Murat Yakin

 FABRICE COFFRINI Afp
NASLJEDNICI VEĆ POZNATI?

Plasirali se na Euro, a idući dan već smjenjuju izbornika? Kritizira ga i kapetan: ‘On je taj koji odlučuje‘

Izborniku Yakinu apsolutni je prioritet pobjeda protiv Rumunjske u utorak u Bukureštu
Piše: SNObjavljeno: 19. studeni 2023. 21:00

Zahvaljujući remiju (1:1) u uzvratnoj utakmici protiv Kosova i pobjedi Rumunjske protiv Izraela, Švicarska se uspješno plasirala na Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj. Ipak, unatoč ostvarenom cilju, raste broj nezadovoljnika, a izbornik Murat Yakin ne razumije kritike na račun načina igre reprezentacije.

Rumunji i Švicarci osigurali su prva dva mjesta u skupini I kolo prije kraja natjecanja, Rumunjska je na neutralnom terenu u mađarskom Felcsutu bila bolja od Izraela s 2:1, dok je Švicarska remizirala s Kosovom u Baselu. Švicarska je povela golom Vargasa (48), a izjednačio je Hyseni (82).

U nedjelju su u švicarskim medijima već krenule glasine o smjeni izbornika Yakina. Osim direktnog plasmana na EURO 2024, očekivalo se i dominantno osvajanje prvoga mjesta u skupini, što bi kasnije Švicarcima donijelo lakši ždrijeb. Sedma je sila oštricu pera usmjerila i prema kvaliteti igre Yakinovih nogometaša, što je uostalom neizravno prokomentirao i kapetan Granit Xhaka:

image

Granit Xhaka i Murat Yakin

GLYN KIRK Afp

- Trener vidi koliko sam dominantan u klubu na svojoj poziciji. Međutim, on je taj koji odlučuje na kojoj poziciji igramo, nije moj posao da odlučujem. Ali gdje god igrali, moramo pružiti svoju najbolju izvedbu. Na kraju svega, to je ono što se računa.

Izborniku Yakinu, dakle, apsolutni je prioritet pobjeda protiv Rumunjske u utorak u 20:45 na bukureštanskoj Nacionalnoj areni - u protivnom, otkaz je navodno neminovan. Već se spominju i imena mogućih nasljednika, poput Luciena Favrea, Alaina Geigera i Maura Lustrinellija.

Rumunjska je na vrhu skupine s 19 bodova, drugoplasirana Švicarska ima 17 te će te dvije reprezentacije igrati za prvo mjesto u skupini u utorak. Izrael je ostao treći s 12, a Kosovo četvrto s 11 bodova.

Linker
30. travanj 2024 05:45