ANTE CIZMIC Cropix
OSVJEŽENJE U PRVIH 11

Dalić i hrvatska javnost u suglasju: Od prve minute treba krenuti mladi ‘killer za obrane‘

Utakmica protiv Italije pokazati će je li on zaista spreman i za defenzivne zadatke
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. lipanj 2024. 09:32

Vox populi odjekuje prioritetno njegovim imenom. Ne može se reći da je to ponukalo Zlatka Dalića da mu (najvjerojatnije) pruži priliku za drugi, i najvažniji startni status otkako je debitirao 11.listopada 2021.godine. Jer to se dogodilo upravo voljom Dalića, koji već duže, od debija sa 19,1 godinom, u njemu vidi jasnu perspektivu Vatrenih.

Vrlo je vjerojatno da bi desetka Red Bull Salzburga dobila više minuta u reprezentativnoj postavi da mu se lani nije dogodila teža ozljeda koljena. Pauza je nakon operacija (početkom ožujka) trajala do rujna 2023.godine, u kojih je 194 dana Sučić propustio 32 utakmice... Zanimljivost brojki, uz 3 austrijska naslova i 2 kupa, za igrača od 21 godine sugeriraju već značajan klupski status. Sučić je i kod Igora Bišćana, u mladoj reprezentaciji imao dobar status i brojke. Istrčao je u 11 navrata i postigao je 6 pogodaka, uz tri asistencije. U devet nastupa u seniorskoj selekciji Luka Sučić je još uvijek bez gola i asistencije.

Sučićeve kvalitete

Koje su to vrline ofenzivnog veznog RB Salzburga koje potiču Zlatka Dalića da mu pruži veliku šansu u super važnoj utakmici europskog prvenstva? Dojam koji je ostavio u 25 minuta sa Španjolskom te 45 minuta sa Albanijom ukazuje da Sučić djeluje vrlo dobro u ofenzivnoj igri, odnosno na polovici suparnika. Fizički djeluje snažan sa svojih 185 centimetra, ima tzv. meku ljevicu sa kojom, uz tehničku potkovanost, izvrsno kontrolira loptu. Sučićev nogomet je, definitivno, kreativan u ofenzivnom djelu. Momak ima ideju, dobru viziju igre te napose čvrsto dodavanje. Njegov je pas rezantan, gdje god i snažan za onog koji treba primiti loptu, ali to bitno otežava suparničkim braničima da je presjeku. U završnoj trećini terena Sučićev završni pas može biti kilerski za obrane, a kako je pokazao protiv Albanije, zna se dobro ubaciti i u samu završnicu unutar suparničkog šesnaesterca.

Luka Sučić u Red Bull Salzburgu uglavnom odrađuje tu ofenzivnu rolu. U momčadi koja puca od snage, motorički je moćna i igra u visokom intenzitetu, upravo je on jedini igrač sa kreativnom crtom. U tom kontekstu treneri mu daju slobodu na suparničkoj polovici i praktično ga minimalistički zadužuju u defenzivnoj igri. Takav način igre doprinio je da Sučić, kako u mladoj tako i u seniorskoj reprezentaciji, iskazuje naviku igre u jednom (ofenzivnom) pravcu.

Protiv Albanije vidjeli smo i konkretnu posljedicu, a to je "puštanje" suparnika, koji je pored njega krenuo u završnicu i potom namjestio pogodak za izjednačenje protiv Hrvatske.

Luka Sučić u reprezentaciji treba ipak imati dozu defenzivne zadaće i posljedične odgovornosti, jer Hrvatska nema takvu strukturu igre i momčadi da može izdržati igrača koji neće sudjelovati u obrambenim akcijama. Utakmica protiv Italije pokazati će je li Sučić spreman za takve zadatke i bez obzira igrao li od početka ili će ući tijekom igre, te hoće li biti pozicioniran lijevo-desno u ofenzivnom triju, ključno je da pomogne veznom redu u defenzivnom bloku. Uspije li u tome steći naviku Luka Sučić doista može postati veliko osvježenje Vatrenih...

Linker
24. kolovoz 2024 13:59