Luciano Spalletti i Zlatko Dalić

 GABRIEL BOUYS Afp
Analiza SN

Evo kako Dalić planira nadmudriti izbornika Italije, očekuju se značajne promjene u obje reprezentacije

Pred odlučujuću utakmicu za prolaz grupe, Azzurrima treba bod, a Vatrenima pobjeda
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. lipanj 2024. 06:46

Pali su u samopouzdanju. Tko? Prije svih Talijani, a vidjet ćemo jesu li i naši. Pred odlučujuću utakmicu za prolaz grupe, Azzurrima treba bod, a Vatrenima pobjeda. No, misliti na remi u pravilu je dati šansu protivniku za pobjedu. I u tom kontekstu Luciano Spalletti najavljuje drugačiju Italiju u odnosu na Španjolsku. U utakmici gdje je izgubio “lakše” od Vatrenih (0:1. 0:3), ali dojam je bio težak kao debakl, izbornik Italije ostao je razočaran gardom svojih igrača. Uplašeni, bez inicijative, ofenzivno nepostojeći i što je najteže izborniku palo, bez energije koju traži kao temelj entuzijazma igranja za reprezentaciju.

Talijani mijenjaju

Zbog toga će Spalletti mijenjati postavu. Ona će igrati u 4-2-3-1 sustavu, ali neće imati Dimarca, jednog od važnijih aktera prodornih akcija po lijevom boku, zbog ozljede lista. Zamijenit će ga iskusni klupski suigrač Darmian, također dinamičan, ali bitno stariji i tehnički inferiorniji u igri naprijed. Ozljeda Darmiana je “spasila” Di Lorenza na desnom boku, koji će unatoč lošoj formi dobiti još jednu šansu.

Ispast će Jorginho, čije će mjesto na drugoj šestici preuzeti Fagioli. Prilično hrabra odluka Spallettija, s obzirom na to da je igrač Juventusa bio sedam mjeseci aut zbog afere ilegalnog klađenja, te ima samo 79 minuta igre u nogama. Fagioli je življi od Jorginha, ima brža dodavanja, opasne okomice i bolje odrađuje presing. Koliko će moći izdržati u visokom intenzitetu zbog duge pauze, ostaje za vidjeti. I u napadu će Spalletti osvježiti redove. Umjesto indisponiranog Scamacce, barem po kriteriju izbornika, šansu bi trebao dobiti Italo-Argentinac Retegui. Manje fizički snažan od Scamacce, ali je dinamičniji, pokretljiviji, ne čeka dodavanje nego traži prazne prostore da bi dobio optimalno dodavanje suigrača.

Talijani su uvjereni da Hrvatska ima tehnički bolji potencijal, ali da je osnovno nametnuti viši ritam igre jer Modrić i društvo to teže prate. Realnost dvije očekivane postave ukazuju da je Hrvatska prosjeka 27,9, a Italija 26,3 godine. Nešto je mlađa, ali ti omjeri nisu značajni.

Vezni red će odlučiti

Zlatko Dalić će, čini se, ponoviti obranu i vezu protiv Španjolske, a naprijed optira za vižljastu devetku (Kramarić), jednog stamenog ofenzivnog veznog iza špice (Mario Pašalić) i jednog fantazistu (Sučić). Je li time htio staviti u problem Spallettija, čiji su stoperi visoki i manje okretni u duelima s nižim napadačem tipa Kramarić, te misli da bi Sučić kao četvrti vezni prema naprijed mogao okomicama između linija lomiti talijanski blok, vidjet će se. Mario Pašalić je, u svakom slučaju, dobra opcija jer je snažan, pokretljiv, dobre forme i efikasan vezni.

Ključ će, kao i uvijek, imati igrači sredine. Hrvatska je tehnički nadmoćna, ali je ritam prikazan u Njemačkoj, do sada barem, bio niži osim u Kovačićevu slučaju. Vatreni moraju nametnuti posjed i ritam igre prilagoditi sebi, jer ako Talijani uspiju nametnuti (s)trku visokog intenziteta, pogotovo preko brzonogog Chiese i agresivnog Barelle, tada će biti puno problema za naše.
Dalić je pokazao vjeru u Brozovića i Modrića, i možda će upravo taj tandem, kad je najpotrebnije, isukati kartu ponosa i prkosa, te pokazati da itekako mogu odgovoriti zahtjevima ove eliminacijske borbe. Bude li tako, onda u Leipzigu može biti radosti za hrvatske navijače...

KAKO DO POBJEDE NAD ITALIJOM

1. TEMELJNE ZADAĆE
Ovakav ulog treba kompaktnu Hrvatsku, više razine energije i agresivnosti. Bez tih faktora, unatoč tehničkoj premoći, Vatreni će teško ostvariti pobjedu i prolaz skupine. Svako sniženje intenziteta je poklon Italiji.

2. POSJED I KONTROLA IGRE
Suparnik ne može nametnuti svoje (više) ritmove ako nema loptu u posjedu. Hrvatska treba srednji intenzitet i zato je ključno da drži posjed i natjera Talijane da trče za loptom i gube energiju. Zato je presudna igra veznog reda.

3. FOKUS OBRANE
Protiv Španjolske je obrana Stanišić-Šutalo-Pongračić-Gvardiol imala dva problema. Prvi je nedovoljni doprinos vezne linije u defenzivnoj tranziciji, a drugi je fokus na akcije suparnika. Da gol ostane "čist", oba elementa moraju biti ispunjena.

Linker
26. kolovoz 2024 16:38