Luka Modrić

 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
ZAVRŠNA MISIJA

Modrić nikada to nije javno rekao, ali uvjeren je u jednu stvar. Ima je na umu još od Rusije

Hrvatski kapetan je odlučan, zna da će mu ovo vjerojatno biti oproštajni turnir za Vatrene
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. lipanj 2024. 15:04

Luka Modrić došao je u Njemačku vjerojatno s idejom da će mu to biti oproštajni turnir u dresu Vatrenih. Najbolji hrvatski nogometaš svih vremena ima 38 godina i zna da se bliži svom prirodnom igračkom kraju.
U klupskoj karijeri osvojio je sve što je mogao i to puno puta. Postavio je toliko rekorda da ih je gotovo nemoguće ispisati u jednom tekstu. Pregršt njih potpisao je kao igrač Real Madrida, najvećeg kluba današnjice, najvećeg u povijesti. I još ne misli stati.

Zlatna lopta iz 2018. ipak ima još jedan nedosanjan san - zlato s Hrvatskom. Nezaboravna je scena kojoj je cijeli svijet svjedočio nakon izgubljenog finala protiv Francuske na SP-u u Rusiji 2018. Luka prima Zlatnu loptu kao najbolji igrač Mundijala, kao kapetan koji je malenu Hrvatsku doveo do nevjerojatnog i nezaboravnog srebra, a lice mu odiše teško opisivom tugom. Kako će takav igrač - za mnoge možda i najbolji središnji veznjak u povijesti nogometa - slaviti svoj prvi veliki individualni trofej, a netom prije izgubio je jedino zlato po koje je zapravo došao.

Drugačija sezona

Nikada to nije javno rekao, ali Luka je nakon srebra u Rusiji nastavio put s Vatrenima uvjeren da s njima može do tog jedinog zlata koje mu nedostaje. Europskog ili svjetskog - samo da bude zlato!

Šest je godina prošlo, a Lukina misija i dalje traje. U Kataru se 2022. “utješio” broncom, u Ligi nacija prošle godine srebrom. U Njemačku je došao samo po zlato i nema toga što neće napraviti samo da bi ga stavio oko vrata.

image

Luka Modrić

TOM DUBRAVEC Cropix

Jesenas je ono izgledalo dosta daleko, posebno nakon onog tužnog listopada u kojem smo tako nemoćno izgledali u porazima s Turskom i Walesom. Izgledalo je kao da se dogodilo nešto nezamislivo, kao da se Luka umorio u toj potrazi za reprezentativnim vrhom.

U mjesecima koji su slijedili proživio je svašta. Po prvi put u karijeri ključne je utakmice kluba u kojem je igrao gledao s klupe, čekajući da ga trener u nastavku uvede u igru. I nije odustao, nije izgubio živce, nije radio nikakve scene zbog toga.

To nije normalno!

Ne zato što - kako je rekao jedan od njegovih suigrača u Madridu - nema ega. Ima ga Luka, ne možeš biti takav sportaš, takav pobjednik bez ega, ali njegov je usmjeren samo prema jednom cilju - prema pobjedi momčadi za koju igra. Nema toga što neće podnijeti za pobjedu.

Zato ne pitajte Luku Modrića po što je došao u Njemačku, jer došao je po zlato. Ne pitajte ga može li Hrvatska otići do kraja, jer on ne bi bio na Euru da nije uvjeren kako možemo otići do kraja. A barem Luku ne mora nitko na svijetu pitati je li sposoban predvoditi svoje suigrače na tom putu.

image

Luka Modrić

GORAN MEHKEK Cropix

Koliko smo jesenas izgledali daleko od toga da u Njemačkoj možemo do zlata, toliko smo u subotu u Portugalu izgledali kao momčad koja apsolutno ima sve što treba da bi ga osvojila. O.K., bila je to prijateljska utakmica, ali moćni Portugalci gledali su je u nevjerici. Njihov izbornik je neki dan bez imalo ustezanja kazao: Hrvatska igra kao klub, to nije normalno!

Hrvatska igra kao reprezentacija koja može u Njemačkoj uzeti zlato. I koja ima Luku Modrića, nikad odlučnijeg u svojoj misiji. Svjestan da će mu vjerojatno biti posljednja u najdražem dresu Vatrenih...

Linker
13. lipanj 2024 15:06