Zlatko Dalić

 DARKO TOMAS Cropix
UOČI VELIKOG TESTA

Dalić otkrio kada stiže Luka, spremaju mu i poseban poklon: ‘Real je otpisao svoju djecu, ali njega ne‘

Hrvatsku čeka utakmica sa Sjevernom Makedonijom na Rujevici
Piše: Dražen Antolić/SNObjavljeno: 02. lipanj 2024. 16:22

Zlatko Dalić i Andrej Kramarić pojavili su se pred mikrofonima novinara u Rijeci, govorit će o aktualnom stanju reprezentacije i nadolazećem velikom izazovu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, ali i prvom zadatku na pripremama - utakmici protiv Sjeverne Makedonije na Rujevici, zakazanu u ponedjeljak u 19 sati.

Prvo su na redu pitanja za Kramarića kako bi se što prije mogao spremiti za trening, a prva tema je Luka Modrić i 26. trofej s Real Madridom.

- Luka je naša inspiracija. Nešto što je za sve nas igrače, pa i većinu mladih i budućih generacija, guranje prema naprijed. To što on radi je neopisivo. Treća, četvrta pa peta i šesta... Nešto nevjerojatno! Luka nas je puno toga naučio, pogotovo nas "polustarije" igrače koje tjera da ne odustanemo. Neki dan sam pročitao njegovu najbolju izjavu, on voli nogomet i to ga održava spremnim, zdravim i željnim dokazivanja - započeo je Kramarić.

Sutra vas čeka Sjeverna Makedonija?

- Zadovoljan sam dosadašnjim dijelom priprema, najbitnije je da smo svi živi i zdravi. Svi znamo što nas sutra čeka, nebitno je radi li se o prijateljskoj utakmici ili Euru, svaka je nekakvo dokazivanje.

Jedini je reprezentativac koji će na proslaviti rođendan na Euru jer mu je 19. lipnja.

- Želja je proći skupinu i ostati na zemlji, jer kasnije je sve moguće u nokaut fazi.

Koliko je zadovoljan sezonom?

- Mnogi ne znaju neke unutarnje detalje mog kluba, ali nećemo o tome. Sve je super i pozitivno, psihički i fizički sam spreman. Nema nikakvih posljedica ove sezone, osjećam se kao da je tek početak i maksimalno sam motiviran i željan.

Može li se, poput Luke, zamisliti u jakom nogometu s 39 ili 40?

- Iskreno, ne volim odgovarati na takva pitanja jer ne želim zacoprati stvari. Mogu se zamisliti, ali pitanje je hoće li mi tijelo to izdržati. Psihički se osjećam odlično, ne bih si dao godine koje imam trenutno. Željan sam i motiviran, to se ništa nije promijenilo. Možda kad znaš da ti se bliži karijera kraju postaješ još motiviraniji. Samo da Bog da zdravlja za noge i glavu, vidjet ćemo dokle će sve to skupa ići. Svi očekujemo fantastičnu atmosferu i naše, domaće prvenstvo. Svi se veselimo tome, ali moramo ostati maksimalno fokusirani. Imamo priliku napraviti odličnu atmosferu i rezultat, ali to moramo pokazati na terenu.

Na redu je izbornik Dalić.

- Čestitam Luki na šestom trofeju. On dolazi u utorak ujutro i jedva čekam da dođe da mu poklonimo tortu. Nema bolje stvari nego da nas Luka s takvim motivom i inspiracijom dovede na Euro. On je primjer svima za to koliko je potrebno volje i rada da se naprave velike stvari. To je najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa. Nemam što dodati, sve je o njemu rečeno. Real je otpisao svoju djecu, Casillasa, Ramosa, a njega ne. To je najvažnija točka.

Otrkio je planove za ponedjeljak.

- Odradili smo pet treninga i nemam nikakvu primjedbu. Igrači jako dobro rade i puni su motiva, svaki trening je sve bolji. Respekt našem protivniku Sjevernoj Makedoniji, mi smo zamislili to kao predutakmicu. Više gledamo prema Albaniji i na koji bismo način igrali tu utakmicu, s više napadača i ofenzivnije nego protiv Italije i Španjolske. Šansu će dobiti 16 igrača, neki će odmoriti, a Vlašić neće ni igrati jer ne želimo ulaziti u rizik iako je u dobrom stanju. Perišić će igrati sat vremena, jako dobro trenira, ali moramo ga vidjeti u utakmicama. To želi i on sam. Sutra se priključuju Brozović i Pašalić, a u utorak smo kompletni i fokusiramo se na Portugal.

Je li Nikola Vlašić dobio zeleno svijetlo?

- Dan odluke je 7. lipnja, želio bih da Nikola ostane s nama. Puno se komentira i analizira da je mogao ovaj ili onaj, ali želim ekipu s kojom sam prošao kvalifikacije, da bude to zajedništvo kao što je bilo. Puno na tome radim, sve što smo napravili, napravili smo baš zbog toga. Želim da je Vlašić s nama, bez obzira bio sto posto spreman ili ne bio. Treba nam kohezija, teško je na Euro dovesti nekoga tko nije bio s nama. Nije to ni dobro niti lijepo, barem ja tako mislim. Nitko se nije igrom i kvalitetom toliko nametnuo da bih to učinio. Gledam i zasluge, i naše zajedništvo i nadam se da će Nikola biti dobro. Da neću morati nikoga zvati.

- Četvorica smo pogodili rezultat finala LP, Pletikosa, Stanišić, Mario Pašalić telefonom i ja. Vidite koja je to kohezija, on se javio da želi dati svoju prognozu. Tako smo nešto zaradili. Prije Rusije smo Kramarić i ja nešto pobijedili, ali smo potom više potrošili kad smo častili nego što smo zaradili.

Jeste li se čuli s Modrićem?

- Kad dođe napravit ćemo mu špalir i dočekati ga dostojno, kapetana i osvajača Lige prvaka. Vidio sam ga sekundicu na video zidu, neka uživa u Realu i s dečkima u klubu. Ovo je trinaesta Liga prvaka zaredom da je hrvatski igrač igrao u finalu. To opet nije realno, nije normalno, svaka čast svim osvajačima.

U nedjelju je u Rijeci reprezentaciju posjetio premijer Andrej Plenković.

- On je službeno u Opatiji i Rijeci, došao je do nas. Hvala mu na svemu,, pruža podršku hrvatskoj reprezentaciji i općenito nogometu. Poželio je sreću reprezentaciji u Njemačkoj, dobar nastup. To je njegova lijepa gest, bili smo kod predsjednika, sad nas je posjetio premijer, idemo kod pape, sve smo zaokružili.

Linker
02. lipanj 2024 17:54