ANTE CIZMIC Cropix
NIJE SVE IZGUBLJENO

Dalić i Vatreni ponovno su pali na ispitu koncentracije, za osminu finala bit će nužna nova runda osvježenja

Vatreni su bili prespori i sterilni u prvom dijelu, svježe snage u nastavku donijele su nam malu utjehu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 22:35

Trenutak genijalnosti topnika iz Šubićeve ulice i komični fliper albanskih braniča probudili su hrvatske navijače nakon jednosatne uspavanke, ali nas je nesmotrenost u fotofinišu ponovo bacila u očaj. "Vatreni" su skuhali sada već tradicionalni recept sa začinom drame, činilo se da je juriš sa svježim snagama u drugom dijelu izbrisao bezidejnu taktiku, ali albanska borbenost otrgnula nam je dva boda. Nakon nule protiv Španjolaca, udarna postava surfala je na valovima raspoloženja iz prve utakmice, sa stotinama beznačajnih i sporih dodavanja, da bi svježa krv u nastavku srušila albanske obrambene kule.

Okomiti Albanci

Iz uzorka kvalifikacijskih utakmica Albanije, u kojima je prijestolje osvojila ispred Poljaka i Čeha, desna strana napada bila je podebljana masnim crnim markerom. Osim što su 62 posto ubačaja slali iz te zone, četvrtinu pogodaka u kvalifikacijama postigli su upravo odakle je upućen ubačaj za vodstvo u Hamburgu. S obzirom na to da ne oklijevaju u zadnjoj trećini, jer nemaju kvalitetu za držanje posjeda i pletenje mreže oko vrata, Albanci u Sylvinhovom mandatu bez razmišljanja ispaljuju bombe prema vratima ili vrebaju eksplozivne ulaske suigrača u prostor.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Uigrani mehanizmi

Dakle, "vatreni" Albancima nisu smjeli dati lufta na krilnim pozicijama, kao što je to bilo kod prvog gola. Perišić i Kovačić bili su daleko od Asanija, koji je imao dovoljno vremena za razmišljanje i pogled prema kaznenom prostoru, a Laçi je napravio ono što inače radi Bajrami, utrčao je iza leđa obrane, za sobom povukao Brozovića i akciju okončao na savršen način. Ujedno, pogotku je prethodio uigrani mehanizam. Manaj se izvukao na krilo, ponudio se kao opcija za dodavanje, što je natjeralo Gvardiola na izlazak iz kaznenog prostora, a čim je Manaj krenuo na krilo, za Laçija je to bio okidač da napadne prostor i, nažalost, odjene ruho hrvatskog krvnika.

U napadu, Dalić i stožer detektirali su albanske glavobolje s križanjima i mijenjanjem pozicija, pa smo u nekoliko navrata mogli vidjeti, primjerice, Juranovića kako iz sredine ulazi u kazneni prostor, Majera uz aut-liniju ili Kramarića na desnom krilu, iako je, na papiru, igrao lijevo. Ali sve je to bilo sporo i predvidljivo. Dok su u igri bili bezidejni i sterilni, hrvatski su nogometaši pokušali kopirati talijanski recept iz kornera, kada su s kratkim ostavljanjem lopte nastojali izvući Albance iz srca kaznenog prostora, ali nama takav plan nije urodio pogotkom. Također, na temelju utakmice protiv Italije bilo je još jasnije detektirati albanske pokušaje brzih izlazaka, dugih dodavanja i agresivnosti na drugim loptama, ali svejedno su nam se uspjeli ušuljati pred vrata, kada nas je Livakovićeva obrana spasila od pada u dublji zaostatak već u prvom dijelu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Niski blok uspavao je naše nogometaše, a okretanje prema opcijama s klupe bila je jedina Dalićeva šansa da bi izbjegao novi poraz. I to je bio pogodak. Svježe snage donijele su blagu utjehu. Nakon što su 74 minute odolijevali naletima, Albanci su uhvaćeni u klopku. Namamivši obranu na lijevu stranu, Hrvatskoj se otvorio prostor u sredini, gdje je brza kombinacija Budimira i Kramarića otključala bravu. Takve su sekvence nedostajale Hrvatskoj u prvom dijelu, baš kao i ona koja je uslijedila dvije minute kasnije.

Nova runda osvježenja

Ulazak Kramarića u međuprostor, dubinsko dodavanje prema Budimiru i dolazak Sučića iz drugog plana. Jednostavan i učinkovit recept. Bila je to formula za preokret, koju su "vatreni" rijetko koristili, pogotovo protiv tako kompaktne obrane, a viđena je tek kada su na terenu bili Pašalić, Budimir i Sučić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

No Dalićevi izabranici opet su pali na ispitu koncentracije, kada se Mitaj prošetao po lijevoj strani bez pratnje, a zatim i poslao povratnu loptu, gdje je uslijedio domino-efekt i nečuvani Gjasula se od tragičara pretvorio u albanskog junaka.

Želi li Dalić uhvatiti osminu finala, nova runda osvježenja bit će nužna. Drugo poluvrijeme jasno će ilustrirati koje su opcije donijele ideju i okomitost…

Linker
19. lipanj 2024 22:39