Meho Kodro

 PROFIMEDIA
NI ON NIJE POŠTEĐEN

Pljušte kritike na račun novog izbornika: ‘Svome sinu daješ pola sata, a ovom čovjeku 10 minuta...‘

Tek što je došao na klupu reprezentacije BiH, Meho Kodro trpi udarce od strane nezadovoljnih navijača
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 12. rujan 2023. 14:17

Faruk Hadžibegić upropastio je što je upropastiti mogao, Meho Kodro došao je spasiti stvar, a na kraju je i on uprskao. Tako bi se mogao sumirati nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Euro 2024., koje su za BiH završile negdje oko sredine natjecanja. BiH i dalje ima priliku, mršavu ali ipak realnu, da se plasira na Euro, ali samo zahvaljujući dobrom nastupu u Ligi nacija pa joj je zajamčen nastup u dodatnim kvalifikacijama. Ironično, to je Bosna i Hercegovina osigurala pod Farukom Hadžibegićem, koji je doveo BiH do ponora u ovim kvalifikacijama, a u koji ga je gurnuo Kodro. Ne treba prema Kodri biti toliko oštar, ipak je dobio momčad u ruke pet dana prije dvije utakmice u kojima je morao uzeti šest bodova kako bi ostao u igri, a sve što je napravio je mršava pobjeda protiv Lihtenštajna (2:1) i tijesan poraz kod Islanda (0:1).

Za tako malo vremena čudesni preokreti teško su mogući, iako ni Kodro nije amnestiran od kritika. Zamjeraju mu, prije svega, što je neke igrače stavio na pogrešne pozicije, čime je dodatno limitirao njihove ionako ograničene mogućnosti, ali i što je svom sinu Kenanu dao pola sata, a dvostrukom asistentu u utakmici protiv Lihtenštajna, Nemanji Bilbiji, samo 10 minuta. Osim Bilbije kasno je ubacio i Luku Menala, a tek s njima dvojicom u sastavu BiH je krenula "va banque", u utakmici u kojoj je igrala isključivo pobjeda.

- Od samog početka smo išli na pobjedu. Utakmica je jeste bila nešto sporija, ali imali smo dominaciju na sredini terena. Lagano smo dolazili do pozicija na 30 metara od gola, ali nam je falio zadnji pas. Na poluvremenu smo željeli pomjeriti linije prema gore i to smo uradili. Otvorili smo se, išli smo na rezultat i kad idete tako dogodi se da ostavite prostora nazad i oni su to iskoristili, dali gol i kasnije nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju - komentirao je Kodro poraz u sudačkoj nadoknadi, nakon što su Edin Džeko, Bilbija i Demirović promašili idealne prilike za pogodak.

Ovakvim ishodom drugo mjesto, jedino koje je bilo realno za dohvatiti, sada je izvan dosega. Slovačka im bježi sedam bodova i BiH bi morala dobiti sve do kraja, uključujući i Portugal, a Slovačka od četiri utakmice smije dobiti samo jednu.

- Ako postoji i najmanja prilika, moramo se pripremiti da je pokušamo iskoristiti. Istina da je sada naš položaj teži nego prije Islanda. Ionako se pripremamo za dodatne kvalifikacije, ali o njima ćemo pričati tek kad ne budemo nijedan postotak šanse u postojećim kvalifikacijama - dodao je Kodro.

BiH je u ovim kvalifikacijama izgubila od Islanda, Luksemburga i Slovačke, ekipa koje nisu ni blizu europske elite, što je po tko zna koji put otvorilo temu ima li uopće kvalitete u igračkom kadru da se ozbiljno može računati na plasman na neko veliko natjecanje.

- Volio bih da imamo više igrača po bokovima, možda bi mi bilo drago da imam neke ofenzivnije igrače u veznoj liniji. Činjenica je kakva jeste, moramo se adaptirati i naći sistem. Jedno su želje, a drugo mogućnosti. Mislim da imamo dobre igrače i bez obzira što imamo deficit na nekim pozicijama možemo ostvariti ciljeve - zaključio je Kodro.

Linker
01. svibanj 2024 13:55