Zlatko Dalić i Mateo Kovačić

 ANTE CIZMIC Cropix
SASTAV ZA ALBANIJU

Dalić će napraviti nekoliko zahvata: Petković kreće od prve minute, a evo kako bi trebala izgledati obrana

U utakmicama s Albanijom i Italijom trebaju nam najmanje tri, možda i četiri boda
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 22:25

Hrvatska je bolja od Albanije i to u Hamburgu mora dokazati jer ekspresno smo došli do točke kad najava utakmice stane u poklič “U boj, u boj...”. Zazivaju se mobilizacija i ratne trube jer u Njemačku su Vatreni došli s najvećim ambicijama, a prijeti im “deportacija preko noći” ako ne počnu osvajati bodove. Nakon što su razočarali u Berlinu, popravni ispit je grub, na njemu ne postoji pravo na pogrešku. Onaj tko izgubili morat će nakon trećeg kola kući. Neodlučen rezultat ostavio bi neke nade...

Raspoloženje u taboru Vatrenih od Španjolske nalikuje vremenu na sjeveru Njemačke, kao da se iza nalazi ruka istog administratora. Malo sunca i puno kiše igraju jedno za drugim, je li vrijeme za pravo razvedravanje? Kad se radi o reprezentaciji koja je osvojila tri medalje u šest godina, logično je očekivati da će znati reagirati ako se nađe pred zidom, porušiti ga ili preskočiti, što god treba, ali otići dalje. No, prvo je pitanje koliko je Hrvatska danas velika i moćna. Znamo za mane koje je nekad skupo koštaju, a na Daliću i ekipi je da pokrpaju rupe, ušminkaju izvedbu te u Hamburgu budu dostojni svojeg rejtinga. Euro za nas u subotu nije počeo, neka krene u srijedu. Albanci su fanatični, angažirani i poletni, dobro je što ih nitko ne podcjenjuje jer željni su skinuti veliki skalp i pokazati da njihovi rezultati u kvalifikacijama nisu bili slučajni. Hrvatskoj će za pobjedu trebati više energije, strategije i odgovornosti u igri. Premda Euro zasad podsjeća na prošli kad je nakon poraza od Engleske u sljedećem susretu bilo 1:1 s Češkom, radije zazivamo katarskih 4:1 protiv Kanade.

Zlatko Dalić napravio je zahvate u sastavu i ponovno povjerenje daje Bruni Petkoviću. Nastojat će dominirati te kroz pas i tako stvarati šanse. Hoće li se uspjeti nametnuti Albancima? Po imenima naših igrača svakako bi morali, no ne igraju imena...

Vjera u Petkovića

Ante Budimir ima najmanji kredit kod izbornika. Prvi je zamijenjen u Berlinu i čekat će šansu iz drugog plana. Dalić je bio kritičan prema Petkoviću zbog jedanaesterca na utakmici sa Španjolskom koji je izveo iako nije trebao, no to očito nije poljuljalo izbornikovo povjerenje u Dinamova napadača. Andrej Kramarić druga je špica od koje se očekuje da koristi međuprostor i bude otrov za albansku obranu koja je slabiji dio igre sastava Brazilca Sylvinha.

Zapravo, momčad za Albaniju Dalić je imao u nacrtu još početkom priprema kad je postavio sastav u prijateljskoj utakmici sa Sjevernom Makedonijom. Tada nisu igrali Modrić i Brozović, ali u prvih jedanaest bili su Perišić i Petković, koji sada figuriraju kao igrači kojima je sklon dati povjerenje. Nitko nije izbačen isključivo zbog igre i izgubljene utakmice od Španjolske, iako ne treba isključiti mogućnost da bi izbornik ostao kod istog sastava da je dobio La Roju.

OČEKIVANI SASTAVI:

image
SN

Ivan Perišić je bard hrvatskog nogometa, godinama je vukao reprezentaciju, a Marcelo Brozović motor i navigacija, no Perišić i Brozović danas u tandemu čine Sfingu koja bi mogla presuditi Hrvatskoj na Euru ako Dalić s njima ne ponudi pravi odgovor. Njih dvojica bit će starteri, doduše zbog pravila o pet zamjena izbornik može manipulirati minutažom pa su korekcije tijekom igre lakše i češće.

Brozović je igrao sa Španjolskom ispod svoje razine iliti na nivou kakav nudi otkako je u Saudijskoj Arabiji, a Perišić je ušao u drugom poluvremenu kao krilo i nije pokazao puno. Dalić ih je mogao otpisati i dati šansu mlađima ili se kladiti na njih. Izbornik je sve stavio na Brozovića i Perišića, koji će sada igrati braniča, što je rizik za koji mu možemo samo držati palčeve da uspije. Izbornik vjeruje senatorima, pritom mu i obećavaju da mogu, da će oni razoružati Albaniju, a i očito nije siguran u neke druge igrače... Julije Cezar rekao bi - kocka je bačena!

Dolijevanje optimizma

Daleko lakše bilo je Daliću na svjetskim prvenstvima kad nije morao donositi tako teške odluke o zvučnim i zaslužnim imenima, osim što je u Rusiji preselio na klupu Vedrana Ćorluku. S Lukom Modrićem od kojeg trebamo puno više nego u Berlinu i uvjereni smo da može, te Brozovićem, Perišićem, Kovačićem, Kramarićem... imamo, ako ništa drugo, prekaljenu ekipu. S njima će Dalić ponovno biti pukovnik ili Hrvatska pokojnik. Dobra igra i rezultat s Albanijom dolili bi optimizam za dalje.

Još od Brazila 2014. godine nije se dogodilo da se Vatreni vraćaju doma nakon skupine. Tada su imali tri boda koja su osvojili u drugom kolu pobjedom na Kamerunom 4:0, no koštali su ih porazi od Brazila i Meksika. Od Poljske 2012. godine to se nije zbilo na europskim prvenstvima. U međuvremenu je napravljen niz od četiri velika natjecanja u kojima je najslabiji domet bila osmina finala, i to na Eurima, koji nikad nisu bili za Hrvatsku uspješni kao Mundijali. Na kritičnoj smo točki. U utakmicama s Albanijom i Italijom trebaju nam najmanje tri, možda i četiri boda kako bismo dobili šansu doznati što može Hrvatska ako se dokopa eliminacijske faze.

ZAŠTO VJERUJEMO HRVATSKOJ?

1. VATRENI SU KVALITETNIJI OD ALBANACA

Iako je Albanija ostavila dobar dojam na startu Eura, a Hrvatska je poražena 0:3 od Španjolske, naša reprezentacija ima kvalitetnije igrače. To se očituje po svim parametrima, a niti ta igra protiv Španjolske, unatoč slabostima, nije bila bez dobrih elemenata.

2. HRVATSKA IMA ISKUSTVO KLJUČNIH UTAKMICA

Hrvatska ima puno više iskustva od Albanaca, i općenito, ali posebno u takvim ključnim utakmicama kad se treba vaditi i popraviti dojam. Naši su mnogo puta izvadili kestenje iz vatre pa imamo pravo tražiti i očekivati da će još jednom.

3. VATRENI RIJETKO GUBE DVAPUT ZAREDOM

Iako se u kvalifikacijama dogodilo da je Hrvatska poražena od Turske i Walesa u dvije vezane utakmice, na velikim natjecanjima naši su samo jednom u povijesti na istom turniru izgubili dvaput zaredom, i to od Portugala i Njemačke na Euru 1996. godine.

Linker
18. lipanj 2024 22:28