Sylvinho

 ELENA COVALENCO Afp
‘PUNO SMO NAPREDOVALI

Brazilac na klupi Albanije: ‘Ždrijeb uopće nije loš, želimo igrati protiv najboljih‘

Albanija ne misli biti samo prolaznik, već se misle potući za prolazak skupine
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 14. lipanj 2024. 19:19

Izbornik albanske nogometne reprezentacije Sylvinho, razgovarao je s medijima o njihovom subotnjem izazovu s Italijom, ali i o odnosu s Robertom Mancinijem, kojemu je nekada bio pomoćnikom u Interu te o važnosti nekih od igrači reprezentacije.

Sylvinho je bio branič Arsenala i Barcelone, s kojom je osvojio dva naslova Lige prvaka. Tada je u Cityju susret s Robertom Mancinijem bio odlučujući za drugi dio njegove karijere, a izbornik u subotu izaziva Azzurre i samim time dio svoje prošlosti.

- Tijekom ždrijeba pomislio sam, srećom nije na klupi. Igrati protiv njega bilo bi čudno. Svejedno, s Mancinijem ili bez njega, bit će nam teško. Kao Brazilca, Italija me rasplakala 1982. s Paulom Rossijem, ali ja je jako volim - započeo je Brazilac.

Pobjedonosno su Albanci odradili kvalifikacije, ali su na Euru izvukli skupinu s Italijom, Španjolskom i Hrvatskom, kako su se osjećali nakon ždrijeba?

- Ždrijeb nije uopće loš, želimo igrati protiv najboljih. Mi smo novi predstavnik, ovo je drugi put da sudjelujemo na europskom, nakon 2016. s De Biasom. Puno smo napredovali, ali imamo još za naučiti.

Ipak, naglasio je kako su Talijani favoriti u subotu, ali i da je nogomet sport u kojem se svašta može dogoditi, te da Albanija nije reprezentacija kao ostale.

- U Albaniji živi oko tri milijuna Albanaca, a diljem svijeta ima ih nekoliko desetaka milijuna. Traženje igrača je težak, ali i poticajan posao. Gledamo puno videa i kada je vrijeme biramo puno na licu mjesta.

Albanci s dvojnim putovnicama redovito biraju “crveno-crni” dres, može li to napraviti razliku?

- Da, postoji jedinstveni osjećaj pripadnosti. Ti igrači igraju za svoje djedove, očeve, majke. U svlačionici, dok plešu na albansku glazbu, njihova ljubav prema korijenima “eksplodira”.

Koja su Sylvinhova očekivanja od Italije, svojih prvih protivnika u Njemačkoj, ali i njegovog bivšeg “doma”?

- Luciano Spalletti je jedan od najboljih, očekujem vrlo organiziranu Italiju, čvrstu, jaku u tranziciji, vrlo čvrstu u situacijama jedan na jedan, s Interovom jezgrom koja igra pažljivo - zaključio je Sylvinho.

Linker
04. rujan 2024 00:06