DAMIR KRAJAČ/Cropix
ZANIMLJIVA USPOREDBA

Englezi o Vatrenima: ‘Tu su pobožni katolik, Tatina vojska, a ovaj dečko je novi Modrić‘

‘Ne možete pobjeći od osjećaja da je ovo kraj zlatne generacije‘, zaključuju Englezi u svom tekstu
Piše: SNObjavljeno: 07. lipanj 2024. 20:22

Portal The Athletic napravio je veliki vodič o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za nadolazeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Englezi u startu svog teksta pričaju priču o dolasku Zlatka Dalića na klupu Vatrenih.

"Zlatko Dalić treći je po redu izbornik s najdužim stažem na Euru 2024., a potvrda onoga što je postigao s Hrvatskom je da je i dalje jedan od najpopularnijih u svojoj domovini."

Athletic nadalje ističe i kršćansku vjeru kao bitan faktor u njegovom životu.

"57-godišnjak je pobožni katolik koji nosi krunicu u džepu tijekom utakmica i često govori o važnosti vjere u svom životu. On je u brojnim prilikama, uključujući prošli mjesec, prešao hodočašće dugo 74 milje od svog rodnog grada Livna do Međugorja u Bosni i Hercegovini."

Nakon što su predstavili hrvatskog izbornika, Englezi su se okrenuli mladim snagama hrvatske vrste, gdje su u prvom planu istaknuli onog njima najpoznatijeg, Joška Gvardiola. Poslije očitog odabira, osvrnuli su se na mlade nade iz HNL-a, pa su tako fokus dobili Rijekin Toni Fruk i Dinamov Martin Baturina.

image

Zlatko Dalić, trening hrvatskih nogometaša

DAMIR SKOMRLJ

"Jedan za promatranje mogao bi biti desni i ofenzivni vezni Toni Fruk, koji je upisao 16 asistencija za viceprvaka Hrvatske lige Rijeku prošle sezone, duplo više od svih ostalih u ovoj kategoriji. Ljevonogi Fruk napustio je Fiorentinu prošlog ljeta bez nastupa u prvenstvu za klub Serie A, ali s 23 godine malo kasno počinje cvjetati i nalazi se u preliminarnoj momčadi.

Tu je i čovjek za kojeg mnogi vjeruju da je nasljednik Luke Modrića. Zove se Martin Baturina, a s obzirom na to da nije odigrao ni minute u Kataru, a klupski nogomet igra za zagrebački Dinamo, vjerojatno ga niste previše viđali. The Athletic je ovdje da vam kaže da je 21-godišnji Baturina daroviti razigravač koji je, nakon što je impresionirao za igrače do 21 godine i u domaćoj ligi, spreman napraviti korak prema većim stvarima."

image

Martin Baturina

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Fokus je ubrzo s mladih Vatrenih prešao na iskusni trojac Modrić, Kovačić i Brozović, kojeg su, kao i u ranijim izdanjima, usporedili s "antiknim, ali netaknutim starim satom".

"Iskustvo je riječ. Dejan Lovren je možda otišao (povukao se iz međunarodnog nogometa nakon Svjetskog prvenstva), ali dodajmo Ivana Perišića (35), Domagoja Vidu (35) i Andreja Kramarića (32) i Hrvatska je zapravo Tatina vojska Eura.

Naziv Tatina vojska (Dad‘s Army) odnosi se na britanski sitcom iz 70-ih godina prošlog stoljeća, čija radnja govori o, prema Wikipediji, "domaćim dragovoljcima Drugog svjetskog rata, inače nepodobnima za vojnu službu, bilo zbog godina (otuda naziv Tatina vojska), zdravstvenih razloga ili zbog zanimanja koja su bila oslobođena novačenja".

"U redu, možete na to gledati na bilo koji način, ali ne možete pobjeći od osjećaja da je ovo kraj zlatne generacije i da možda nemaju snage ponoviti svoja junaštva iz 2022.", zaključili su Englezi.

Linker
22. rujan 2024 20:23