Marco Pašalić i Luka Ivanušec

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PRESICA VATRENIH

Ivanušec: ‘Nadam se da ću pobijediti Olma‘; Pašalić: ‘Moram dokazati da sam zaslužio poziv u reprezentaciju‘

Pred novinare su uoči treninga na Rujevici izašli Luka Ivanušec i Marco Pašalić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. svibanj 2024. 19:05

Luka Ivanušec mučio se s ozljedama taman kad je prošle jeseni trebao uhvatiti konce u Feyenoordu što ga je bacilo unatrag, ali tijekom sezone sve je riješio i prevladao. U nizozemskom prvenstvu postigao je tri gola i imao pet asistencija.

- Na kraju sezone imao sam više minuta, golova i asistencija, zadovoljan sam stanjem u kojem sam došao ovdje, samo moram održavati formu - kazao je Ivanušec, što je najbitnije za izbornika Zlatka Dalića.

Igrao je već na Europskom prvenstvu 2021. godine, ali je li ovo prvo veliko natjecanje na kojem očekuje veću ulogu?

- Definitivno je puno drugačije nego prije tri godine, zreliji sam i odgovorniji. Od samog sebe očekujem puno više i vjerujem da ću to i ostvariti.

image

Luka Ivanušec

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Koliko će ogled sa Španjolskom biti drugačiji nego u Rotterdamu?

- Jako se dobro poznajemo, sve su utakmice bila al pari, u Ligi nacija smo igrali vrlo dobro, tada je bilo nesretno, moramo izvući bolji rezultat - prisjetio se finala 18. lipnja 2023. godine u kojem je bio starter na lijevom krilu. U 120 minuta igre završilo je 0:0, no La Roja je bila uspješnija prilikom udaraca s bijele točke.

Na press konferenciji bili su on i Marco Pašalić, kazao je da bi od igrača Rijeke uzeo udarac jer ima finu ljevicu, na što mu je Pašalić odgovorio kako bi on uzeo njegovu desnu nogu i brzi dribling koji Luku krasi. Je li popričao s nekadašnjim suigračem iz Dinama Danijem Olmom koji je sada jedna od glavnih vedeta Španjolske.

- Nisam se još čuo s Olmom, vjerujem da hoćemo. Uvijek popričamo kad igramo jedan protiv drugoga, nadam se da ćemo ovaj put mi pobijediti.

Imali su dva sraza na Euru 2021. godine u osmini finala te u spomenutom trenutku Lige nacija. Valjda će treća za Ivanušeca biti sreća.

- Nadam se da ćemo okrenuti stvari.

Uoči Eura mnoge najave govore o Španjolskoj i Italiji, ali malo tko spominje Albaniju. Utakmica s njima bit će jako bitna jer pobjeda bi se mogla pokazati nužnom za prolaz skupine. Iako to ne mora biti u konačnici tako.

- Svi gledaju Albaniju kao autsajdera, ali neće biti nimalo lako. Sve su tri utakmice jako bitne i ne smijemo nikoga podcijeniti. Nećemo razmišljati isključivo o Španjolcima i Talijanima, zato što su oni velika imena, ali niti samo i Albancima - konstatirao je Luka Ivanušec.

image

Marco Pašalić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Novinarima se obratio i Marco Pašalić, koji iza sebe ima sezonu u kojoj je postao reprezentativac.

Je li imao strah hoće li ga izbornik Zlatko Dalić pozvati za Njemačku?

- Drago mi je što sam u reprezentaciji. Moja prva sezona u Rijeci bila je vrlo uspješna. Bilo je i padova. Sretan sam što sam završio u Rijeci jer ovdje sam naučio dosta, pa i da budem strpljiv kad mi ne ide. Nije bilo straha, ali jest nestrpljivost što će izbornik odlučiti. Čekao sam poziv, bio sretan kad je došao, moram dokazati da sam ga zaslužio - rekao je Pašalić na konferenciji za medije u Rijeci.

Ima li puno upita za karte?

- Ima. Sretan sam što se vraćam u Njemačku gdje sam odrastao, ali Hrvatska je moj dom, tu osjećam da sam kod kuće. Čak i kad ne bih gledao na karijeru nego samo privatno, u Hrvatskoj sam se preporodio i sretan sam što sam ovdje - naglasio je Pašalić.

Euro počinje 14. lipnja, Hrvatska prvu utakmicu igra dan kasnije, do tada će biti vremena za analize, no jasno je da svatko ima svoje poglede o tome kakvi su dometi Hrvatske.

- Teška je skupina, ali naš je moto da smo najbolji kad je najteže. Idem na to da ćemo proći dalje.

Veliko natjecanje vraća se u Njemačku nakon 18 godina, na Svjetskom prvenstvu 2006. bilo je izvrsno ozračje, sada bi po pitanju Hrvatske moglo biti i bolje.

- Budući da sam živio u Njemačkoj, znam koliko nas tamo ima. Bit će nam navijači 12. igrač, pomoći će puno. Poznato je to s ranijih turnira, a sad će atmosfera biti još bolja.

Jeste li radili taktičke analize suparnika?

- Još nismo. Moramo se svi okupiti.

Pašalić je jedan od šestorice Vatrenih koji trenutačno igraju u HNL-u, a dobili s poziv u nacionalnu vrstu za Euro. Koliki doprinos nogometaša Dinama, Rijeka i Hajduka očekuje na ovom Euru?

- Jako posebno je za mene što sam dio reprezentacije. Što se tiče doprinosa, od mene kao i od svih ostalih možete očekivati da ostavimo srce na terenu te ćemo na najbolji način pokušati pomoći reprezentaciji da bude uspješna i razveseli sve navijače - konstatirao je Marco Pašalić koji je prvi put pozvan u studenom 2023. godine u završnici kvalifikacijama za Euro, nakon dva poraza od Turske i Walesa.

Linker
29. svibanj 2024 19:06