NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
POGLED NA POPIS

‘Pašalić i Budimir su zaslužili poziv, ali ovaj igrač mogao bi biti najveće Dalićevo tajno oružje‘

‘Pad je nakon ovakve generacije neminovan, samo da ne bude kao u rukometu i košarci‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. studeni 2023. 19:58

S obzirom na nogometnu komponentu - duboko utkanu u naše nacionalno tkivo - reprezentativni popis u Hrvatskoj izaziva veći interes javnosti od praktično svih drugih važnih popisa, kao što su primjerice onaj birački ili, pak, popis stanovništva. Ne "žulja" nas toliko ni kad mrtvi glasaju, ni kad padnemo na 3.871.833 stanovnika, ali zato u niskom startu čekamo informaciju o tome koga je Zlatko Dalić pozvao u nacionalnu selekciju.

O popisu za kvalifikacijske utakmice s Latvijom i Armenijom još se uvijek raspravlja, a te su se rasprave dodatno intenzivirale nakon izbornikovih naknadnih manevara. Potaknuti time, o svim pitanjima povezanim s predmetnom listom odabranih reprezentativaca razgovarali smo s Goranom Vlaovićem i Mihaelom Mikićem.

Određeni problemi

- To je najbolje čime Hrvatska u ovom trenutku raspolaže. Imamo određene probleme u vidu ozljeda i malo slabije forme, ali nemam posebnih prigovora na popis. Tražila su se rješenja s obzirom na probleme koje imamo na pojedinim pozicijama i ta rješenja su otprilike pronađena. Mi nismo reprezentacija koja ima osobito širok izbor igrača, tako da je ovo realan popis - rekao je Vlaović, a na sličnom tragu bio je i Mikić:

- Apsolutno je ovo najbolje što imamo, smatram da je mudar potez bio pozivanje nekih igrača koji već dugo nisu bili u reprezentaciji, kao i pozivanje novih koji nikada nisu bili tamo. Oni su svi ekstremno motivirani i željni dokazivanja, te vjerujem da će nam donijeti novu pozitivnu energiju. Istaknuo bih Pjacu, on bi mogao biti najveće tajno oružje.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Uz "povratnike" Pjacu i Budimira, u medijima se proteklih dana ponajviše govorilo o još jednom riječkom ofenzivcu, Marcu Pašaliću, kojeg je Dalić naknadno pozvao.

- Imajući u vidu probleme na krilnim pozicijama, ali i Pašalićeve posljednje prezentacije u Rijeci, on je zaslužio biti u vidokrugu. Njegova dobra forma dovela je do toga da bude naknadno pozvan i to je potpuno u redu. Ne vjerujem da će odmah zaigrati, ali njegov ulazak je logičan. Nemamo igrača koji pokrivaju desnokrilnu poziciju, a da su ljevaci. Pašalićev udarac, koji je zaista fantastičan, mogao bi itekako biti opasan za suparnike - istaknuo je Vlaović, a Mikić dodao:

- Igra jako dobru polusezonu i to se definitivno trebalo nagraditi. Zaslužio je poziv, kao i Budimir kojeg jedno vrijeme nije bilo, ali vidimo da čovjek redovito "trpa" u La Ligi. On je špica s velikim iskustvom, vjerujem da će doći ekstra motiviran i odraditi posao na najbolji mogući način.

image

Marco Pašalić

RONALD GORSIC Cropix

S obzirom na broj igrača koji su prodefilirali kroz "vatrene" u zadnje vrijeme, pojavio se narativ kako se u reprezentaciju ulazi ali i izlazi nešto lakše nego u nekim ranijim vremenima. Naši sugovornici odbacili su te teze.

- Ne bih se složio s tom konstatacijom. Puno je utakmica, događaju se ozljede, završeci reprezentativnih karijera i padovi u formi, stoga je logično da se pojavljuju i neka nova imena. Igrači koji su u posljednje vrijeme bili u reprezentativnom krugu, bili su tu potpuno zasluženo, dok se kostur reprezentacije ipak nije previše mijenjao - smatra Vlaović, a sličnog je mišljenja i Mikić:

- Ne bi bilo toliko rotacija da nemamo toliko ozljeda. Jednog Perišića, Kovačića ili Petkovića je teško zamijeniti, to su veliki gubici. Izbornik sa stožerom mora tražiti nova rješenja i pozivati nove igrače na okupljanja. Ne mislim da se lakše ulazi u reprezentaciju ili izlazi iz nje, jednostavno su okolnosti dovele do toga. Kostur je i dalje postojan, 15-16 igrača je konstantno unutra, a ostatak se mijenja ovisno o potrebi i okolnostima.

Pogled naprijed

Hrvatska trenutno, osim Modrića, Gvardiola, Kovačića i Perišića, u kadru "de facto" nema igrače koji nose dresove elitnih europskih klubova. Hoće li se to, u vremenu nakon Modrića i Perišića, odraziti?

- Logičan je zaključak da bi se to moglo dogoditi, međutim, ovisno o tome koliko će taj period i takvo stanje potrajati. Iskreno se nadam da će igrači koji trenutačno kucaju na vrata prve jedanaestorke i teže tome da postanu kostur reprezentacije, u narednom razdoblju igrati još bolje i doći do elitnih klubova. To možda i ne moraju biti tolike visine po pitanju kvalitete klubova, no ključno je da budu važne, praktično nezamjenjive karike u momčadima u kojima će igrati - rekao je Vlaović, a Mikić zaključio:

- Kad si drugi pa treći na svijetu, i igraš finale Lige nacija, onda znaš da imaš izvanserijsku generaciju i da će nakon nje neminovno doći do pada. Nadam se samo da neće biti toliko bolan kao u košarkaškoj ili rukometnoj reprezentaciji. Pad će se sigurno dogoditi zbog mnogih pogrešaka koje su napravljene u posljednjih četiri-pet godina. Od ukidanja drugih momčadi, izostanka sustavnog ulaganja u sport i infrastrukturu... Zakasnilo se sa strategijom hrvatskog nogometa, novac koji je zarađen od nagrada mogao je biti bolje utrošen, moglo se napraviti više terena, a mogla se i država više uključiti. Puno je čimbenika, ali zakazala je i struka.

Linker
29. travanj 2024 11:28