BOX TO BOX PICTURES/TOM BODE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ŠPEHAR I KOZNIKU ZA SN

Dalić ima slatke brige oko pozicije koja je godinama bila boljka Vatrenih: ‘Nije lako reći - on je taj‘

Bivši napadači hrvatske nacionalne vrste razmatraju pitanje prve vatrene špice na nadolazećem Euru
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. lipanj 2024. 21:38

Na popisu za Euro izbornik hrvatske selekcije Zlatko Dalić ima kvalitetne napadače, a trojica izvrsnih, ali posve različitih nogometaša – Bruno Petković, Andrej Kramarić i Ante Budimir - igrači su koji kandidiraju za mjesto u vrhu napada.

Međutim, samo je Budimir onaj klasični napadač, “prva špica”, dobro znamo da Petković više voli imati loptu u nogama i kreirati napadačke akcije svoje momčadi, nego čekati u suparničkom kaznenom prostoru da lopta dođe do njega. A Kramarić je “druga špica”, igrač koji sjajno koristi prostor i ulazi u praznine u suparničkoj obrani.

Polivalentni igrači

Kako će Dalić sastaviti momčad, tko će igrati u napadu? Manje od dva tjedna dijeli nas od starta na Euru i okršaja sa Španjolskom, upitali smo stoga dvojicu bivših napadača, Roberta Špehara i Ardiana Koznikua, kako oni vide situaciju s napadačima. Špehar je rekao:

- Veseli nas spoznaja da su sva trojica imali sjajnu klupsku sezonu, pa će izbornik imati “slatke brige”. A o Dalićevim taktičkim zamislima, kao i o načinu igre suparnika, ovisi hoće li Hrvatska igrati s jednim ili dvojicom napadača. Odlična je stvar što su Petković i Kramarić polivalentni igrači, pa postoji nekoliko inačica igre u kojima bi na travnjaku mogli biti barem dvojica, a na nekim utakmicama, ili dijelovima utakmice, čak i sva trojica. Budimir u vrhu napada, Petković iza njega, a Kramarić pozicijski na krilnoj poziciji, no tražio bi prazni prostor između suparničkih linija i utrčavao u te praznine. Hrvatska je, uostalom, tako već i igrala, pa neće biti iznenađenje vidimo li u našem sastavu barem dvojicu od spomenute trojice napadača - kaže Špehar.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Odluči li izbornik ipak igrati s jednim napadačem, kome biste vi dali prednost?

- Teško je to sad reći. Sve ovisi o tome što želimo, kakav će način igre Hrvatska prakticirati. Bude li oslonac na duge lopte i brzo traženje dubine, onda je, naravno, prvi izbor Budimir. Ako će se tražiti da napadač primi i zadrži loptu, “odgodi” napad i podari mirnoću, te sudjeluje u kombinatorici i stvaranju akcija, tada je neprijeporno Petković taj napadač. Kramarić je, pak, lucidan, igrač je poteza, pokretljiv je i uvijek se nađe tamo gdje treba biti. Svi su u odličnoj formi i nije lako odlučiti i reći “on je taj”. Ponavljam, sve ovisi o tome što mi želimo, kako želimo igrati, ali i kako će igrati suparnik - rekao je Špehar.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Svi su vrhunski

Slično razmišlja i Kozniku:

- Sva su trojica vrhunski igrači, odlični napadači i svakoga bih od njih volio imati u svojoj momčadi. Veliko je bogatstvo što su različiti, svaki je na svoj način iznimno kvalitetan i izbornik može na temelju njihovih vrlina izabrati željenu taktiku. Dvojica bi od njih svakako mogli biti u početnoj postavi, ali ne vjerujem baš da bi odjednom sva trojica bili na terenu. Bilo bi to previše riskantno. No, ne bih odbacio mogućnost da i sva trojica istodobno igraju u trenucima kad će Hrvatska tražiti pogodak, kad će se igrati na “sve ili ništa” - govori Kozniku.

Ističe potom sljedeće...

- Budimir je onaj klasični napadač, tipični igrač šesnaesterca, rekao bih čak da me u nekim detaljima pomalo podsjeća na Mandžukića. Kramarić je igrač kojeg je teško čuvati, stalno je u pokretu i traži “rupu” u suparničkoj obrani. A Petković može izvrsno igrati na dvije pozicije - u vrhu napada kao klasični napadač, ali i povučenije, kad na sebe uzima i odgovornost u organizaciji igre. Mnogo toga ovisi i o tome protiv koga će Hrvatska igrati. Naravno da uvijek najprije treba gledati sebe, ali moraju se znati i najvažnije odlike i način suparničke igre, pa onda na temelju svih informacija sastaviti momčad.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Počet će oprezno

Prvi suparnik na Euru bit će Španjolska. Kako bi Hrvatska trebala igrati, s jednim ili dvojicom napadača?

- Na velikim je natjecanjima uvijek najteže igrati tu prvu utakmicu, rezultat koje nerijetko usmjeri daljnje nastupe. Pobjeda jača samopouzdanje i optimizam, sve je odjednom ljepše. A poraz donosi loše ozračje. Stoga sam svjestan da će i Hrvatska i Španjolska u tu utakmicu ući s opipljivom dozom opreza. A o možebitnom se načinu igre ne bih izjašnjavao, to je izbornikov posao. Hoće li biti jedan, ili dvojica napadača od početka u igri, ovisi o niz potankosti, o kojima sam već govorio. Uglavnom, koga god Dalić stavi u momčad, bit će to napadač koji se u tom trenutku osjeća najbolje, koji je u najboljoj formi, igrač koji će najviše odgovarati taktičkim zamislima - smatra Kozniku.

DALIĆEVA NAPADAČKA LINIJA ZA NJEMAČKU

Ante Budimir (Osasuna)

Andrej Kramarić (Hoffenheim)

Bruno Petković (Dinamo)

Ivan Perišić (Hajduk)

Marko Pjaca (Rijeka)

Marco Pašalić (Rijeka)

Linker
02. lipanj 2024 21:38