JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
‘PRIČA IZ DOSJEA X‘

Dalićev potez šokirao bivšeg veznjaka Engleske: ‘Bizarno, nikad to ne bih napravio‘

‘Otpisivati ​​Hrvatsku bilo bi glupo s obzirom na njihov učinak u proizvodnji igrača svjetske klase‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. lipanj 2024. 09:38

Brojni svjetski mediji popratili su ispadanje Hrvatske s Europskog prvenstva, za kojeg španjolska Marca piše kako očito nije suđeno Vatrenima.

’’Trijumf na Svjetskom prvenstvu i patnja na Europskom. Čini se da je to sudbina Hrvatske. Njihova priča na velikim natjecanjima spada u Dosjee X. Osvojili su broncu u Francuskoj 1998., srebro u Rusiji 2018. i broncu u Kataru 2022. S druge strane, kontinentalne smotre za njih kao da su uklete’’, piše najčitaniji španjolski sportski dnevnik.

Izdvojili smo i osvrt indijskog portala Indian Express, koji je Luku Modrića, kapetana Vatrenih, po gracioznosti i dosljednosti svrstao u društvo dvojca koji je obilježio jednu nogometu eru, Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

’’Već više od 18 godina Modrić spašava Hrvatsku. Toliko dugo prkosi godinama svojim neumornim, nemilosrdnim trajanjem u međunarodnoj karijeri koja je starija od nekih zvijezda koje su se probile na turniru. Golom protiv Italije Modrić je postao najstariji strijelac na Euru s 38 godina i 289 dana. I u tom se trenutku također osjećalo kao da će ga – i Hrvatsku – odvesti na put za još jednu bajku’’ piše Indian Express, navodeći Modrićevu izjavu da je nogomet ponekad jako okrutan...

image
WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Britanski dnevnik Independent postavlja pitanje je li bilo opravdano mijenjati Modrića desetak minuta prije kraja utakmice s Italijom, za kojeg se vidjelo da “igra na adrenalinu, ispunjen patriotizmom”.

’’Hrvatska ima trio u vezi koji zajedno ima 99 godina. Izgubili su kontrolu nakon zamjena dvojice dodavača, Matea Kovačića u 70. i Modrića u 80. minuti, dok je Spalletti nakrcao momčad napadačima, jedva da je imao vezni red. A Hrvatska je maknula svoj. Možda taj neugodan omjer veteranskih veznjaka i mlađih zamjena djelomično objašnjava zašto su primili gol u 95. i 98. minuti protiv Albanije i Italije’’, navodi se u tekstu.

Ranu Kovačićevu zamjenu komentirao je i bivši engleski reprezentativac Danny Murphy na BBC-u. Veznjak Manchester Cityja imao je 97 % točnih dodavanja, najviše od Vatrenih.

- To je stvarno čudna zamjena. Mateo Kovačić je briljantan u držanju lopte, to mi je bizarno. Da sam vodio Hrvatsku, Kovačić bi bio posljednji vezni kojeg bih zamijenio - naglasio je Murphy.

Ogroman izazov

Portal World Soccer Talk iz pera Eda Perovica navodi kako je Hrvatska u proteklim godinama ostvarivala rezultate koji su iznad njene objektivne vrijednosti, što je dokaz hrvatske nogometne kulture i mentaliteta.

’’Uspjesi nesrazmjerni broju stanovnika uzrok su neizmjernog ponosa za Hrvate. No, oni također stvaraju i visoka očekivanja koja je teško dosljedno ispuniti. Održati uspjeh s ograničenim resursima ogroman je izazov. Kako ova zlatna generacija blijedi, vjerojatno će doći do razdoblja tranzicije i ponovnog kalibriranja očekivanja. Možda će biti doveden novi trener koji će nadgledati ovu smjenu generacija i implementirati nove taktičke ideje. Hrvatski nogometni savez također mora nastaviti razvijati mlade talente kako bi otkrio novi val zvijezda.

Otpisivati ​​Hrvatsku bilo bi glupo s obzirom na njihov dosadašnji učinak u proizvodnji igrača svjetske klase. Borbeni duh i tehnička kvaliteta ukorijenjeni u hrvatsku nogometnu kulturu osigurat će im da ostanu konkurentni na međunarodnoj sceni.
Iako Europsko prvenstvo 2024. godine može označiti kraj jedne ere, ne mora značiti dugoročni pad za Vatrene. S pravim spojem talenta u usponu i nekoliko iskusnih igrača Hrvatska može izgraditi još jednu momčad sposobnu nadmašiti svoju težinu na globalnoj sceni’’, stoji u tekstu World Soccer Talka.

image

Luka Modrić nakon poraza od Talijana

ANTE CIZMIC Cropix

Španjolski As posvetio je prostor reakcijama hrvatske javnosti na remi s Italijom i rani oproštaj od Europskog prvenstva. List ističe kako “mnogi balkanski igrači, navijači, pa čak i novinari, nisu skrivali svoj bijes oko onoga za što smatraju da je bio čisti predumišljaj nizozemskog suca Dannyja Makkelieja protiv reprezentacije Hrvatske”.

’’Vrijedi se sjetiti kako su momci išli po blagoslov Svetog oca u Vatikan. Je li to smetalo nekome? Jesu li se tu počeli kovati planovi protiv hrvatske reprezentacije’’, navodi As riječi iz kolumne u Fenix Magazinu.

Španjolci pišu kako autor ide i korak dalje te sumnja da je Makkelie odluku o osam minuta sudačke nadoknade donio zato što je njegov ljubavni partner iz Italije.

’’Vrijedi spomenuti, ako je ono što mediji pišu točno, da je sučev dečko Talijan, koji se preselio k njemu u Nizozemsku, gdje žive zajedno i uživaju. I da sudac poput takvog sudi Hrvatskoj protiv Italije... Sve to može biti slučajno, ali isto tako i dobro promišljeno’’, citira As navode iz kolumne u Fenix Magazinu.

Linker
27. lipanj 2024 09:42