Mirlind Daku i Dominik Livaković

 RONNY HARTMANN Afp
ANALIZA BIVŠEG VRATARA

‘Danas vratar mora brzo reagirati, a Livaković je tu jedan od najboljih. Donnarumma će imati više posla‘

‘Hrvatska, bez obzira na ova dva rezultata, pojedinačno i momčadski je kvalitetnija od Italije‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. lipanj 2024. 21:23

Silvije Čavlina (47) je s svojim ciparskim Pafosom na pripremama. Bivši poznati vratar, koji je prije Pafosa radio na trener vratara u Dinamu i Osijeku, otac je najperspektivnijeg hrvatskog vratara Nikole, koji se iz Lokomotive vraća u Maksimir, a ona po svemu odlazu na posudbu u Osijek. S Čavlinom smo porazgovarali o Livakoviću i Donnarrumi.

- Radi se od dva potpuno drukčija tipa vratara. Donnarruma je vratar koji svojom visinom i korpuletnošću kompenzira nedostatak brzine. Iznimo je kvalitetan vratar, ali ima oscilacija u reakcijama. Međutim, svojim postavljanjima napravi probleme napadačima. Kad igrač dođe pred njega, gol izgleda jako mali. Naš Livi je čista suprotnost. U današnjem nogometu, vratar mora brzo reagirati, a Dominik je tu jedan od najboljih - kaže nam Čavlina u uvodu

Pitamo ga koja je reprezentacija ovisnija o njihovim obranama, talijanska ili hrvatska?

- Reakao bih da su obje nacionalne vrste podjednako ovisne o obranama Livakovića i Donnarrume, ali.... Hrvatska i Italija su moćne, tako da protivnici ne stvaraju previše prilika. Dobro, sad možemo kazati; ‘a što je bila Španjolska‘? Oni su izuzetak, oni svima mogu stvarati šanse. Obojica u većini slučajeva ipak ovise o jednoj ili dvije obrane na utakmici. Pa bih lak rekao da je Livaković tu Hrvatskoj potrebniji, jer je on tu ulogu spasitelja kod malog broja prilika imao u Dinamu. Kod tog malog broja obrana, on je bio, jako, jako dobar. Tako da onaj ‘ali‘ s početka odgovora na pitanje znači da Livi više znači za Hrvatsku, nego Donnarruma za Italiju. Svatko od njih dvojice ima svoje prednosti i mane. Uglavnom, obojica su vrhunski vratari. Radi se samo o tome kakav profil vratara treba nekom klubu.

Priča nam se da Dominik s godinama profilirao u Dinamu.

- S svojim vrhunskim prezentacijama u HNL-u i u Europi, donio je puno toga Modrima. I Feneru je također bio jako, jako dobar. S tim da turski klub mnogo više posvećuje napadu nego obrani. Pa se često puta događaju otvoreni napadi na njega, pa mora često braniti stopostotne šanse suparnika. Većinu njih je i obranio. Livi ima sigurnost, sazrio je. U reprezentaciji se isprofilirao kao jedan od ključnih ljudi.

Tko će imati više posla u ponedjeljak?

- Mislim da će više posla imati Donnarruma. I neće moći sve obraniti. Hrvatska, bez obzira na ova dva rezultata, pojedinačno i momčadski je kvalitetnija od Italije. Konačno, poznavajući karakter naših igrača, oni će dati sve od sebe da pobijede i zabiju Donnarrumi - zaključio je Silvije Čavlina.

Usporedba obrane ‘jedan na jedan‘

- U ovom segmentu Livaković je u prednosti. Kad se radi o postocima nekih 60:40. Možda čak i 70:30. Livi je jako reaktivan, tako da je zaista sjajan u takvim obranama. To je je dokazao mnogo puta, sjetite se samo koliko je puta uspio obraniti u takvim situacijama. Svaki napadač koji juri prema njemu osjeća nelagodu, jer zna da mu može skinuti udarac.

Udarci izvana

- U ovom priči dao bih prednost Donnarrumi u odnosu 60:40. Vratar PSG-a i talijanske reprezentacije je korpulentniji, tako da mu lakše skidati te udarce. Međutim, s druge strane, Livi je eksplozivan, tako da i njemu nisu problem udarci izvana. No, u redu, ovdje je za nijansu bolji Donnarruma, sjajno brani vanjske udarce.

Izlasci na visoke lopte

- Bez obzira koliko je Donnarruma visok, ne bih mu dao prednost u ovom segmentu. Recimo da su tu poravnati, dakle tu je 50:50. Livaković ima jako dobar tajming i jako dobru skočnost. Talijanski vratar je u dosta slučajeva, kad je izlazio na visoke lopte, znao pogriješiti nije baš bio toliko siguran.

Linker
31. kolovoz 2024 18:13