ALBERTO PIZZOLI Afp
OPTIMISTIČNE NAJAVE

Ključni igrač Italije o ambicijama na Europskom prvenstvu: ‘Idemo reći svoje i doći do finala‘

Uoči nove europske smotre postavljaju se pitanja mogu li Azzurri obraniti naslov tri godine kasnije
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. lipanj 2024. 13:04

Reprezentacija Italije pod vodstvom izbornika Roberta Mancinija otišla je 2021. godine do kraja na Europskom prvenstvu koje se održavalo diljem staroga kontinenta. U finalu na mitskom Wembleyju Azzurri su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca nadvisili Englesku i okitili se drugim naslovom europskog prvaka nakon što su premijerni osvojili 1968. godine.

Iako nije bila u prvom redu favorita, Italija je tada imala energiju, moć i igru kojom je pronašla rješenje za sve suparnike, te se uz neophodnu dozu sreće popela na tron, a svojim prezentacijama oduševila većinu neutralnih navijača.

Uoči nove europske smotre postavljaju se pitanja mogu li Azzurri obraniti naslov tri godine kasnije. Ni ovaj put nisu u prvom ešalonu favoriziranih reprezentacija, a činjenica je da im nedostaje nekoliko jakih imena koja su u tadašnjoj momčadi imala itekako važne uloge. Stoga bismo se usudili reći da će to biti vrlo teška, ako ne i nemoguća misija, bez obzira na to što je i dalje riječ o kvalitetnoj ekipi koja svakome može pokvariti račune kad ima svoj dan.

Za Italiju su prije tri godine u finalu Europskog prvenstva nastupili Donnarumma na golu, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini i Emerson u obrani, Barella, Jorginho i Verratti u veznom redu te Chiesa, Immobile i Insigne u napadu, dok su s klupe ušli Cristante, Berardi, Bernardeschi, Belotti, Locatelli i Florenzi.

U zapisniku su još bili Sirigu, Meret, Pessina, Acerbi, Bastoni i Toloi, dok je ranije zbog ozljede koljena otpao Spinazzola koji je na turniru odigrao vrlo dobro na poziciji lijevog beka.

Novi izbornik Azzurra Luciano Spalletti odlučio se za sljedećih 26 igrača s kojima će krenuti u obranu europskog zlata. To su vratari Donnarumma, Meret i Vicario, braniči Bastoni, Bellanova, Buongiorno, Calafiori, Cambiaso, Darmian, Di Lorenzo, Dimarco, Gatti i Mancini, veznjaci Barella, Cristante, Fagioli, Folorunsho, Frattesi, Jorginho i Pellegrini te napadači Chiesa, El Shaarawy, Raspadori, Retegui, Scamacca i Zaccagni.

Velike su to promjene, jer u odnosu na Euro 2021. izostaje čak 16 igrača; Bonucci, Chiellini, Emerson, Verratti, Immobile, Insigne, Berardi, Bernardeschi, Belotti, Locatelli, Florenzi, Spinazzola, Sirigu, Pessina, Acerbi i Toloi. A mnogi od njih imali su važne uloge u pobjedničkoj Mancinijevo momčadi...

Talijanski mediji najavili su očekivanu postavu Italije za premijernu utakmicu na Europskom prvenstvu u kojoj će joj suparnik biti reprezentacija Albanije. Spalletti je odlučio promijeniti i formaciju, odnosno prilagoditi je profilu igrača koje je odabrao, pa će tako na vratima vjerojatno biti Donnarumma, u obrani Di Lorenzo, Buongiorno i Bastoni, u veznom redu Cambiaso, Cristante, Jorginho i Dimarco, ispred njih Frattesi i Chiesa te u napadu Scamacca.

- Svatko od igrača ima drugačiju osobnost. Atmosfera je nedvojbeno bila posebna prije tri godine, i to je ono što i sad pokušavamo napraviti. Ali svi su ovi momci čudesni, stoga nema straha od toga da takvo ozračje ne bismo mogli ponoviti. Mi smo sjajna grupa, i dobro ćemo se slagati. To će definitivno biti važno, kao što je bilo i na prošlom Euru – smatra Gianluigi Donnarumma, vratar i novi kapetan talijanske izabrane vrste koji je dao intervju za UEFA-inu stranicu.

Kaže kako zbog povećane odgovornosti ne osjeća pritisak.

- Zasigurno je sada moja odgovornost veća, ali i neki drugi dečki već imaju to iskustvo i mogli su ponijeti kapetansku vrpcu. Mi smo svi vođe u ovoj momčadi, i neki od nas trebamo pomoći ostalima koji su tek počeli rasti. Ali i oni nam pomažu. Naravno da je neopisiv osjećaj biti kapetanom reprezentacije – objasnio je vratar PSG-a.

Italija će Euro otvoriti u subotu od 21 sat protiv Albanije.

- To je sjajna momčad sa zanimljivim mladim igračima koji imaju iskustva. Svaka je utakmica drugačija, stoga ćemo joj pristupiti na najbolji mogući način i pokušati pobijediti u svakoj utakmici. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, ali u ovom trenutku razmišljamo samo o dobrom izdanju protiv Albanije.

Za kraj je Donnarumma odgovorio i na pitanje o favoritima za trofej.

- Nema dvojbe da su neke momčadi vrlo jake, kao Francuska i Engleska, ali i mi imamo što za reći. Mislim da na ovakvom natjecanju nema favorita. Idemo reći svoje i doći do finala – zaključio je Gigi Donnarumma u optimističnom tonu.

Linker
08. rujan 2024 01:26