ANTE CIZMIC Cropix
NAVIJAČKA PRIČA

Hrvati ignorirali zabranu i uveli svoja ‘pravila‘, Španjolce šokirao jedan potez: ‘Pa kako ste to izveli?!‘

Centar grada je gorio, stotinjak tisuća Hrvata prema pet tisuća Španjolaca...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. lipanj 2024. 18:06

Potegnuli smo do Berlina zbog Hrvatske, ali došli smo se i zabaviti, komentirali su redom Hrvati na ulicama njemačke prijestolnice. Stigao je zadnji čas za polazak prema stadionu, a centar grada je i dalje gorio. Naše pjesme, baklje, vatromet, pirotehnika kakvu god želite. Nijemci su to zabranili, ali Hrvati nisu marili. Ti ljudi većinom nisu ni išli prema stadionu, oni nisu nabavili ulaznice i morali su susret gledati na ekranu u gradu.

- Trebam ulaznice - stajalo je na kartonu na rasvjetnom stupu.

Cijena je dosezala tisuću eura, ali nisu svi htjeli dati.

- Imam ponudu kupiti za 800 eura, ali meni je to previše - priznao je Ivan Kikić koji je u Berlinu radeći kao vodoinstalater zaradio mirovinu.

Na mnogim mjestima čujemo komentare onih koji su 2006. bili na Svjetskom prvenstvu - organizacija nije ni približno tako dobra. Njemačka i po tom pitanju više nije negdašnja Njemačka. Neka su to nazvali Fan Meeting Point, a ne Fan zonom, ali zašto su onda desetke tisuća Hrvata smjestili na tu lokaciju? Po procjeni novinara, tridesetak tisuća ljudi. Zbog čega nisu našli veći i prikladniji prostor od trgića Breitscheidplatz kraj glavne gradske ulice Kudumm i crkve cara Wilhelma? To je bilo toliko malo, usko, nabito da su navijači sami preuzeli i pokrajnju Budapesterstrasse te je policija morala naknadno reagirati i zatvoriti je. Na njoj je na kraju i razvučena velika hrvatska zastava ovaj put duga 107 metara, a široka 12,5. Teška je oko 150 kilograma.
Potom na ulazima na stadion gužve kakvih nije trebalo biti, posebice za novinare koji su poludjeli na organizatore da bi kasnije pod pritiskom improvizirali preglede i puštali bez prolaza kroz skener. Osigurali su samo dva ulaza...

Jutarnja kiša odgodila je okupljanje navijača za podne, dotad su bili po kafićima, a nakon toga krenuo je lom.

- Pa kako ste došli do tolikih karata - čudili su se Španjolci koji su također, barem pojedini, pohodili odredišta Hrvata je tu je bila fešta, a oni fešte vole.

- Kako to vas Hrvata ima tako mnogo? Pun vas je grad! - čudio se taksist Nijemac s kojim smo popričali i o korupciji u njemačkom nogometu, a o tome kao pristaša Herthe rado govori. Začudio se da toga ima i u Hrvatskoj...

Prijateljsko ozračje

Veselje, nacionalne i navijačke pjesme trajali su, a početak utakmice u 18 sati zapravo je bio prerani. Sreli smo Darija Srnu, sreli smo i Roberta Kovača ispred hotela Palace.

- Dobro se sjećam 2006. kad sam igrao, kako vrijeme prođe - smijao se Kovač komentirajući:

- Toliko nas vjerojatno nikad nije bilo na nekoj utakmici.

Niko Kovač nije stigao.

- Niko je u Hrvatskoj. Nadam se da će Hrvatska dobiti, ja bih bio zadovoljan i s bodom. Bit će teško - komentirao je tri i pol sata prije susreta.

image

Dražen Antolić i Robert Kovač

DRAžEN ANTOLIć

Berlin je bio naš, Hrvati su osvojili ulice i trgove golemog grada koji ima stanovnika kao i cijela Hrvatska, a s okolicom kao Hrvatska i dijaspora zajedno. Jasno da cijeli nije mogao biti u “kockicama” ali Hrvati su uvjerljivo dobili “uličnu utakmicu” sa Španjolcima koji je bilo malo. Prema informacijama njihovih novinara, vratili su pola karata od kontingenta na koji su imali pravo. Rezultat je bio stotinjak tisuća Hrvata i pet tisuća Španjolaca.
Oni su se radije okupljali ispred stadiona gdje su pjevali i Luki Modriću, ali dakako, prije svega svojim igračima. Ozračje je bilo prijateljsko, ali ipak sa sitnim navijačkim provokacijama...

Velik broj sportaša

U toj masi bilo je i drugih sportaša poput košarkaša Domagoja Vukovića, Stjepana Tešije, Luke Žorića, Krune Simona, bivšeg Vatrenog Josipa Pivarića, pa Dubravka Šimenca, došao je i Ivan Katalinić s obitelji... a jasno je da novinari ne mogu sve ni vidjeti. Internet je usporeno radio jer svatko snima i diže na svoj profil na društvenoj mreži.

Očekivano pojavila se i Ivana Knoll sva “skockana”, mnoge poznate osobe iz Hrvatske i drugih država jer spektakl je to kakav nisu htjeli propustiti. Samo drugačije je to okruženje nego u Kataru, Ivana nije mogla toliko dominirati. Koliko je fanovi vole.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Nas Hrvate svi u svijetu vole. Pa kako ne bi, u Kataru nam je poslovođa u hotelu Hilton priznao da su u restoranu i baru imali promet 350.000 eura. I Nijemci vole eure - sa smiješkom je prokomentirao jedan od redovitijih na utakmicama naše nacionalne vrste.

image

Hrvatski navijači preplavili su Berlin

FRANE VULAS
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

Linker
16. rujan 2024 04:36