RONNY HARTMANN Afp
BUDUĆNOST VATRENIH

Hrvatskoj trebaju nove zvijezde za opstanak u ozbiljnom nogometu, a Dalić je jednu već pronašao

Ta dinastija mogla bi biti važan faktor hrvatske reprezentacije u godinama koje dolaze
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. lipanj 2024. 16:28

Luka Sučić u Njemačku je stigao kao mladi igrač koji će dobiti zapaženu minutažu, najavio je izbornik Zlatko Dalića na okupljanju. Iako je njegovo uvrštavanje u startnu jedanaestoricu za utakmicu s Talijanima za neke iznenađenje, radi se o normalnom potezu jer Hrvatskoj trebaju nove zvijezde kako bi opstala u ozbiljnom nogometu. Kakvu će točno karijeru Sučić napraviti pokazat će vrijeme, no ovog časa on je taj koji je dobio zadatak donijeti energiju i drugačiju vrstu kvalitete.

U ogledu sa Španjolcima ušao je u 65. minuti, s Albancima u 46. minuti, da bi s Talijanima zavrijedio da ga izbornik vidi kao startera. Sučić nije jedini, Hrvatska će s vremenom morati lansirati i nove mlade igrače kako bi ojačala određene segmente ekipe i dobila svježu krv.

image

Luka Sučić

ANTE CIZMIC Cropix

Već bi ranije Sučić igrao zapaženiju rolu u nacionalnoj vrsti kad ga ne bi pratile ozljede zbog kojih je puno toga propustio. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru je kao 20-godišnjak bio pričuva i nije ušao na teren ni minutu. Igrajući za RB Salzburg ima pristojno iskustvo u Ligi prvaka, iako je Euro nešto drugo. Pogotovo što zbog veznog reda, kojeg čine Modrić, Brozović i Kovačić, od izbornika rijetko dobije šansu zaigrati na svojoj prirodnoj poziciji. Ipak, dobro je reagirao, u ogledu s Albancima nakon njegova šuta dogodio se autogol s kojim je u tom času Hrvatska povela 2:1. Još svakako mora poraditi na završnici jer ima potencijal da zabija više golova...

Hrvatski izbornici kroz povijest nisu bili skloni posezati za mladim igračima u odlučujućim utakmicama na velikim natjecanjima. Pogotovo ne od prve minute, radije bi ih gurnuli “u vatru” ako bi kola krenula nizbrdo, pa bi se vukli i očajnički potezi. Primjerice, Zlatko Kranjčar nije stavio Luku Modriću u prvu postavu na utakmici s Australijom u Stuttgartu 2006. godine, nego ga je ubacio u završnici. Jednako je na Euru 2012. godine učinio Slaven Bilić s Ivanom Perišićem te Niko Kovač u Brazilu s Antom Rebićem, kao i Ante Čačić s Markom Pjacom na Euru 2016. godine. Pritom je Pjaca ranije bio starter u skupini sa Španjolskom. Prije Sučića, koji je dobio prigodu s Talijanima, a da ranije na velikom natjecanju nikad nije bio u prvom sastavu, Dalić je u utakmici za treće mjesto u Kataru gurnuo poslao na teren Stanišića, Šutala, Majera i Oršića, međutim, to se zbilo i zbog ozljeda te umora nekih dotad standardnih igrača. Radilo se već o sedmoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

image

Luka Sučić

ANTE CIZMIC Cropix

Podsjećamo da je Sučić rođen u Austriji, a njegov bratić Petar, veznjak Dinama, u Bosni i Hercegovini. Luka je još od kadetskog uzrasta hrvatski reprezentativac, iako su ga Austrijanci pokušali nagovoriti 2021. godine da se predomisli, no nije mu palo na pamet, dok je Petar ove godine preuzeo hrvatsko nogometno državljanstvo i našao se na pretpozivu izbornika Dalića za ovaj Euro. Dinastija Sučić mogla bi biti važan faktor hrvatske reprezentacije u godinama koje dolaze. Počevši već od Svjetskog prvenstva 2026. godine.

Linker
26. lipanj 2024 16:32