ANTE CIZMIC Cropix
LUDNICA NA EURU

Hrvati spremaju navijačku invaziju na Berlin: ‘Na stadionu će nas biti oko 30 tisuća‘

Brojke koliko će se Hrvata okupiti u Berlinu variraju, mnogi će kazati stotinu tisuća
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 23:36

Invazija hrvatskih navijača na Berlin dogodit će se u petak 14. lipnja, a vrhunac se očekuje u subotu 15. lipnja na dan utakmice sa Španjolskom. Prvi nastup Vatrenih na Euru u Njemačkoj je na Olimpijskom stadionu od 18 sati. Osim u navijačkoj zoni koja se nalazi kod Brandenburških vrata, velik broj Hrvata okupljat će se po kafićima koje drže naši ljudi, u žarištu će ih biti barem 5-6. Nakon susreta Vatrenih i La Roje, u 22 sata najavljen je i koncert Miroslava Škore.

- Najmanje ažuriranih informacija imamo iz Berlina. Nismo dobili konačnu potvrdu hoće li se u krugu stadiona točiti alkoholna pića ili neće jer oko toga su organizatori ostavili dvojbu, kao niti oko nekih drugih pitanja - kazao nam je Tomislav Mileis, predstavnik CFE-a, hrvatskog navijačkog veleposlanstva koje je sastavni dio projekta Fans Embassy’s Euro 2024. gdje su zastupljeni navijači svih zemalja koje sudjeluju na kontinentalnoj smotri.

Brojke koliko će se Hrvata okupiti u Berlinu variraju, mnogi će kazati stotinu tisuća, neki čak 150 tisuća, a Mileis nam je rekao:

- Moja je procjena 60-80 tisuća, od toga će nas na stadionu biti oko 30 tisuća. No, niti ti podaci ne moraju biti do kraja precizni. Procjenjujem da će pola-pola biti oni koji žive u Njemačkoj i ostali, u prvom redu dakako iz Hrvatske.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Evociranje uspomena

Navijačima koji su bili na Svjetskom prvenstvu 2006. godine još su svježa sjećanja. Atmosfera je bila odlična, ne i igra i rezultat. Na kraju su, ipak, izvedba Vatrenih i konačan ishod ključni za dojam. Pogotovo što je to tek start natjecanja. I tada su se Hrvati okupljali oko kafića koje drže naši ljudi. Nakon treninga reprezentacije, večer prije dvoboja s Brazilom, ondašnji kapetan Niko Kovač navodio je vozača autobusa da ekipu doveze do jednog od njih, koji je držao njegov prijatelj Ante Galešić, otac igrača Rijeke Nike. Cijela reprezentacija izašla je van, nastao je delirij oko dvije tisuće ljudi. To su uspomene koje nazočni i danas evociraju. Nacionalna vrsta kasnije je otišla u hotel koji se nalazio na drugoj strani grada. Svjedoci će kazati da su se izbornik Zlatko Kranjčar i pomoćnik Tomislav Ivković kasnije vratili u taj kafić te dočekali s “navijačkom vojskom” sitne sate dana utakmice. Pitanja smije li se točiti alkohol nije bilo, kao što ga nema ni sada po kafićima i restoranima...

Ovaj put euforija oko nastupa Hrvatske neće biti manja, ali reprizu takve akcije Vatrenih teško je očekivati, iako nikad se ne zna što improvizacija Hrvata donese... Velik dio navijača uzeo je godišnji odmor i posvetio se Euru kao jedinom što postoji u drugoj polovici lipnja pa će nakon Berlina u Hamburg na drugu utakmicu s Albanijom koja se igra 19. lipnja. Međutim, put lučkog grada neće odmah nego će ostati u prijestolnici još dva dana, stoga će priča trajati i dalje... Na raznim mjestima Berlina i okolice organiziraju se druženja. Najavljeni su dolasci mnogih poznatih imena hrvatskog sporta i društva.

Najavljeno 10.000 Španjolaca

Velika fan zona na Brandenburškim vratima prima od 25 do 120 tisuća ljudi. U Berlinu Hrvati neće imati korteo kao što je najavljen za Hamburg i Leipzig, ako se nešto ne promijeni u zadnji čas, zato što je od fan zone do Olimpijskog stadiona U-Bahnom 28 minuta, a kasnije još 15 minuta pješke. Na istočnoj strani stadiona, gdje su olimpijski krugovi, nalazi se hrvatski sektor.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U taj U-Bahn stane odjednom tisuću ljudi pa svaki mora planirati da krene ranije. Do stadiona vozi i S-Bahn koji ima postaju kraj tribine gdje je španjolski sektor. Brandenburška vrata su najveća fan zona u Njemačkoj, u njoj bi moglo biti i dosta Španjolaca kojih je najavljeno deset tisuća. Još nije poznato hoće li se odigrati utakmica navijača Hrvatske i Španjolske...

Dugo se iščekivao ovaj Euro, eto ga pred vratima. Po pitanju sigurnosti oformljene su mješovite njemačko-hrvatske policijske jedinice koje će biti po gradovima u kojima će igrati Vatreni kako bi se brinule za red. Berlin će biti pravi test, kasnije bi sve trebalo biti jednostavnije. Nadamo se da problema neće biti. Podsjećamo da je 500 ulaznica za svaki nastup Vatrenih namijenjeno klupskim navijačkim udrugama. Od njih se očekuje da vode i moderiraju navijanje na stadionu jer oni to najbolje rade. Osim njih aktivne su i navijačke skupine koje prate reprezentaciju.

Linker
01. listopad 2024 02:36