JOHN THYS Afp
KRVAVI POHOD

Prestravljeni navijači zarobljeni u utrobi stadiona zovu najmilije: ‘Igrači? Ne mogu vam ništa reći‘

Dopušteno im je da se s tribina prebace u sobe za konferencije za medije
Piše: SNObjavljeno: 16. listopad 2023. 23:09

Zbog ubojstva dvoje švedskih državljana u Bruxellesu prekinuta je utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo između Belgije i Švedske. Nakon što su na poluvremenu bili informirani o situaciji igrači su odbili izaći na teren, a ubrzo je i utakmica službeno otkazana.

Na društvenim mrežama pojavio se video samog napada, u kojem ubojica u narančastoj odjeći silazi s motora i otvara paljbu vatrenim oružjem prema ljudima. Službene informacije govore kako je dvoje švedskih državljana usmrćeno, a cijela situacija dogodila se nedaleko od stadiona Kralja Baudouina na kojem je održana utakmica.

Vodeći mediji ne iznose informacije gdje su igrači, vjerojatno su još uvijek u kompleksu,a navijači su dugo nakon preranog završetka susreta zarobljeni na stadionu, upute državnih organa sugeriraju da je to najsigurnije mjesto. Po tom pitanju oglasio se i predsjednik Švedskog nogometnog saveza Frederik Reinfeldt.

- Čuli smo da su Šveđani ubijeni. Ne znamo što se događa, igrači su odlučili da neće igrati. Tamo je 700 Šveđana, oni moraju biti u redu. Policija je rekla da je stadion najsigurnije mjesto, nitko ne zna koliko će ovo još trajati, to je razumljivo. Igrači su informirani tijekom poluvremena, trebalo im je neko vrijeme da to prihvate. Prekid je bio najbolja opcija, nemam informaciju kada će se utakmica održati - rekao je Reinfeldt.

image
JOHN THYS Afp
image
JOHN THYS Afp

Posljednje informacije belgijskih medija koji uživo prate događaj govore da je navijačima dozvoljeno da pristupe sobi za medijske konferencije, privremeno će tu pronaći sigurnost. Na dostupnim fotografijama vidimo da zovu svoje najmilije kako bi provjerili je li sve u redu.

Martin Fredman, švedski šef sigurnosti rekao je da ne može znati koliko će dugo navijači biti u utrobi stadiona, a dotaknuo se i igrača o kojima, čini se, zbog sigurnosti nema dodatnih informacija.

- Policija kaže da su navijači sigurni na stadionu, podržavamo ju u radu najviše što možemo. U svakom slučaju, neću vam reći gdje će igrači odsjesti večeras - kaže Fredman.

Muškarac osumnjičen za smrtonosnu pucnjavu u Bruxellesu na Facebooku je podijelio video u kojem kaže da je ubio “tri Šveđanina”. Ističe da je “borac za Alaha” i da je djelovao u ime Islamske države.

- Živimo i umiremo po svojoj vjeri – rečeno je u videu.

Stupanj opasnosti u cijeloj Belgiji dosegao je razinu tri. Četvrta razina, najviša razina prijetnje, ostaje primjenjiva samo na Bruxelles.

image
JOHN THYS Afp
image
JOHN THYS Afp

‘Nakon smrtonosne pucnjave u središtu Bruxellesa, OCAD povećava razinu prijetnje za Bruxelles na razinu 4. To znači da je prijetnja vrlo ozbiljna i neizbježna. Opća razina prijetnje za Belgiju povećana je na razinu 3 (prijetnja je ozbiljna) . Ove razine prijetnje ostaju na snazi ​​dok ne dobijemo više informacija ‘, javlja belgijska Koordinacijska jedinica za analizu prijetni (OCAD).

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strömmer u švedskom je listu Aftonbladet reagirao na ono što se dogodilo u Bruxellesu. "Večeras smo dobili strašne informacije iz Bruxellesa. Nadležne vlasti intenzivno rade na dobivanju više informacija o tome što se dogodilo. Vlada je u izravnom kontaktu s belgijskom vladom."

image
JOHN THYS Afp

U poruci na društvenim mrežama Nacionalni krizni centar zamolio je sve gledatelje utakmice između Belgije i Švedske da do daljnjeg ostanu na stadionu i da slijede upute hitne službe. "Nastojimo ispratiti navijače sa stadiona na siguran način", rečeno je. "Navijači će dobiti više informacija na licu mjesta. Slijedite upute hitnih službi. Pratite ažuriranja na našoj web stranici."

Linker
06. svibanj 2024 07:38