ALBERTO PIZZOLI Afp
ČEKAJU RASPLET

Hrvatski protivnik na Euru u problemu: ‘Nema smisla sada govoriti tko će ostati u reprezentaciji‘

‘Nismo bili toliko oštri ili dosljedni, ali u nekim trenucima momčad je stisnula‘
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 06. lipanj 2024. 07:06

Reprezentacija Italije, jedan od protivnika Vatrenih na nadolazećem Euru u Njemačkoj, odigrala je u utorak svoju prvu pripremnu utakmicu uoči velikog natjecanja i upisala remi bez pogodaka u dvoboju s Turskom. Gledatelji na stadionu Renato Dall’Ara u Bologni nisu mogli imati previše razloga za zadovoljstvo nakon predstave Azzurra, najbolju šansu na utakmici imao je Bryan Cristante koji je zatresao vratnicu, a osim njegove prilike momčad Luciana Spallettija ostala je s više pitanja nego odgovora uoči nastavka priprema.

"Klasična utakmica s početka priprema"

Reakcije iz Italije nakon utakmice nagovješćuju da u reprezentativnom taboru još uvijek nije vrijeme za paniku, Azzurre prije početka prvenstva još čeka provjera protiv Bosne i Hercegovine 9. lipnja, nakon koje se očekuju konkretni zaključci rada kojeg su Spalletti i njegov stožer odradili u periodu prije početka prvenstva. Pogled na samu utakmicu protiv Turske u fokus je stavio nekoliko problema s kojima su se Azzurri suočili, a jedan od njih bio je vrlo spor protok lopte protiv momčadi koja je stajala u niskom bloku, i tako u većini situacija s lakoćom rješavala pokušaje prilaska golu.

Segment igre u kojem su se Talijani istakli bio je njihov visoki pritisak na loptu, iz kojeg se stvorilo nekoliko prilika koje na kraju nisu iskorištene. Nadalje, treba napomenuti kako prvi topnik reprezentacije, Gianluca Scamacca, nije bio u “pogonu” zbog utakmice talijanskog prvenstva koju su Atalanta i Fiorentina igrali dva dana ranije. Na njegovom mjestu našao se Mateo Retegui, napadač Genoe koji je u utakmici imao samo jednu konkretnu priliku, njegov pokušaj “škaricama” nije bio uspješan. Izbornik Spaletti rekao je kako je ovo bila “klasična utakmica s početka priprema”.

image

Luciano Spaletti

ALBERTO PIZZOLI Afp

- Nismo bili toliko oštri ili dosljedni, ali u nekim trenucima momčad je stisnula, gurala i pokušala napraviti stvari, ali ovo je klasična igra na početku procesa gdje vam treba neko vrijeme da posložite stvari - rekao je Spalletti za RAI Sport.

Talijan će nakon utakmice s reprezentacijom BiH objaviti i konačni popis putnika za Njemačku.

- Ima još jedna utakmica za odabir, tako da ćemo uzeti sve vrijeme koje nam je potrebno. Nema smisla govoriti tko će ostati s dva dana viška. Moramo se znati brzo mijenjati, bilo je dosta onih koji su se osjećali umorno, a mi nismo bili dovoljno oštri u kretanju lopte na njihovoj polovici. Pokušali smo napraviti nešto drugačije pred kraj, ali utakmica je bila praktički gotova. Bilo je dobrog presinga, ali onda smo i prelako izgubili loptu - zaključio je Spaletti.

"Dobar trening"

Sličnog stava bili su i igrači. Utakmicu je na vratima započeo Tottenhama Guglielmo Vicario, nominalno drugi vratar iza Gianluigija Donnarumme koji je ostao na klupi.

- Mislim da je ovo samo dio procesa, ovo je naša prva prijateljska utakmica. Imamo još jednu utakmicu sutra, a zatim prijateljsku u nedjelju, tako da radimo na tome da popravimo ono što treba popraviti - rekao je Vicario.

Jorginho, kapetan Italije u ovoj utakmici, opisao je susret kao “dobar trening”.

- Nije bilo lako protiv dobro organizirane ekipe, ali bio je to dobar trening. Ima još stvari koje treba poboljšati, nije jednostavno, ali možemo jer smo svi željni igrati onako kako trener traži.

Turska ostala bez ozlijeđenog Kabaka

Turski branič Ozan Kabak propustit će Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj nakon što je zadobio ozljedu ligamenata koljena tijekom prijateljske utakmice protiv Italije, priopćio je u srijedu Turski nogometni savez (TFF). Kabak (24), koji igra za njemačkog prvoligaša Hoffenheim, napustio je teren na nosilima u prvom poluvremenu utakmice u kojoj je Turska u Bologni odigrala bez pogodaka s Italijom. (hi)

Linker
28. rujan 2024 20:48