DAMIR SKOMRLJ Cropix
‘OPERACIJA EURO‘

Najbolja prilika za posljednje Dalićeve eksperimente: Izbornik uoči Eura mora pronaći odgovor na jedno pitanje

Zlatko Dalić jamačno već ima posloženu momčad koja će istrčati na travnjak Olimpijskog stadiona
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 03. lipanj 2024. 09:15

Pripreme hrvatskih nogometaša za Europsko prvenstvo ulaze u završnu fazu. Nakon okupljanja i uvodnog trenažnog procesa na redu su utakmice: prva je već u ponedjeljak na Rujevici, protiv Sjeverne Makedonije, a druga pet dana kasnije, s Portugalom u Lisabonu.

Za Hrvatsku, Euro počinje 15. lipnja u Berlinu, protiv Španjolske. Izbornik Zlatko Dalić jamačno već ima posloženu momčad (barem u glavi) koja će istrčati na travnjak Olimpijskog stadiona. Prema dosadašnjem promišljanju, nekako se najizgledniji čini sastav: Livaković - Stanišić, Erlić, Šutalo, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Kramarić, Budimir, Ivanušec; no svi oni neće biti danas na raspolaganju izborniku. U predočenoj formaciji osam je fiksnih varijabli: vratar, stoperski tandem, lijevi bek, tercet u veznoj liniji i središnji napadač. Kod desnog beka eventualno postoji dvojba - Juranović ili Stanišić? Hijerarhijski je prvoj postavi bliži Juranović, ali je Stanišić odigrao najbolju sezonu u karijeri i u Bundesligi osvojio duplu krunu.

Pri okupljanju reprezentacije Dalić je bez krzmanja istaknuo da će stoperski dvojac na Euru biti Martin Erlić i Josip Šutalo. Kritičari će odmah primijetiti kako je jedan ispao iz Serie A (sa Sassuolom), a drugi je bio predmet sprdnje nizozemskih medija u "najlošijem izdanju Ajaxa ovog tisućljeća". No Dalić ima ogromno povjerenje u spomenute igrače. Njegov izbor podupire i zanimljiv statistički podatak: Erlić i Šutalo zajedno su odigrali četiri utakmice (protivnici su bili Francuska, Danska, Španjolska i Latvija), a s njima na stoperskim pozicijama hrvatska reprezentacija nije primila nijedan gol! Sa Stanišićem i Gvardiolom na bekovskim pozicijama Hrvatska ima najmlađu obranu na Euru, s prosjekom od 24 godine!

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Generalka tek slijedi

Uz veznu liniju hrvatske momčadi lijepi se mantra "najbolji srednji red na svijetu". To vjerojatno nije točno, ali je barem uhu ugodno. Ono što će zacijelo biti manje ugodno jest iznalaženje odgovora na neizbježna pitanja - kakva je razlika u kvaliteti igre između Interova Epic Broza i ovog arapskog Al-Marcela, te kako bi hrvatska vezna linija mogla izgledati nakon odlaska vječnog Modrića?

Ipak, najintrigantnije pitanje hrvatskom stožeru uoči nastupa na Euru svakako je kako posložiti tercet u prvoj liniji. Ako je Ante Budimir konačni odabir za devetku, u pogledu krilnih pozicija i nadalje je otvoren natječaj. Formalno, Dalić među pozvanih 26 kandidata ima svega trojicu klasičnih krilnih napadača - Ivana Perišića, Marka Pjacu i Marca Pašalića.

S optimalno spremnim Perišićem, lijeva je strana napada bila rezervirana. Desnu je pak stranu popunjavao tko stigne. Ondje su se smjenjivali Andrej Kramarić, Lovro Majer, Mario Pašalić, Nikola Vlašić...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Da bi razbistrio situaciju oko spomenutih neuralgičnih točaka, Dalić je odabrao i dva naizgled prigodna protivnika uoči polaska na turnir u Njemačku. Sraz s Portugalom 8. lipnja u Lisabonu de facto je generalna proba pred nastup. Ondje Dalić zacijelo neće previše eksperimentirati. Drugim riječima, jedina prilika u kojoj hrvatski izbornik može pronaći neke razrješnice za svoje dvojbe sraz je sa Sjevernom Makedonijom.

Niža razina

Iako se na Wembleyju nije pretjerano iscrpio (na travnjaku je proveo posljednjih desetak minuta), Luka Modrić vjerojatno na Rujevici neće imati minutažu. Utakmica s Makedoncima zapravo je idealna prigoda za test trenutačnih mogućnosti Ivana Perišića. Kao i za dvojicu igrača, Pjacu i Pašalića, koji su na spomenutom stadionu ove sezone napravili veliki iskorak. Naime, još postoji opravdana dilema jesu li njihove izvedbe dosegle razinu koju reprezentacija mora prezentirati na Euru. I naposljetku - je li momčad Makedonije doista protivnik po mjeri za dobivanje relevantnih odgovora? Objektivno, aktualna je makedonska reprezentacija trećeligaška razina europskog nogometa. U kvalifikacijama za Euro momčad Bobija Milevskog samo je u rijetkim sekvencama ostavljala dojam ozbiljnog suparnika reprezentacijama koje će Hrvatska (izravno) doživjeti u Njemačkoj.

Linker
21. rujan 2024 12:47