Julian Nagelsmann

 TOBIAS SCHWARZ Afp
PAO JE ODABIR

Bolna odluka za zvijezdu Njemačke uoči Eura: ‘Izbornik je tako odlučio, poštujem to, ali se ne slažem‘

Zbog iste bi Nagelsmanna mogli ovisno o rezultatu slaviti, ali i kuditi
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 06. lipanj 2024. 09:47

U nogometnim klubovima postoji jasna hijerarhija među vratarima; neprikosnovena "jedinica", njegova nešto manje kvalitetna zamjena, odnosno potencijalni nasljednik i treći izbor, u pravilu stariji, pred mirovinom, koji "odgaja" mlađe i drži svlačionicu pod kontrolom.

No što kad su dvije neprikosnovene "jedinice" članovi iste reprezentacije? Nogomet nije sport kao primjerice rukomet, u kojem jednog vratara držiš na vratima jedno poluvrijeme, u drugom ubaciš drugog, pa ako nije išlo u sljedećoj utakmici probaš i trećeg... Treneri i izbornici moraju odabrati jednog i beskompromisno mu vjerovati, osim ako ne učini neku početničku, neoprostivu pogrešku. Dakle, moraju donijeti veliku i tešku odluku, zbog koje bi ga ovisno o rezultati mogli slaviti, ali i kuditi.

Morao je tako odlučiti i njemački izbornik Julian Nagelsmann, a odabir je bio sve samo ne lagan. Marc-André ter Stegen ili Manuel Neuer. Jednom će srušiti snove, drugi će dobiti priliku na najvećoj pozornici u svojoj domovini. I odluka je pala - na vratara Bayerna!

image

Manuel Neuer

TOBIAS SCHWARZ Afp

Kapetan i neosporivo jedan od najboljih vratara svih vremena, koji doduše više nije na vrhuncu karijere, dobio je prednost nad također sjajnim vratarom, ali koji iza sebe nema ni jedno veliko natjecanje! Joachim Low nije ga zvao na Euro 2012., premda je debitirao za reprezentaciju manje od mjesec dana prije početka natjecanja, kao ni na Svjetsko prvenstvo 2014. Europsko prvenstvo u Francuskoj (2016.) pogledao je s klupe, Svjetska prvenstva u Rusiji i Kataru također, Euro 2020. (koji se igrao 2021.) propustio je zbog ozljede koljena.

image

Marc-Andre ter Stegen

THOMAS COEX Afp

Novo veliko razočaranje prije samo nekoliko dana priopćio mu je Nagelsmann.

- Nije ugodna situacija. Trener je donio odluku i ja je prihvaćam, iako se ne slažem s njim. Rekao sam izborniku da je jedno sportski aspekt, a drugo ljudski. Želim da se svi mogu osloniti na mene - kazao je, pa dodao:

- Za mene osobno to je razočaravajuće, vrlo razočaravajuće. Ali na kraju krajeva, imate odgovornost prema momčadi. Pomoći ću gdje god mogu.

Linker
06. lipanj 2024 09:47