MARKO TODOROV/CROPIX
‘GORE OD ŽELJE‘

Brončani Vatreni uoči ključne bitke: ‘O pozivu Hrvatske razmišljao sam manje od pet sekundi‘

U predahu između sezona u kuvajtskoj Al-Salmiyi, Koznikua smo uhvatili na odmoru u inozemstvu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 07:53

Pet sekundi. Ma, zapravo, čak i manje. Toliko sam razmišljao nakon što mi se otvorila opcija da zaigram za Hrvatsku, zauvijek ću biti dio hrvatske nogometne obitelji, prepričava nam dobro raspoloženi Ardian Kozniku, bivši Vatreni iz kosovske Đakovice, dok evocira uspomene stare tri desetljeća. Nekadašnji topnik Hajduka i Dinama, ali i Cannesa, Le Havrea i Bastije, reprezentativnu karijeru začinio je sa sedam nastupa i dva pogotka za Ćirinu družinu s kraja prošlog stoljeća, a najvrednije sjećanje zaradio je u obliku brončane medalje s Mundijala 1998., koju ističe kao šlag na torti svoje karijere.

U predahu između sezona u kuvajtskoj Al-Salmiyi, gdje od siječnja ove godine radi kao pomoćni trener u stožeru Ante Miše, Koznikua smo uhvatili u inozemstvu, gdje je na odmoru s obitelji, ali pomno prati i zbivanja na europskoj smotri.

- Naravno, gledam što se događa na Euru, šteta zbog poraza Hrvatske protiv Španjolske. Malo me iznenadio, izgleda ružno taj rezultat, ali opasne momčadi kažnjavaju svaku suparničku grešku. Još su dvije utakmice u igri, šest bodova, a naši igrači ne padaju lako moralno, imaju veliko iskustvo i vjerujem da su već zaboravili što se dogodilo u Berlinu. Nesretno smo primali golove, u igri smo bili tu negdje, gotovo podjednaki sa Španjolcima - kaže nam 56-godišnjak, okrećući kurs prema drugoj utakmici u skupini.

image

Ardian Kozniku

RONALD GORSIC/CROPIX

U predvečerje novih izazova Dalićevih izabranika na turniru u Njemačkoj upravo se Kozniku nameće kao kvalitetan sugovornik uoči okršaja s Albancima, čiji nogomet dobro poznaje, a koji će protiv Hrvatske odigrati tek ukupno peti dvoboj na Europskim prvenstvima.

- Pratio sam što se događa, u zemlji je euforija otkako su se kvalificirali. Kod nas u Hrvatskoj pak svi odmah razmišljaju o medalji. U Albaniji se vidi velika sreća u svakom gradu, to je lijepo, navijaju za njih sa svih strana, i Kosovari, i Makedonci… Ponosni su, osjeti se velika podrška.

‘Navijači su zajedno jeli, pili...‘

Uspoređujući kvalitetu dviju nacionalnih vrsta, Kozniku jasnu prednost daje Vatrenima, ali i šalje poziv na oprez.

- Hrvatska je puno bolja, no neće biti lako, treba biti oprezan. Čuo sam i da je izbornik Dalić u više navrata naglašavao koliko su Albanci nezgodni i to je istina. Imaju nekoliko mladih igrača koji su prvi put na Euru, zbog čega je iskustvo na hrvatskoj strani. Albanija je pokazala energiju protiv Talijana, bilo je gusto na kraju, ali platili su danak neiskustvu, možda su i malo izgorjeli od želje. Poznati su po agresivnosti, idu "sto na sat", daju sve od sebe. Prema naprijed su "življi", brzi, puno trče, a faza obrane im počinje od napadača. Potentni su, imaju veliku želju, ali vjerujem da će Hrvatska pobijediti.

Uz tvrdu bitku na terenu, koja bi mogla biti i presudna za jednu od dvije momčadi, na tribinama bi se također mogla voditi borba u decibelima, gdje će obje reprezentacije imati desetke tisuća svojih navijača.

image

Ivo Šušak i Ardian Kozniku

RONALD GORSIC Cropix

Ujedno, Kozniku se prisjetio utakmice Kosova i Hrvatske u listopadu 2016., koja se igrala u Albaniji.

- Albanija i Hrvatska su u odličnim odnosima, nikada u povijesti nije bilo problema, a puno ljudi tamo podržava Hrvatsku. Bio sam oduševljen utakmicom između Kosova i Hrvatske, navijači su zajedno sjedili, jeli, pili… Navijali su zajedno, bio sam jako ponosan. Želim da svi tako nastave, a tako će i biti. U Hamburgu bi trebala biti lijepa, prava atmosfera, jedva čekam, uživat ću u nogometu. Bit će prekrasno, s jedne strane crvena, bijela i plava, a s druge crvena i crna - zaključio je Ardian Kozniku, aludirajući na boje hrvatske i albanske zastave.

"ŽELIM DA DALJE IDU HRVATSKA I ALBANIJA"

Od Kuvajta preko Saudijske Arabije pa opet do Kuvajta. Put je to koji je Ardian Kozniku prošao u protekle tri godine kroz kuvajtski Al-Arabi te saudijske Al-Faisaly i Al-Adalah, dok je od početka 2024. ponovno u Kuvajtu, u Al-Salmiyi.

- Super nam je "dolje". Sezonu smo završili na četvrtom mjestu (od deset, op. a.), a bili smo i u finalu Kupa. I to nam je natjecanje bilo jako bitno, ali smo na kraju izgubili, golom u posljednjoj minuti. Sad se odmaramo, natrag idemo u sedmom mjesecu - kaže Kozniku.

Glavni trener u stožeru je Ante Miše, još jedan bivši Vatreni koji je, kao i Kozniku, upisao sedam nastupa za reprezentaciju. U utakmici protiv Slovačke 1994., kada je Kozniku debitirao, na terenu je bio i Miše.

- Bila mi je velika čast biti u takvoj konkurenciji, igrati s Bokšićem, Šukerom i ostalima. Moja je karijera bila ispunjena nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine.

Na naše pitanje o raspletu skupine na Euru, njegove su želje jasne.

- Neću ulaziti u matematiku, volio bih da Hrvatska bude prva. Netko će možda reći da je to sada teško, ali to je moja želja. Naravno, htio bih da Hrvatska i Albanija prođu, govorim to iz srca.

Linker
04. rujan 2024 14:39