Luka Sučić

 ANTE CIZMIC Cropix
VARLJIVI POKAZATELJ

Je li moguće da vrijede dvostruko više od Vatrenih, a Pellegrini 20 milijuna više od Sučića?

Bode u oči podatak da Spallettijeva momčad vrijedi 705,5 milijuna eura, dok je Dalićeva na 327,70 milijuna eura
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. lipanj 2024. 21:57

Hrvatska se u ponedjeljak oprašta od Europskog prvenstva? Ako bi novac bio glavni pokazatelj vrijednosti Vatrenih i Azzurra, onda bi to bilo sasvim logično. Buljimo, eto, u taj notorni Transfermarkt, pa trljamo oči. I opet isto, nismo mamurni, niti krmeljavi. Vidimo da su Talijani više od duplo skuplji od Hrvata.

Kad je Italija u pitanju, u oči nas bode cifra od 705,50 milijuna eura na strani momčadi Luciana Spallettija. Toliko, eto, taj “naš” Transfermarkt cijeni društvo s Čizme. A s druge strane reprezentacija Zlatka Dalića procijenjena je na 327,70 milijuna eura. Kao da odlučnu utakmicu za ostanak na Euru igraju kraljevi protiv prosjaka...

Naravno da nije tako. Ta opčinjenost vrijednostima igrača i momčadi u većini slučajeva nema nikakvog smisla, niti je realan pokazatelj. Istina, mnogi treneri kad izgube utakmice, a ne znaju bolji odgovor na pitanje zašto su izgubili, traže opravdanje u tim ciframa koje izlaze na Transfermarktu. Koliko ste puta čuli:

“Da, izgubili smo, a jeste li vidjeli koliko oni koštaju i koliki im je budžet?”

To su te alibi priče kad se isključivo u novcima traže razlozi poraza ili loše igre. U stilu, pa ne možemo s njima zato što su skupi. Da je baš tako, onda nogomet ne bi bio najpopularniji sport na globusu.

Vratimo se mi ovoj procjeni Talijana i Hrvata. Dakle, mi smo u odnosu na Azzurre liliputanci kad se radi o financijskoj procjeni. Ali, je li stvarno tako u realnom svijetu, u onome što se događa na travnjaku? Gledali smo dvije dosadašnje utakmice Vatrenih i Azzurra na ovom Euru. U redu, Hrvatska je zaista bila skromna, najskromnija u odnosu na nekoliko posljednjih velikih natjecanja. Ali, zar su Talijani bili nešto bolji, osim što za razliku od nas nisu primili pogodak u smiraj utakmice od Albanaca?

Nisu, pa nismo slijepci. Možemo kazati da su brži, agresivniji i čvršći, ali bez obzira na loš dojam koji smo ostavili, sigurni smo da je Hrvatska tehnički jača i talentiranija.

I onda spuštamo malo pogled s vrha stranice Transfermarkta prema dolje, prema vrijednostima igrača. Zar je Donnarumma sa svojom cijenom od 40 milijuna eura baš toliko bolji od Livakovića koji vrijedi 11 milijuna eura? Zar je, recimo, Davide Frattesi, koji vrijedi 35 milijuna eura, za 5 milijuna eura vredniji od Matea Kovačića? U redu, mlađi je šest godina, to se isto računa, ali... No, kako to da onda Lorenzo Pellegrini, koji nije u svijetu nogometne mladosti jer je već napunio 28 godina, vrijedi čak 20 milijuna eura više od Luke Sučića, koji ima 21 godinu?

Ma, zaboravimo mi te priče o cijenama igrača i ukupne vrijednosti Hrvatske i Italije. U ponedjeljak neće igrati šuškave novčanice, već ljudi od krvi i mesa. I svi se nadamo da ćemo na kraju utakmice s Talijanima moći kazati:

“Džaba vam novci...”

ITALIJA NA TM

705,5 milijuna eura

HRVATSKA NA TM

327,7 milijuna eura

NAJVREDNIJI AZZURRI

Nicolo Barella (27)

80,00 milijuna eura

Alessandro Bastoni (25)

70,00 milijuna eura

Federico Dimarco (26)

50,00 milijuna eura

---

NAJVREDNIJI VATRENI

Joško Gvardiol (22)

75,00 milijuna eura

Mateo Kovačić (30)

30,00 milijuna eura

Josip Stanišić (24)

28,00 milijuna eura

Linker
07. rujan 2024 17:22