Luis de la Fuente, Zlatko Dalić i Luciano Spalletti

 ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

‘Prijatelju Spalletti, nemoj me zvati da špijuniram Hrvatsku. Ne bih si to dopustio...‘

‘On je najveći adut talijanske reprezentacije. Protivnik više za nas, čovjek koji će ojačati momčad‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2023. 12:10

Italija je europski prvak, po kladionicama šesti favorit za naslov, no Azzurri nisu na razini nekadašnje igračke kvalitete, rezultat iz 2021. zapravo je senzacija u komparaciji s ostalim dometima u zadnje vrijeme jer nisu se plasirali na dva posljednja svjetska prvenstva. Na ovaj Euro su prošli jedva, remijem s Ukrajinom izbjegli su doigravanje.

Igor Budan je više od dva desetljeća vezan za talijanski nogomet, do 2018. godine je živio u toj državi, a izbornik Luciano Spalletti mu je bio prvi trener na Apeninima i ostali su prijatelji.

- Za sve nas koji živimo nogomet skupina koju smo izvukli je predivna. Sa Španjolskom se često susrećemo i nikako da je dobijemo u bitnoj utakmici, što se tiče Talijana mislim da smo mi veći izazov njima nego oni nama. Iako ih cijenimo i poštujemo što smo dokazivali više puta tako što smo ih pobjeđivali. Lijepo je imati i ekipu kao što je Albanija koja je mala, nacionalno osviještena, vezana za grb, zastavu, domoljublje, ponos... Ova skupina će stvarno biti praćena – kazao nam je Budan.

Prije nekog vremena rekao nam je kako se veseli što je Stefano Pioli osvojio naslov prvaka Italije s Milanom, ali da postoji još jedan trener koji nema scudetto a zaslužuje ga – Spalletti. U međuvremenu on ga je uzeo s Napolijem, da bi kasnije preuzeo reprezentaciju.

- Sad mu neću reći kako se nadam da će osvojiti Euro ili proći skupinu, ali definitivno će nam biti problem. Dokazao je to kroz karijeru. Iako ga ne možemo nazvati pobjedničkim trenerom, on je definitivno ostavio trag. Spalletti je najveći adut talijanske reprezentacije. Protivnik više za nas, čovjek koji će ojačati momčadi jer Azzurri trenutačno nemaju igrača koji bi bio fenomen. No, predstavljat će problem svakoj ekipi, pogotovo s trenerom koji ima veliko iskustvo i motivirat će ih na najbolji mogući način.

image

Igor Budan u dresu hrvatske reprezentacije

YURI KADOBNOV/AFP/PROFIMEDIA

Kaže da se uspjehu mogu nadati samo kao "squadra".

- Dalje mogu jedino momčadski. U turnirskom natjecanju relativno je tko su favoriti, jako je bitno kako se krene od prve utakmice i stvori entuzijazam. Spalletti će raditi na nacionalnom naboju jer nema igrače koji odskaču. Iako su svi jako dobri. Najveća kvaliteta će im biti organizacija na terenu, a u tome je izvrstan. Ima velik motiv ostaviti trag kao što ga je s Napolijem.

Tko su sada po vama najbolji talijanski nogometaši?

- Donnarumma je prvi golman, on je klasa. A ostali? Treba vidjeti u kakvoj će formi biti Chiesa... Tanki su u napadu, igrači koje stavlja u špicu ne rade razliku. To im predstavlja veliki problem. U obrani su tradicionalno jaki, imaju dobre veznjake. Bonucci je rekao da se želi oprostiti od reprezentacije, ali ne vjerujem da će dobiti šansu. Kolektivom će se i braniti i nastojati doći do gola. Nisam diplomat, ali ne vidim igrača za kojeg bih kazao "vau", on će biti nositelj. Kao što je kod nas Luka Modrić. Spalletti zna igrati, voli igrati, teži čvrstoj defenzivi, ali i napadačkom nogometu..

Budan ga je upoznao 1999. godine kad mu je bio trener u Veneziji...

- U jako smo dobrom odnosu, nadam se da me neće zvati da špijuniram Hrvatsku. To neće biti moguće – nasmijao se Budan i nastavio:

- Ne bi me čudilo da me nazove i pita da mu dam pokoju informaciju o Hrvatskoj, da mu otkrijem što bi njemu bilo zanimljivo o Vatrenima i pratim ih, ali zna i sam da je to nemoguće. Koliko god su mi dragi on i Talijani ne bih si to dopustio. No, ne bi me čudilo da me to zatraži. Ne čujemo se svaki dan, ali u kontaktu smo, on je čovjek koji je ostavio trag u mojoj karijeri. Prije svega za mene je jako dobra osoba. Već je u Veneziji pokazao da će biti sjajan trener, iako je dobio otkaz. No, u Italiji je to tako, stalno mijenjaju trenere. Kroz desetljeća je napredovao. Čast mi je što ga poznajem.

image

Luciano Spalletti

ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Kakvo mišljenje ima o hrvatskom nogometu, kad razgovarate?

- Sam odgovor daju naši rezultati. Nema više osobe danas, a pogotovo stručnjaka koji ne bi poštivao naše igrače. Obožava Hrvate i igrače iz nama susjednih zemalja zato što imaju talent, lukavost... U utakmicu s nama će uči s jako velikim oprezom, znajući da imamo moć i iskustvo iz zadnjih godina. Neupitno je da će se tako postaviti, s puno poštovanja. Druga je stvar što Azzurri više nemaju Del Piera, Tottija, Pirla... igrača kojima smo se divili. Osim toga problem im je i što nemaju igrače s osobnošću, što se vidi već neko vrijeme. Zato će Spalletti biti njihova glavna "desetka".

Tko danas ima bolju momčadi Italija ili Hrvatska?

- Po kvaliteti smo tu negdje, ali ipak malu prednost dajem nama. Osim toga u takvim susretima mi imamo nešto više. Kad je Hrvat u nevolju iskoči zajedništvo. To puno drugih reprezentacija nema. Neki su naši igrači pri kraju karijere, možemo očekivati da će dati sve od sebe, da naprave povijesni rezultat. Tako je bilo u Rusiji na Svjetskom prvenstvu za pojedine, mislim da će tako biti i na ovom Euru. Vjerujem da ćemo proći skupinu. Naravno da će biti teško. No, ova naša ekipa ima kapacitet i moć za još jedan uspjeh.

Budan svakako planira ići u Leipzig na utakmicu Hrvata i Azzurra 24. lipnja.

- Imam grupu s prijateljima, idemo na utakmice, ja preko HNS-a nabavim karte, sad sam im rekao da sigurno idem na Italiju. Ne znam što bi se moralo dogoditi da propustim tu utakmicu koja će biti vrlo emotivna. Cijela skupina kad gledate mentalitet naroda će biti emotivna. Iskre će frcati na terenu i tribinama. Nama pašu ovakvi protivnici koji imaju jače ime, koji su brand. Trebamo ih poštivati, ali ne trebamo se bojati da ne možemo još jednom ponoviti veliki rezultat.

Linker
02. svibanj 2024 20:06