Zlatko Dalić

 Perenyi Laci/atp/spp/shutterstock Editorial/profimedia
ŠKAKLJIVA TEMA

Perišić i Petković na klupi, na golu nepozvani Hrvat: Ovako bi izgledali Vatreni da Dalić bira po jednom uvjetu

Nekim viđenijim senatorima zapela bi knedla u grlu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. svibanj 2024. 16:59

Kako bi izgledala prva Dalićeva momčad za Euro 2024. kada bi kriterij za dres bila isključivo klupska sezona? Tako da bi nekim viđenijim senatorima zapela knedla u grlu jer je odred igrača iz drugog plana u proteklih godinu dana dramatično napucao svoj rejting i uveo izbornika u zonu slatkih briga.

Zlatko Dalić je trenerski konzervativac koji zaslužnim igračima honorira stare zasluge i zbog toga u startu izbjegava potencijalno konfliktne situacije. "Ne vodim na pripreme višak igrača jer su to kasnije redovito drame", objasnio je izbornik prilikom okupljanja, uoči puta za Rijeku. Za razliku od, recimo, belgijskog izbornika Domenica Tedesca koji je s popisa za Njemačku upravo izostavio Thibauta Courtoisa, jer je veliki Realov vratar veći dio sezone potrošio na terapije, Dalić nije niti pomislio na sličan način otpiliti s popisa Ivana Perišića. Logično je da će 35-godišnji osvajač medalja sa svjetskih prvenstava biti u kadru sve dok bude pokazivao volju odazivati se pozivima. Zajedno s Dalićem on je ispisao najljepša poglavlja u povijesti nacionalne momčadi, ali jednom kada se nađe u rosteru, Perišića očekujete u početnom sastavu, zar ne?

Najmoderniji vratar

Tema je škakljiva i na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, ali s druge strane postoji iskustvo koje nas uči da se Dalić u prošlosti znao s autoritetom suočiti sa sličnim izazovima. Demonstrirao je to prvi put kada je Nikolu Kalinića zbog narušavanja discipline spakirao na avion iz Moskve 2018. godine, odmah zatim je kao tihi lider bez previše mudrovanja preveo Vedrana Ćorluku među pričuvne igrače jer je osjetio da su ga konkurenti nadrasli, a ako priču rastegnemo do slučaja zauvijek prekriženog Ante Rebića, mogli bismo Dalića predstaviti i kao umivenog diktatora. Kada osjeti da je to nužno, on zna biti nemilosrdan a da pritom ne povisi intonaciju.

image

Dominik Livaković

Dave Shopland/Shutterstock Editorial/Profimedia

Hoće li tijekom priprema za Euro 2024. biti prisiljen posegnuti za "nožem"? Vratimo li se do uvoda teksta i klupske forme kao ključnog kriterija za podjelu dresova, onda nije isključeno da Dalića čekaju neke teške odluke. Kada bi reprezentacija bila samo vječno osvježavana burza klupskih učinaka, Dalić bi u problemima zaglavio već na gol-crti. Među vratnicama bi tada umjesto Dominika Livakovića stajao njegov imenjak Kotarski, koji je u žestokoj konkurenciji grčke lige upravo osvojio titulu. Kotarski je najmoderniji od četvorice vratara s Dalićeva popisa, jedini koji na tragu Edersona ili Ter Stegena suvereno sudjeluje u "build up" igri, zbog čega će sutra vjerojatno biti kandidat za vodeće europske klubove. Kod Dalića je trenutačno samo na pretpozivu.

Slabašan učinak

Slabašan klupski učinak Josipa Šutala (Ajax) i Martina Erlića (Sassuolo) obranu "vatrenih" od prvog dana priprema pretvara u otvoreno gradilište. U tandemu su njih dvojica kulerski odradili neke delikatne ispite poput gostovanja u Parizu ili Kopenhagenu, ali u međuvremenu su bolno tresnuli o pod i Dalića definitivno brine podatak da je Šutalo upravljao obranom koja je u nizozemskoj ligi progutala čak 61 gol, dok Erlić na pripreme dolazi u blagoj depresiji, svjestan da karijeru mora spašavati bijegom iz kluba koji će dogodine igrati Serie B. Pobjednici ovakvog neočekivanog raspleta sezone jesu Domagoj Vida i Marin Pongračić.

image

Josip Šutalo

Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Odigravši gotovo spektakularnu sezonu (34 nastupa, uvijek starter, strijelac sedam golova), 35-godišnji stoper AEK-a od naslova se oprostio tek u ciljnoj ravnini, ali se preporučio izborniku za mjesto startera. Ne zaostaje niti Pongračić, koji se nakon odlične epizode u Lecceu pojavio na radaru Milana. Prvim trofejom u dresu Atalante na vrata prvih jedanaest u veznom redu je zakucao Mario Pašalić, rejting je istovremeno rolom u Cityju nabildao Mateo Kovačić, dok su dionice Marcela Brozovića osjetno oslabile otkako je Inter zamijenio za Al Nassr. Sa saudijskim klubom stigao je do drugog mjesta u nacionalnom prvenstvu, debelo iza prvaka Al Hilala, dok je iz Azijske lige prvaka ispao već u četvrtfinalu. Na koncu, vesela situacija izbornika čeka i u napadu: posvetivši se golgeterskoj statistici Bruno Petković napokon igra po Dalićevu ukusu, ali ima nesreću da Ante Budimir još uvjerljivije trese mreže na stadionima La Lige...

"Vatreni" prema kriteriju klupskog učinka

Kotarski - Stanišić, Vida, Pongračić, Gvardiol - Pašalić, Kovačić, Modrić - Kramarić, Budimir, Ivanušec

Linker
30. lipanj 2024 17:45