Elseid Hisaj i Berat Djimsiti

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
POGLED IZNUTRA

‘Albanci su fanatici poput Vatrenih 1998., dres im je svetinja. Imaju i svojeg Baturinu‘

Džemal Mustedanagić, Dinamova legenda iz 1982. godine, radio je u albanskom nogometu 12 godina
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2024. 15:53

Nakon što je Španjolska u subotu pobijedila Hrvatsku (3:0), a Italija upisala prve bodove protiv Albanije (2:1), srijeda donosi sudar Hrvatske i Albanije u Hamburgu u 2. kolu skupine.

Džemal Mustedanagić, Dinamova legenda iz 1982. godine, poznaje albanski nogomet kao svoj džep. U Albaniju je došao još 2009. godine, bio je pomoćnik tadašnjem izborniku Albanije Josipu Kužeu. Ali kad je Kuže otišao s klupe, Mustedanagić je ostao, bio prvo izbornik U17 reprezentacije, pa tehnički direktor svih reprezentacija, potom i glavni skaut. Bio je u albanskom nogometu čak 12 godina.

- Polovicu ovih igrača Albanije koji igraju na ovom Europskom prvenstvu u Njemačkoj sam praktički ja selekcionirao. Inače, mojih 12 godina u Albaniji nema šanse nitko srušiti, to će ostati rekord - kaže nam Džemo Mustedanagić u uvodu.

Priča da mu je bilo sjajno u zemlji orlova, da su ljudi izvrsni, pristupačni, a on je odradio sjajan posao, tamošnji nogomet digao na višu razinu. Pitamo ga, naravno, kako vidi ovu Albaniju, koja će se za nekoliko dana suprotstaviti Hrvatskoj?

image

Nedim Bajrami slavi pogodak

ALBERTO PIZZOLI Afp

- Albanija je jako opasna reprezentacija. Usporedio bih je s našim Vatrenima iz 1998. godine. Kao što smo mi tada imali ogroman nacionalni naboj, takav oni imaju danas. Zapravo, krivo sam kazao, oni stalno imaju maksimalan nacionalni naboj, u svakoj utakmici na kojoj igraju, nebitno radilo se o prijateljskom ogledu ili recimo Europskom prvenstvu. Za njih je igranje za reprezentaciju nešto najviše što se može doživjeti. Da, tu su isti kao mi, reprezentacija im je svetinja.

Prije su bili taktička naiva, sad su se posložili

Sjetio se davnih dana...

- Kada smo Josip Kuže i ja došli 2009. godine, tereni su bili loši, ali oni su po takvim terenima uklizavali, trčali, borili se kao da im o treninzima ovisi život. Kazao sam tada Kužeu “bit ćemo prvaci Europe!”, jer nikad do tada nisam vidio da se netko tako na bilo kojem treningu bori i izgara kao albanski igrači.

Veli nam da u utakmici protiv Albanije Dalićeva vrsta mora biti jako oprezna...

- Da se razumijemo, držim da oni nama ne mogu naštetiti. Protiv Hrvatske ipak nemaju šanse, ali Albanija uvijek može protiv bilo koga napraviti iznenađenje. Oni su klasična nagazna mina. Pravi su fanatici. Puno njihovih igrača igra u Italiji, tu su skupili iskustvo. Prije su bili taktička naiva, sada su se i taktički posložili.

image

Hisaj u duelu s Pellegrinijem

INA FASSBENDER Afp

Prije dolaska izbornika Sylvinha u siječnju 2023. godine nisu baš izgledali pretjerano dobro pod vodstvom talijanskog stručnjaka Edoarda Reje.

- Točno, ali znate zašto? Jer Albanija igra napadački nogomet, njima je u genima napad, imaju baš napadački mentalitet. Kod Reje, a i prije kod Giannija de Biasija, igralo se više zatvoreno, ‘bunkerica’. Bivši izbornici su igrali s pet igrača otraga, Sylvinho igra s četiri, imaju ofenzivne bočne igrače. Pobjede protiv Češke i Poljske u njihovoj kvalifikacijskoj skupini za Europsko prvenstvo pokazale su kako Albanija može odlično igrati i biti moćna.

Što zapravo albanska nogometna javnost očekuje od turnira u Njemačkoj, jer u skupini sa Španjolskom, Italijom i Hrvatskom definitivno imaju status autsajdera?

image
OZAN KOSE Afp

- Oni su takvog mentaliteta da misle da baš svakoga mogu pobijediti. Oni se žele nadigravati, napadati, zato im nisu odgovarali bivši izbornici, iako ih je de Biasi odveo na Euro 2016. godine u Francuskoj. Javnost od njih očekuje jako puno, Albanci su takvi, oni misle da njihova reprezentacija može osvojiti i naslov prvaka Europe.

"Strakosha je sličan Livakoviću"

Kada smo ga pitali koje bi igrače izdvojio kao glavne zvijezde albanske reprezentativne vrste, kazat će...

- Armando Broja im je vjerojatno najbolji igrač. On je napadač koji se pritaji, ukrade loptu i - ode! Vrlo je opasan napadač. Iznimno je brz, s loptom i bez lopte. Na neki način uspava obrambene igrače, a onda sijevne i udari kao munja. Imaju jako čvrstu obranu koju predvodi Berat Djimshiti, koji igra u Atalanti. Odličan je i kapetan Elseid Hysaj, igrač Lazija. Odgovoran je, dolazi u napad, stalno teži inicijativi prema naprijed. Meni se sviđa i mladi Mario Mitaj, lijevi bek iz moskovskog Lokomotiva. On me najviše podsjeća na našeg Bornu Sosu. U napadu je opasan i Rey Manaj iz turskog Sivasspora, koji je, recimo, bio u B momčadi Barcelone. U vezi, pak, odskače Kristjan Asllani, koji igra u Interu. Ne smijem također zaboraviti niti Myrta Uzunija, koji je dosta nezgodan u kontranapadima. Dopada mi se i Ernest Muci iz Beşiktaşa, svojevremeno sam ga bio predložio Dinamu, međutim, u Maksimiru nisu bili zainteresirani. To je vezni igrač sličan Martinu Baturini.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Kakvi su vratari, Etrit Berisha iz Empolija i Thomas Strakosha iz Brentforda?

- Berisha je prvi vratar, jer je iskusniji i iznimno je racionalan. Ne istrčava puno, on je sličan našem Livakoviću. Baš je dobar golman.

Može li Arber Hoxha iz Dinama dobiti adekvatnu minutažu?

- Mislim da može. Dakle, Albanija je stvarno dobra, ali kada se radi o utakmici s Hrvatskom koja slijedi, mislim da se nemaju čemu nadati, mi smo ipak bolji. Moramo, naravno, biti oprezni, ali tri boda bi trebala biti naša - zaključio je Džemal Mustedanagić.

image

Džemal Mustedanagić

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Linker
17. lipanj 2024 16:06