DAMIR SKOMRLJ Cropix
DALEKO OD VRHUNCA

Dalić otklonio sve sumnje. Dugogodišnji stup Vatrenih neće imati ključnu ulogu na Euru

Teško je vjerovati da će biti važan čimbenik na njemačkim travnjacima
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 09. lipanj 2024. 09:44

Šest dana dijeli nas od okršaja Vatrenih sa Španjolcima na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a Zlatko Dalić prema svemu sudeći u glavi već ima jedanaestoricu igrača s kojima će započeti tu utakmicu, prvu na Euru u Njemačkoj!

Još i prije okupljanja svoje mjesto u prvih 11, poglavito zahvaljujući ovosezonskim predstavama i/ili statusom u reprezentaciji, zacementirali su Dominik Livaković, Josip Šutalo, imenjak mu Stanišić, Joško Gvardiol te trio u veznom redu Marcelo Brozović, Mateo Kovačić i Luka Modrić.

Najveći upitnici već uobičajeno stoje nad napadačkom linijom Vatrenih, u kojoj se izbornik Dalić ne libi eksperimentirati u pronalaženju dobitne formule. Eksperimentiranje nužno ne znači ubacivanje neočekivanih imena, već pronalaženje prigodne pozicije za igrače iz napadačkog ešalona. Brojne kombinacije već su isprobane, samo je pitanje na koju će se Dalić odlučiti.

A što će biti s Ivanom Perišićem i kakvu je njemu ulogu namijenio naš izbornik? Mnogi bi dali ruku u vatru da će treći igrač po broju nastupa za A reprezentaciju Hrvatske zaigrati na Euru u prvom sastavu, kažu neki da je Dalić populist koji nema mu*a ostaviti legendu na klupi. A možda je Zlatko Dalić lud čovjek ako baci u vatru igrača koji iza sebe nema pravu utakmicu u zadnjih devet mjeseci! I neće biti populist kada je u pitanju uspjeh reprezentacije na velikom natjecanju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Pogled na Perišićevu statistiku kaže da je odigrao deset utakmica (zaključno s Portugalom) od povratka na travnjak od ozljede. Međutim, pravo je pitanje koliko ih je od tih deset odigrao u punom intenzitetu? Ni jednu! U HNL-u su njegovi nastupi izgledali kao da je protivnicima bilo zabranjeno uletjeti mu "jače", rekao bi jedan bosanskohercegovački komentator "kost to kost". Ništa čudno, nitko ne bi htio biti obilježen kao čovjek zbog kojeg Ivan Perišić neće vidjeti Euro u Njemačkoj, vjerojatno posljednje veliko natjecanje za našeg velikana.

No čudi što su mnogi uvjereni da Perišić i takav, jako daleko od svojeg vrhunca, ima mjesto u prvih 11. Na poziciji lijevog beka, na kojoj je odigrao tri (za broncu u Katru i završnicu Lige nacije) od 131 utakmice za Vatrene, sigurno neće zaigrati. To je mjesto rezervirano za Joška Gvardiola. Dakle, u obzir dolazi samo lijevo krilo. Teško je reći tko u ovom trenutku prednjači za tu poziciju. Luka Ivanušec, Marko Pjaca, Andrej Kramarić... Sve je to tu negdje, u "gram".

Da, pokazao je Perišić u generalkama protiv Sjeverne Makedonije i Portugala da u njemu ima ono nešto u sebi, na kraju krajeva to silno nogometno znanje ne može izgubiti ni preko noći niti u šest mjeseci koliko je bio izvan travnjaka, ali i da Dalić u njemu gotovo sigurno neće imati ključnu, presudnu kariku, već vrlo vjerojatno džokera s klupe. Praktički je i Dalić to poručio udarnom postavom koju je izveo u Lisabon, a koja će prema svemu sudeći istrčati i protiv Španjolske.

Konačnu riječ, jasno, imat će izbornik Dalić. I po tko zna koji put, vjerujemo, donijeti ispravnu odluku...

Linker
09. lipanj 2024 09:49