Jamal Musiala

 TOBIAS SCHWARZ Afp
HARVEY NORMAN JUNAK DANA

Dragulj se na Euru uzdiže iz pepela. Legenda mu je dala slavni nadimak, a suze ne brišu samo Škoti

Smotra pred domaćim navijačima mogla bi značiti uzdizanje iz pepela
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. lipanj 2024. 23:05

Taj dečko je Messi iz budućnosti! Uskliknuo je davnih dana Lothar Matthäus gledajući Jamala Musialu. Budućnost je stigla, JM10 još uvijek nije LM10, ali zaradio je prvu ovogodišnju titulu Harvey Norman junaka dana. Messi to nikada nije osvojio!

Šalu na stranu, premda Jamal Musiala nije Messi, zasigurno nas je podsjetio zašto su ga ugledna lica nagradila tim klišej nadimkom kada je, kao 17-godišnjak (danas mu je 21), postao najmlađi debitant Bayerna u Bundesligi, kasnije i najmlađi strijelac bavarske momčadi u Ligi prvaka, ujedno i najmlađi koji će nastupiti za Nijemce na velikom natjecanju (Euro 2021). Na aktualno prvenstvo stigao je popraćen sivim tonovima. Musialu smo u Kataru gledali kao ponajboljeg mladog igrača svijeta, neki su mu, poput Rija Ferdinanda, prognozirali Zlatnu loptu u bliskoj budućnosti.

- Prateći Musialinu igru, imaš dojam da gledaš nogomet u HD rezoluciji - kazao je Englez.

No, u nadolazećim sezonama takve su najave izblijedile, posebice u prošloj, kada su u prvi plan upadali ratnici Bayer Leverkusena. Ako se po jutru dan poznaje, upravo bi smotra pred domaćim navijačima za Musialu mogla značiti uzdignuće iz pepela.

Jureći poput formule, lako je moguće da Musiala nije natjerao na suze samo Škote, nego još jednu nogometnu naciju. Naime, u mlađoj dobi igrao je za reprezentaciju Engleske, za koju ga veže otac (engleski Nigerijac ili obrnuto). Našao se u omladincima Tri lava jer je majka sedam godina nakon njegova rođenja poželjela studirati u Southamptonu. U konačnici, izabrao je Njemačku vodeći se emocijama i nagovorima Joachima Löwa. Zato su ga mediji s Otoka prozvali "najboljim Englezom koji nije zaigrao za Englesku".

Linker
15. lipanj 2024 22:12