ANTE ČIZMIĆ/Cropix
SLJEDEĆI SU DANI KLJUČNI

Dalić i igrači dočekani poput Jaggera i Stonesa, ali čak je i izbornik zavapio za jednom stvari

Mogu li se pomiriti jasne potrebe i cijena slave, uz ekstremne zahtjeve koje sa sobom nosi Euro?
Piše: Tomislav Juranović iz NeuruppinaObjavljeno: 11. lipanj 2024. 14:56

Nije baš da su slični, ali u jednoj točci postali su prilično bliski. Zlatko Dalić kao Mick Jagger i ostatak "vatrenih Stonesa", naime, na ovim pripremama kao nikad "lupaju" turneju sličnu besmrtnim rokerima. Prvo sesija na Pantovčaku, onda druženje s ministrom, zatim ustajanje usred noći i let za Vatikan, onda doček kao da je kraj, a ne početak turnira u Neuruppinu, a zaključno s ponedjeljkom imali su još odraditi i otvoreni trening pred pet tisuća gledatelja - jagma je bila tolika da bi valjda napunili i Olimpijski stadion u Berlinu.

Svi žele biti blizu, fotografirati se, uhvatiti kakav autogram, majicu, dres, loptu. Poput kakvih nacionalnih mistika "vatreni" uživaju ugled koji, međutim, uzima danak. I za kojeg se nadamo da ipak nije bio malo "too much". Previše. Uostalom, i sam je Dalić u nedjelju zatražio mir. Jasno je i zašto. Činilo se, možda, da ima vremena, no ako izuzmemo i ovaj ponedjeljak i otvoreni trening, Daliću i suradnicima za uvježbavanje novog hita na njemačkom tlu ostala su samo tri dana. Tri treninga. Realno, i igrači su na stejdžu pri dolasku izgledali kao da su putem izgubili sve akorde i energiju... A onda je čak i nekoliko tisuća fanova ostalo malo razočarano jer bio je to defile lokalnih političara i našeg veleposlanika, bez ijednog hita "Rolling vatrenih", koji su pozornicu napustili bez riječi, žudeći za hotelom, mirom i odmorom, u tolikoj mjeri da je večernji trening bio - otkazan.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Bogati itinerer, dakle, ipak uzima svoje žrtve, i možemo se samo nadati da će u ovom finišu priprema stožer i igrači naći vremena i za fizičku rekuperaciju i psihički relaks, ali i nužno poticanje discipline, rada i opće posvećenosti, koja se sigurno polagano osipala na ovoj bespoštednoj turneji. Ne zaboravimo pritom da je iza njih i iscrpljujuća klupska sezona te da na pripreme nisu došli svježi, s odmora.

Sljedeći su dani ključni. Izbornik je, konačno, i sam naglasio da ima još detalja na kojima želi raditi s igračima, na taktičkom i tehničkom planu, a ujedno kani riješiti i posljednje dileme oko sastava i sustava igre, koji se mora prilagođavati od protivnika do protivnika. A to sve zahtijeva svoje vrijeme. Mogu li se pomiriti jasne potrebe i cijena slave, uz ekstremne zahtjeve koje sa sobom nose Euro i najteža skupina na turniru, vidjet ćemo uskoro, ali kada je čak i Dalić, koji uživa u pažnji navijača, zavapio da treba potpunu koncentraciju i mir, onda je jasno da je baterija u crvenom. I da hitno traži punjač i utičnicu. Neuruppin je za to idealan, samo je pitanje ima li dovoljno vremena da se napuni do kraja. Nadajmo se da ima. Jer u suprotnom...

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Linker
11. lipanj 2024 14:57