TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
GENERALNA PROBA

Je li ovo pravi pokazatelj kako će Hrvatska igrati na velikim natjecanjima? Oko jedne stvari se ‘lome koplja‘

Hrvatska je dosad nastupila na 12 od 14 velikih natjecanja, propustili smo Euro 2000. i SP 2010.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 13:59

Hrvatska je nogometna reprezentacija nastupila na čak 12 od 14 velikih natjecanja. “Promašena” su bila samo dva, Euro 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji, te SP u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Osvojena su tri odličja na SP, bronca u Francuskoj 1998. i Kataru 2022., te srebro u Rusiji 2018. godine. Sad će Vatreni u Njemačkoj pokušati osvojiti i medalju na Euru, iako treba uvijek istaknuti kako je temeljni cilj proći skupinu, a onda, u “nokaut” sustavu natjecanja, što bude...

U subotu će Hrvatska odigrati posljednju pripremnu utakmicu za Euro, suparnik će biti Portugal i bit će to generalka za nastup u Njemačkoj i startni dvoboj protiv Španjolske na Euru. Izbornik Zlatko Dalić ovaj je put odlučio igrati protiv jakog suparnika prije odlaska u Njemačku, a uvijek se “koplja lome” oko toga treba li generalka biti ogled s papirnato lakšim suparnikom, ili zahtjevniji okršaj sličan ovom subotnjem u Portugalu.

Pravoga odgovora na taj upit nema, baš kao što ni te zadnje probe u pravilu ne mogu biti pravi pokazatelj onoga što će određena selekcija prikazati na velikom natjecanju. Prisjetit ćemo se svih generalki naše nacionalne vrste uoči velikih natjecanja...

Hrvatska se posljednjih desetak dana prije Eura u Engleskoj 1996. godine pripremala u Republici Irskoj. I u Dublinu je, devet dana prije startnog dvoboja s Turskom u Nottinghamu, igrala s Republikom Irskom. Završilo je 2:2, na tom je Euru naša momčad dogurala do četvrtfinala, u kojem je, u Manchesteru, švedski sudac Leif Sundell pogurnuo Njemačku u polufinale.

Čak 25 dana prije turnira

Dvije godine potom, pripreme za SP u Francuskoj odrađene su u Poreču, no posljednju utakmicu Vatreni su odigrali protiv Australije u Zagrebu i završilo je 7:0 za Hrvatsku. Bilo je to osam dana prije dvoboja s Jamajkom u Lensu. Na tom je SP Hrvatska osvojila broncu, koja je posebno zasjala i zbog spoznaje da je na uspješnom putu do trećega mjesta u četvrtfinalu eliminirana i Njemačka (3:0), veliki dužnik s Eura u Engleskoj.

Uoči SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002., posljednju je utakmicu Hrvatska odigrala u Pečuhu s Mađarskom (1:1), čak 25 dana prije starta na SP protiv Meksika u Niigati! Izbornik Mirko Jozić tako je koncipirao plan priprema, procijenio je da mu ne treba test-utakmica nekoliko dana prije nastupa na SP. I bila je to, pokazalo se, pogreška, osim bljeska protiv Italije, Hrvatska je u Japanu razočarala izgubivši protiv Meksika i Ekvadora.

Dvije godine kasnije, izbornik Otto Barić vodio je Hrvatsku na Euro u Portugal, a generalku je imao u Kopenhagenu s Danskom, Hrvatska je pobijedila 2:1, osam dana prije okršaja na Euru protiv Švicarske. Hrvatska je u Portugalu, u jakoj skupini u kojoj su još bili Engleska i Francuska, ostavila solidan dojam, ali skupinu nije prošla.

Prije SP 2006. godine u Njemačkoj, izbornik Zlatko Kranjčar također je izabrao jakoga suparnika u posljednjoj provjeri uoči natjecanja, Hrvatska je u Ženevi bila poražena protiv Španjolske (1:2), šest dana prije startnog dvoboja u Berlinu protiv Brazila. I razočarala je na SP, nije prošla skupinu u kojoj su još bili Japan i Australija.

Pala i desetka

Izbornik Slaven Bilić osam dana prije Eura 2008. godine odveo je Hrvatsku u Budimpeštu i remizirao s Mađarskom 1:1. Vatreni su prošli skupinu (Austrija, Njemačka, Poljska) i potom ispali u epskom četvrtfinalu protiv Turske.

Četiri godine kasnije, uoči Eura u Poljskoj i Ukrajini, Bilićeva je momčad remizirala s Norveškom u Oslu (1:1), osam dana prije dvoboja s Irskom u Poznanju. U Oslu se ozlijedio jedan od naših najboljih igrača Ivica Olić i nije ga bilo na Euru, na kojem Hrvatska nije prošla skupinu, ali je ostavila dobar dojam. Istaknimo da su na tom natjecanju finalisti bili Italija i Španjolska, momčadi protiv kojih je Hrvatska igrala u skupini.

Uoči SP u Brazilu 2014. godine, izbornik Niko Kovač u Salvadoru je testirao svoju vrstu protiv Australije (1:0), šest dana prije okršaja s Brazilom u skupini (1:3). Hrvatska nije prošla skupinu, svladala je Kamerun 4:0, te u odlučujućem dvoboju za prolaz izgubila protiv Meksika (1:3).

Izbornik Ante Čačić u Rijeci je protiv San Marina imao generalku osam dana uoči nastupa na Euru 2016. godine u Francuskoj. Raspucali su se Vatreni, završilo je čak 10:0, a na Euru je Hrvatska dobro igrala, prošla je skupinu (Turska 1:0, Češka 2:2, Španjolska 2:1) i potom nesretno posrnula u osmini finala protiv budućeg europskog prvaka Portugala (0:1), primivši pogodak na izdisaju produžetaka. Minutu nakon što je Perišić pogodio vratnicu...

Ispit u Rijadu

Na SP u Rusiji dvije godine kasnije, Hrvatska je osvojila srebrno odličje, naša je momčad u finalu bila u poražena protiv Francuske (2:4). Posljednju provjeru uoči Rusije, izbornik Zlatko Dalić imao je u Osijeku protiv Senegala (2:1), osam dana uoči dvoboja s Nigerijom u Nižnjem Novgorodu.

Uoči Eura 2021. godine (zbog pandemije je Euro odigran godinu kasnije), Hrvatska je u Bruxellesu bila poražena protiv Belgije (0:1), sedam dana prije okršaja s Engleskom u Londonu.

Napokon, generalka za SP u Kataru 2022. godine, na kojem se Hrvatska ovjenčala broncom, odigrana je u Rijadu i Vatreni su, sedam dana prije prvog nastupa na SP protiv Maroka, svladali Saudijsku Arabiju 1:0.

Generalke Vatrenih uoči velikih natjecanja

EP 1996.: Dublin

Republika Irska - Hrvatska 2:2

SP 1998.: Zagreb

Hrvatska - Australija 7:0

SP 2002.: Pečuh

Mađarska - Hrvatska 0:2

EP 2004.: Kopenhagen

Danska - Hrvatska 1:2

SP 2006.: Ženeva

Španjolska - Hrvatska 2:1

EP 2008.: Budimpešta

Mađarska - Hrvatska 1:1

EP 2012.: Oslo

Norveška - Hrvatska 1:1

SP 2014.: Salvador

Hrvatska - Australija 1:0

EP 2016.: Rijeka

Hrvatska - San Marino 10:0

SP 2018.: Osijek

Hrvatska - Senegal 2:1

EP 2021.: Bruxelles

Belgija - Hrvatska 1:0

SP 2022.: Rijad

Saudijska Arabija - Hrvatska 0:1

Linker
25. rujan 2024 09:47