DAMIEN MEYER Afp
TOTALNA DOMINACIJA

VIDEO: Nijemci zabili ‘petardu‘, težak nokaut Škotske na otvaranju Eura

Strijelci za domaćine bili su Wirtz, Musiala, Havertz, Füllkrug i Can
Piše: Davorin Olivari, Tomislav Dragobratović, Mihael FarkašObjavljeno: 14. lipanj 2024. 22:55

Njemačka - Škotska 5:1 (Wirtz 11., Musiala 19., Havertz 45+1., Füllkrug 68., Can 90+3./Rüdiger 87. (ag))

München, Allianz Arena

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah?, Mittelstädt - Andrich?(od 46. Groß), Kroos (od 80. Can⚽), Gündoğan - Musiala⚽(od 74. Müller), Havertz⚽(od 63. Füllkrug⚽), Wirtz⚽(od 63. Sané)

ŠKOTSKA: Gunn - Porteous?, Hendry, Tierney (od 77. McKenna) - Ralston?, McTominay, McGregor (od 67. Gilmour), Robertson - McGinn (od 67. McLean), Adams (od 46. Hanley), Christie (od 82. Shankland)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


Njemačka je na otvaranju Eura poput Formule 1 projurila pokraj Škota koji su drugo poluvrijeme igrali s igračem manje. No, taj igrač manje nije presudio, Elf je bio toliko dominantan da je čak sve to bilo pomalo iznenađujuće. Nakon onog što smo vidjeli nekako nam je ostalo pitanje jesu li Elf toliko dobar ili su Škoti toliko slabi?

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Uglavnom, domaćin Eura je potpuno nadigrao i ‘skinuo suknjice‘ Škotima, totalno je izdominirao. Odigrali su Nijemci zaista jako dobro i očito bi mogli, ako će ovako nastaviti, biti u uskom krugu favorita prvenstva. Makar treba pričekati ostale druge utakmice, jer Škoti su zaista u petak bili jadni, nikakvi. Nikada nisu prošli skupinu na europskim prvenstvima, neće ni ovoga puta ako će igrati kao protiv domaćina.

image
DAMIEN MEYER Afp

Prije premijerne utakmice uz kratki i atraktivni glazbeno-plesni program popraćen vatrometom otvoreno je Europsko prvenstvo. U spektaklu otvaranja sudjelovali su i gledatelji dižući papiriće u raznim bojama. Bilo je simpatično i veselo, a prije samog starta odana je počast Franzu Beckenbaueru koji nas je napustio početkom godine, ‘Kaiser‘ je bio najveće ime njemačkog nogometa. U uvodu spektakla, na teren je s peharom namijenjenom budućem prvaku Europe izašla Heidi Beckenbauer, udovica legendarnog Franza. Umjesto minute šutnje, od velikog ‘Kaisera‘ Nijemci i Škoti oprostili su se ogromnim aplauzom, a oči gospođe Beckenbauer bile su prepune suza. Poruka stadiona istaknuta na velikom transparentu je glasila ‘Franz živi vječno‘.

image
DAMIEN MEYER Afp

Elf je krenuo pun entuzijazma, agresivno prema naprijed, imala je očekivano je imao mnogo veći posjed lopte. Škoti su se od starta grčevito branili, s pet igrača u posljednjoj liniji. Takav pogled na teren je sugerirao upravo ono što se dogodilo na isteku desete minute. Kroos je dugačkom, dubinskom loptom pronašao Kimmicha na desnom boku, ovaj je brzo loptu gurnuo na visinu šesnaesterca, tamo je naletio Wirtz i opalio ‘iz prve‘. Škotski vratar Gunn jako je loše reagirao. Lopta je praktički išla po sredini gola, ali ju je Škot dlanom odbio u vratnicu od koje se odbila u mrežu.

Prvi pogodak na Euru bio je - greška vratara. Mladi Wirtz, ‘njemački Messi‘ kako mu tepaju iznimno euforično je proslavio pogodak, a München Arena (kako se zove za vrijeme Eura, jer UEFA ne dozvoljava da se zove Allianz) je proključala. Tek nakon primljenog gola, Škoti su pokušavali nešto prema naprijed, pokušavali su duže imati loptu u nogama, probali su i visokim presingom. Međutim, nikakvog konkretnog učinka nije bilo.

image
DAMIEN MEYER Afp

Ali zato su Nijemci bili učinkoviti. Nije prošlo niti dvadeset minuta, a domaćin Eura već je vodio s 2:0. Gündogan je dubinskom loptom pronašao Havertza, ovaj je vratio povratnu za Musialu koji se oslobodio svog čuvara i loptu s nekih dvanaest metara zakucao pod gredu. Sjajan je to bio pogodak.

Nakon Wirtza, zabio je još jedan mladi dečko iz njemačke reprezentacije. Njemačka mladost oduševila je na početku Eura. Škoti su pak bili posve šokirani, izgledali su posve izgubljeno, jako, jako loše. Za ‘suknjice‘ je prava umjetnost bila loptu prebaciti preko centra, nisu mogli organizirati niti jednu akciju, kad bi imali loptu u nogama, brzo bi je izgubili.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Sudac Turpan je pet minuta nakon povećanja vodstva Nijemaca dosudio jedanaesterac za Njemačku, Musialu su srušili Tierney i Christie. Međutim, intervenirao je VAR, početak prekršaja se ipak dogodio izvan šesnaesterca. Iz slobodnog udarca s visine šesnaesterca pucao je Havertz, ali Gunn je ovoga puta obranio. No, u drugom pokušaju, Nijemci su dobili jedanaesterac. Ovoga puta Turpan ga nije odmah dosudio, nego tek nakon što je ga je pozvao VAR.

Porteus je opalio po nogama Gündogana, bilo je vidljivo, baš jako. Osim što su Nijemci zaradili penal, još je isključen i Porteus, jer je sudac smatrao da je start bio pogibeljan. Sigurno je s ‘bijele točke‘ pogodio Havertz, Škoti su ostali s igračem manje i sve je bilo gotovo nakon prve dionice.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

U drugom poluvremenu sve je bilo isto kao u prvom, domaćini su sve kontrolirali, mladi Wirtz mogao je zabiti i četvrti gol, njegov udarac s nekih pet metara iskosa završio je koji centimetar iznad grede. Ali zabili su Nijemci četvrti gol, sjajno je pogodio Füllkrug s nekih deset metara, a u samoj završnici su Škoti niti krivi niti dužni zabili pogodak iz prve lopte koja je išla u gol nezaposlenog Neura. I nisi je uputili Škoti, autogol je nespretno glavom zabio Rudiger...No na kraju je pogodio Can s nekih 18 metara za totalnu katastrofu Škota.

Veliku, zasluženu pobjedu upisali su Nijemci na otvaranju Eura. Julian Nagelsmann odlično je pripremio utakmicu, domaćini su dominirali od samog početka i na kraju zasluženo upisali "petardu" i došli do prva tri boda u grupnoj fazi.

KRAJ UTAKMICE

90+3. ⚽ GOOOL!

Gündoğan zabija za 5:1! Sjajno je Gündoğan potegao s ruba kaznenog prostora i savladao Gunna za petardu Nijemaca.

90. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

Bio je to autogol Rüdigera. Lopta se odbila od glave njemačkog braniča, promijenila smjer i završila u mreži.

87. ⚽ GOOOL!

Škoti su smanjili, rezultat je 4:1.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

86. Još jednom Sane, igrač Bayerna imao je puno prostora nakon osvojene lopte, njegov pokušaj otišao je iznad gola.

83. Sane puca s ruba šesnaesterca, Gunn je na mjestu.

80. ⇔ Izmjena u njemačkom sastavu.

Igru je uz ovacije publike napustio Toni Kroos, a na terenu je sada Emre Can.

Prije nekoliko minuta u igru je ušao Thomas Müller. Iako ima utakmica u nogama na Euru, još nije postigao pogodak...

Usporedbe radi, ima 10 pogodaka na SP.

75.

Füllkrug je zabio za 5:0, ali ispostavilo se da je njemački centarfor bio u zaleđu u izgradnji akcije.

79. Još jedna prekrasna akcija Nijemaca. Kroos je odigrao dijagonalu na lijevu stranu, u sredini je loptu čekao Müller, ali u konačnici nije uspio završiti akciju.

73. Njemačka ne staje, i dalje traje opsada škotskog gola.

Silovitim udarcem njemački centarfor rasparao je mrežu Gunna koji je bio nemoćan u ovoj situaciji.

image
FABRICE COFFRINI Afp

68. ⚽ GOOOL!

Füllkrug zabija za 4:0!

67. ⇔ Izmjene u škotskom sastavu.

Iz igre izlaze McGregor i McGinn, a na terenu su sada Gilmour i McLean.

66. Nakon izvedenog kornera na povratnoj lopti se našao Mittelstädt i pucao visoko iznad gola.

63. ⇔ Izmjene u njemačkom sastavu.

Iz igre izlaze Havertz i Wirtz, a na terenu su sada Füllkrug i Sane.

image
MIGUEL MEDINA Afp

62. ?

Žuti karton zaradio je Jonathan Tah.

Mađioničar. Ovako je najlakše opisati Tonija Kroosa, koji je u prvom poluvremenu imao 55 točnih dodavanja. Uputio ih je 55.

Uživajmo u predstavama ovog majstora dok još uvijek igra...

60. Ponovno tuče Wirtz, ovoga puta iz velike daljine. Bio je to neprecizan pokušaj.

59. Još jedna velika prilika Njemačke. Musiala je probio lijevu stranu, poslao u sredinu gdje Gunn spašava, a na odbijenoj lopti na vrijeme nije uspio reagirati Gündoğan.

58. Sjajna akcija domaćina. Pleli su mrežu oko gola Škota, lopta je s lijeve strane prebačena u sredinu, tamo se našao Wirtz - i gađao malo iznad gola.

55. Ležerno igraju Nijemci u nastavku, čekaju svoju priliku, bez rizika, mirnim tempom.

Nagelsmann i njegovi pomoćnici u elementu nakon trećeg gola.

image
ODD ANDERSEN Afp

51. Ponovno gađa Rüdiger, ovoga puta iz velike udaljenosti. Bio je to precizan udarac, Gunn se raširio i obranio pokušaj.

47. Gađao je Scott McTominay iz slobodnog udarca, nije to bio uspješan pokušaj.

⇔ Na poluvremenu smo dočekali dvije izmjene.

Kod Nijemaca je iz igre izašao Andrich, a u igri je sada Groß.

Kod Škota je izašao Adams, a u igri je sada Hanley.

46. ? Počelo je drugo poluvrijeme.

? Nekoliko vaših komentara na prvih 45 minuta:

"Protivnik im je na razini Malte." (Damir Kovaček)

"Vrlo moguće da će Nijemci daleko dogurati. Napucat će se samopouzdanjem u grupi i onda je sve moguće." (Kako Kad)

"Ma Nijemci ispadaju čim nalete na malo jaču ekipu. Škotska užas, u rangu Farskih otoka."

image

Škotski navijači

LUKAS BARTH Afp

Evo kako je treći gol Nijemaca proslavljen u fan zoni u Berlinu.

Video: Niko Matičević

Potpuna dominacija Nijemaca. Julian Nagelsmann sjajno je pripremio svoju ekipu, reprezentacija Elfa je od prve do posljednje minute dominirala terenom i sa zasluženom prednosti odlazi na predah. Škoti nisu pokazali ništa, u prvom dijelu bili su potpuno bezopasni.

image

Slavlje Njemačke

FABRICE COFFRINI Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

Havertz je lagano zastao i poslao Gunna u suprotni kut za veliku prednost Nijemaca.

45+1. ⚽ GOOOL!

Havertz iz jedanaesterca za 3:0!

44. Jedanaesterac za Njemačku!

Nakon pregleda VAR sobe utvrđeno je da je Porteous napravio prekršaj pri ispucavanju lopte.

? Kao da sve to nije bilo dovoljno, Porteous je zaradio direktan crveni karton.

image

Ryan Porteous

TOBIAS SCHWARZ Afp

42. Kakva prilika za Nijemce! Kimmich je nabacio, Gündoğan gađao glavom, a Gunn sjajno reagirao. Na odbijenoj lopti u posljednji tren čisti Porteous.

40. Nijemci su opet prijetili, ovoga puta s distance je pokušao Rüdiger, brani Gunn taj udarac.

37. Nijemci su sada na nekoliko minuta prepustili inicijativu Škotima.

Ne znamo bacaju li "baze" u stilu Statlera i Waldorfa iz Muppet Showa, ali smo uvjereni da su José Mourinho i Sir Alex Ferguson zadovoljni prvim poluvremenom.

image
ODD ANDERSEN Afp

33. Gunn cijelo vrijeme operira na rubu svog kaznenog šesnaesterca. Nijemci konstantno prijete dubinskim loptama, a Gunn ponovno pravovremeno istrčava.

32. Lopta je u mreži Škota, ali nakon igranja rukom Havertza.

31. ?

Žuti karton zaradio je Andrich nakon starta nad McTominayjem.

image

Robert Andrich u startu na McTominayja

THOMAS KIENZLE Afp

28. Kombinaciju iz slobodnog udarca nije uspio dovršiti Havertz. Bila je to još jedna dobra prilika za Nijemce.

26. ⛔ Ništa od kaznenog udarca!

Nakon pregleda VAR sobe zaključeno je da je prekršaj krenuo van šesnaesterca.

25. Jedanaesterac za Njemačku!

Musiala je srušen u kaznenom prostoru.

24. Rijetki izlazak Škotske u protivničku trećinu akrobatskim potezom očistio je Rüdiger.

Havertz je dobio loptu u prostor, mirno pričekao i navukao višak. Sam je ostao Musiala na povratnoj i preciznim udarcem u gornji kut matirao Gunna. Nije škotski vratar mogao ništa u ovoj situaciji.

19. ⚽GOOOL!

Musiala zabija za 2:0 Njemačke!

image

Jamal Musiala slavi pogodak

TOBIAS SCHWARZ Afp

19. Ponovno prijete Nijemci. Andrich je podvalio loptu i izbacio "pola obrane", ali Gunn je pravovremeno istrčao.

16. Nakon pogotka situacija na terenu se malo primirila. Nijemci i dalje drže posjed, ali za sada bez novih opasnosti.

Wirtzov gol izazvao je ludnicu i u berlinskoj fan zoni.

Video: Niko Matičević

Wirtz je dočekao povratnu loptu i prizemnim udarcem matirao Gunna, koji je mogao i bolje reagirati... Otvaranje iz snova za Nijemce.

image

Slavlje Njemačke nakon pogotka Wirtza za 1:0

THOMAS KIENZLE Afp

11. GOOOL!

Wirtz dovodi Njemačku u vodstvo!

9. Njemački reposjed za sada funkcionira odlično. Igrači Elfa drže Škote na 30 metara od svog gola, trenutno traje "opsada".

6. Škotska je malo "prodisala". Povukli su prvi organzirani napad, lopta Tierneyja u prostor nije bila uspješna.

Dvije trenerske ikone uhvaćene su na tribinama Allianz Arene - Sir Alex Ferguson i Jose Mourinho.

4. Nastavili su Nijemci ofenzivno, u istom tonu. Sada su u duelu bili Musiala i Tierney, Škot je izašao kao pobjednik.

1. Odmah prva prilika za Njemačku! Rüdiger je poslao dugu loptu, Wirtz utrčao, no Gunn uspijeva obraniti taj pokušaj.

image

Florian Wirtz u prilici

THOMAS KIENZLE Afp

1. Počela je utakmica!

20.59 Himne su gotove, vrijeme je za nogomet!

20.57 Vrijeme je za škotsku i njemačku himnu.

20.53 Još jedna, posebna svečanost priređena je u čast nedavno preminule legende njemačkog i svjetskog nogometa, Franza Beckenbauera.

"Franz živi vječno", poruka je koja je osvanula na Allianz Areni.

image

Heidi Beckenbauer

THOMAS KIENZLE Afp

20.51 Početna ceremonija je završena. Oko 100 plesača i plesačica u jarkim bojama plesali su u krugu i zabavljali gledatelje.

20.45 Počelo je svečano otvaranje Eura.

image
THOMAS KIENZLE Afp

20.38 Utakmica se prati i u fan zoni u Berlinu, gdje je naš Niko Matičević.

20.30 Vrata njemačke reprezentacije ponovno će čuvati Manuel Neuer. Bit će to četvrto Europsko prvenstvo u kojem će Neuer nastupiti za Elf.

image
THOMAS KIENZLE Afp

20.16 Osim na stadionu, užarena atmosfera bit će i na ulicama Münchena.

image
LUKAS BARTH Afp

20.02 Stigao je i sastav Škotske, Steve Clarke također nije kalkulirao, sastav je jednak onome u skladu s najavama. Glavne zvijezde ove momčadi nalaze se u veznoj liniji, gdje će operirati Scott McTominay iz Manchester Uniteda, te John McGinn iz Aston Ville, u nešto isturenijoj ulozi.

19.56 Stigao je sastav Njemačke. Jullian Nagelsmann nije htio kalkulirati, očekivani sastav pokazao se točnim. Nijemce predovodi Toni Kroos u veznoj liniji.

19.53 Na otvaranje u Münchenu stigao je i legendarni Sir Alex Ferguson.

19.42 Dok čekamo sastave, spomenimo i Tonija Kroosa, čovjeka kojeg ćemo sigurno večeras gledati u početnoj postavi. Kroosu je ovo oproštajni Euro, igra posljednje utakmice u karijeri, te mu je cilj objesiti kopačke u najboljem stilu - s trofejem Europskog prvaka.

18.30 Ostala su još dva i pol sata do početka Eura. Allianz Arena spremna je ugostiti reprezentativce Njemačke i Škotske.

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Odbrojavanje do Europskog prvenstva je konačno završeno. Došao je i taj datum, 14. lipnja, dan kojeg je velika većina nogometnih fanatika označila kao početak razdoblja u kojem sve druge stvari postaju sporedne, a glavne misli usredotočene su na nadolazeći period od mjesec dana, period uživanja u blagodatima nogometne igre. Allianz Arena večeras će ugostiti domaćina turira, reprezentaciju Elfa, dok će se s druge strane nalaziti Škotska, s početkom od 21.00 sati.

Njemačka je iskristalizirana kao jedan od favorita turnira, te bi upravo snažan start u otvaranju trebao pokazati da najave domaćih i svjetskih medija imaju dobru podlogu. Nagelsmann nije najbolje započeo na klupi nakon što je prošle godine zamijenio Hansija Flicka, ali pobjede protiv Francuske i Nizozemske u ožujku nagovještavaju svjetliju budućnost pod vodstvom 36-godišnjeg bivšeg šefa Bayerna. Pobjeda u Münchenu svakako bi pobudila nade u duboki plasman na turnir. Nagelsmann je najavio utakmicu za stranice UEFA-e.

- Suočit ćemo se sa zadatkom. To je ogroman zadatak, bit će izazovno i sigurno nije prilika koja se često pruža. To je tek drugi put da je Njemačka domaćin Europskog prvenstva. Za igrače, a i za mene kao menadžera, sudjelovanje na turniru na domaćem terenu jedinstvena je prilika - započeo je Jullian Nagelsmann i nastavio:

- Pritisak je uključen, ali više od radosti. Ako možemo vidjeti tu radost na terenu, onda ćemo imati sjajan turnir. Uobičajena ambicija je ta da želimo pobijediti. Tako je i na svim ostalim turnirima. Vjerojatno nije najbolje za nas da iznosimo ove velike tvrdnje da ćemo postati europski prvaci. Mislim da je to isto za svaku zemlju koja sudjeluje, inače ne bi uložili trud da se kvalificiraju. Imamo i ideju da ga osvojimo. Ako damo sve od sebe, to se može dogoditi. Mnogo stvari se mora spojiti, kao što je slučaj sa svim momčadima. To nije sigurna stvar za bilo koju momčad. Već postoji očekivanje da ćemo biti bolji nego posljednjih godina, a naši navijači su uzbuđeni što će turnir biti na domaćem terenu - rekao je.

S druge strane, ambicije škotske reprezentacije također su visoke, nakon izrazito kvalitetne kampanje u kvalifikacijama Škoti su pokazali kako se mogu nositi s najvećim svjetskim reprezentacijama, pa su tako izborili pobjedu nad Španjolskom, a tri boda uzeli su i dvobojima protiv Norveške i Gruzije. Trener reprezentacije Steve Clarke prvi je škotski menadžer koji je izborio dva uzastopna plasmana na Euro s reprezentacijom, a i ovoga puta morat će se uzdati u svoje najpouzdanije zvijezde iz Premier lige, Johna McGinna i Scotta McTominaya. Veznjak Manchester Uniteda zabio je sedam golova u osam kvalifikacijskih nastupa, a uživao je i u dobrom individualnoj klupskoj sezoni, te bi stoga trebao biti jedno od glavnih imena u potencijalno dobrom turniru za Škote.

- Bit će to nevjerojatno iskustvo... biti dio takve vrste ceremonije otvaranja. Njemačka, nevjerojatna momčad. Sve međunarodne momčadi prolaze kroz vrhunce i padove forme. Ali kada dođu ovi veliki turniri, veliki timovi se obično pojavljuju većinu vremena. Tako da će to biti stvarno teška utakmica - rekao je škotski napadač Ryan Christie.

Nakon što nije uspjela doći do Eura od 2000. do 2016. godine, Škotska se kvalificirala na dva uzastopna turnira, a sljedeći cilj je doći do nokaut faze po prvi put.

- To je san. Svima oko Škotske, to bi značilo svijet, mi smo ogromna nogometna nacija. Ako izađemo iz grupne faze, to je najdalje što je Škotska ikada stigla na velikom turniru. Dakle, znate, to nas stavlja u povijest kao najuspješniju škotsku momčad ikad, a to je upravo takva vrsta motivacije - zaključio je.

Linker
07. rujan 2024 09:12