, ali razlika je zlato ili finale u odnosu na skupinu ili osminu finala.

image

Matija Frigan

David Klein/Zuma Press/Profimedia

Što nudi Musa? Visoku razinu realizacije jer u portugalskoj ligi zabija svake 92 minute, u svim natjecanjima za Benficu imao je jedanaest pogodaka i dvije asistencije. Riječ je o agresivnom igraču, koji je gladan gola, traži svaku prigodu, nije super brzanac, ali nije ni spor i najveći mu je problem što je u Benfici pričuvna “devetka”. Odlučio je ostati na Luzu, a ako mu se ne poveća minutaža, pitanje je hoće li pobijediti u Dalićevom izazovu.

Dion Drena Beljo favorit je mnogih, nema mladog napadača kod nas koji ima toliko obožavatelja i poštovatelja, no Beljo je u Augsburgu dao samo tri gola u pola sezone i morat će pojačati frekvenciju zabijanja. U Njemačkoj puno s njim rade da bude bolji u duel igri, jaka mu je strana tehnika, a slaba što nije brz.

Oršićevo pitanje

Matija Frigan je poput električnog zeca, živ, agresivan i energičan više nego sprinter. Sezonu u Rijeci zaključio je s 14 pogodaka. Druga imena nećemo spominjati jer nisu se našla na Dalićevom popisu iako ih ima, osim što je po pitanju krila Dario Špikić jednom dobio pretpoziv. No, svi imaju šansu iskazati se.

Pitanje je i Mislav Oršić, koji je zbog “talačke krize” na jugu Engleske izbačen iz nogometnih tijekova. I on se ima pravo vratiti...
Središnji napadač i desno krilo su radna mjesta na kojima se nudi posao. Međutim, visoko je rang kojeg za to valja dosegnuti.

PETAR MUSA

- napadač Benfice, rođen 4. ožujka 1998. godine, nudi visoku razinu realizacije. Riječ je o agresivnom igraču, koji je gladan gola, traži svaku prigodu, nije super brzanac, ali nije ni spor i najveći mu je problem što je u Benfici pričuvna "devetka".

DION DRENA BELJO

- napadač Augsburga, rođen 1. ožujka 2002. godine, favorit je mnogih, no Beljo je u Augsburgu dao samo tri gola u pola sezone i morat će više zabijati. U Njemačkoj puno s njim rade da bude bolji u duel igri, jaka mu je strana tehnika, a slaba što nije brz.

MATIJA FRIGAN

- napadač Rijeke, rođen 11. veljače 2003. godine, živ je ofenzivac, agresivan i energičan, više nego sprinter. Turbulentnu prošlu sezonu u dresu kluba s Rujevice zaključio je s 14 postignutih pogodaka. Najmlađi u ovom društvu napadača.

Linker
29. studeni 2023 22:31