ANTE CIZMIC Cropix
EUROCAST

‘Hrvati su bili kao rukometaši! Dalić očito ne vjeruje dvojici igrača, zašto ih je vodio na Euro?‘

U novoj epizodi našeg Eurocasta osvrnuli smo se na utakmicu Hrvatske i Albanije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 19. lipanj 2024. 17:32

U drugom kolu skupine B Europskog prvenstva u Njemačkoj sastali su se Hrvatska i Albanija, a susret u Hamburgu završio je podjelom bodova (2:2). Vatreni su gubili na poluvremenu (0:1), da bi u nastavku preokrenuli na 2:1 pa potom bez pobjede ostali u petoj minuti sudačke nadoknade.

U novoj epizodi Eurocasta, našeg podcasta posvećenog Euru, utakmicu Vatrenih i Albanije u srijedu komentiraju nogometni trener Domagoj Abramović i glavni urednih Sportskih novosti Robert Šola.

- Za mene je ovo bilo najgore prvo poluvrijeme Hrvatske na nekom velikom natjecanju. Gledaš tih 45 minuta, nismo ušli u kazneni prostor, nismo imali igrača koji bi preuzeo rizik i napravio dar mar. Izgledalo je kao rukometna utakmica. Sporo, bezidejno - rekao je Šola za početak.

- Uglavnom, bio je nered u igri. Uz tu nekakvu pospanost, osjećao sam grč, naši su se uplašili. S druge strane bila je Albanija, ne Francuska i Španjolska - komentiraju Šola i Abramović.

- Mi protiv Albanije nismo mogli uspostaviti igru. Generalno, najlošije poluvrijeme Hrvatske na velikim natjecanjima koje pamtim - govori Šola.

- Slažem se. Poput rukometne utakmice, kao kad oni kruže oko 7-8 metara od gola, tako mi smo i mi kružili sad. A,li kao i u rukometu, lopta mora brzo putovati da bi se stvorio višak - govori Abramović.

U idućoj dionici gledali smo, pak, drugo lice naše reprezentacije.

- Drugo poluvrijeme kao da je netko potpuno zamijenio Hrvatsku. Mi smo od prve minute drugog dijela bili dramatično drugačiji nego u prvom, vidiš da odjednom svi trče, energija i dominacija su tu, samo čekaš da gol padne. Samo 15 minuta kasnije ulaze Sučić i Pašalić i sve se promijenilo.

Preokret u samo dvije minute, a onda šok u samoj završnici...

- Zašto ne probati zabiti treći gol? Oni gube 2:1, ne misle na obranu, a ti im daš prostora s povlačenjem, uvijek se dogodi neka situacija iz koje može pasti gol. U zadnjim minutama se uvijek nešto može dogoditi, tako je i bilo. Hoxha nam je stvarao ogromne probleme otkako je ušao - komentira Abramović.

Josip Juranović krenuo je ispred Stanišića. Curili smo pred kraj po njegovoj desnoj strani, no u ofenzivi je ipak nešto donio...

- Stanišić je nešto bolji obrambeno, Juranović je više napadački orijentiran. Dalićeva ideja bila je da s Perišićem i Juranovićem dobije napadačku probojnost, ali toga nije bilo jer oni ne mogu iz ničega kao bekovi stvarati višak. Na kraju, uvijek možemo pričati o tome koliko je Juranović kriv za Hoxhu... Mi smo se iz nekog razloga prvo povukli, a onda i raspali.

- Perišić je vrhunski igrač, puno je dao našoj reprezentaciji, ali je jako teško očekivati da će biti na vrhunskoj razini nakon teške ozljede zbog koje nije igrao godinu dana. Treba se voditi računa kad i koliko igra, ako već igra, trebao bi ulaziti s klupe. Trebalo bi se preispitati tko može igrati i koliko. Kad pričamo o Brozoviću, on može pomoći, ali ne od prve minute. On i Perišić bi možda bili korisniji kad bi ulazili s klupe.

- Ja bih svakako stavio te mlađe snage. Priliku moraju dobiti i Sučić i Baturina, volio bih vidjeti Pjacu i Marca Pašalića. Zašto su išli na prvenstvo ako ne igraju? Ako ih se vodi samo reda radi, ne znam koja je svrha - komentira Abramović, a Šola nadodaje:

- Dalić im očito ne vjeruje.

- Budimir je odličan igrač, ali ga treba znati iskoristiti. Puno puta smo vidjeli da se igra ne prilagodi, treba biti puno centaršuteva, a ne spore igre. Dobro je Šola rekao, kad je Brozović bio u formi, trkom je sve rješavao, a danas nam je trebao netko tko ulazi u prostor. Igrači s klupe poslali su poruku Daliću, udarna postava je odigrala ispod svake razine. Prvo i drugo poluvrijeme - nebo i zemlja! Protiv Italije se ovo ne smije ponoviti. Sad treba dobro sagledati sve, ne bojati se donijeti neke promjene, vjerujem da imamo kvalitetne igrače i da možemo pobijediti Italiju - dodaje Abramović.

- Hrvatska u dobrom izdanju apsolutno može pobijediti Italiju, apsolutno imamo šanse. Samo si ne možemo dopustiti cijelo poluvrijeme bez ikakve igre, kako je moguće da smo toliko propali u završnici? Ne znam što mi je veća enigma, ovo prvo poluvrijeme ili da ne možemo zatvoriti utakmicu na 2:1 - podvlači Šola, a na našem YouTube kanalu pogledajte cijelu epizodu.

Linker
19. lipanj 2024 19:36