EDITORIAL/PROFIMEDIA Ben Gal/orange Pictures
DNEVNIK NAVIJAČA POWERED BY POLI

‘Narančasta legija‘ voli Hrvate, ali ovaj je za njih enigma: ‘Jednu utakmicu je čudo, drugu ga nema na mapi‘

Šutalo i Sosa su često bili na meti kritika pa nas je zanimalo što navijači Ajaxa misle o hrvatskom dvojcu
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 17. lipanj 2024. 00:42

Treći dan naše njemačke avanture prošao je s najmanje događaja. Poraz od Španjolske ostavio je traga na hrvatskim navijačima koji nisu bili tako raspjevani i veseli kao prethodnih dana.

Nas je čekala trosatna vožnja autobusa do samog sjevera Njemačke, odnosno do Hamburga. Tamo su ranije tog dana svoju utakmicu odigrali Nizozemska i Poljska. Hamburg su od jutra osvojili “narančasti” navijači Nizozemske koji su došli izraziti podršku svojoj reprezentaciji.

S obzirom na to da od ovog ljeta čak u nizozemskoj ligi igra čak šest Hrvata, odlučili smo kišni dan u Hamburgu iskoristiti za razgovor s njihovim navijačima o hrvatskim reprezentativcima. Nizozemci su nakon pobjede bili u sjajnom raspoloženju te nam nije trebalo dugo da pronađemo one zainteresirane za razgovor.

image
RONNY HARTMANN Afp

Goruća tema bio je Ajax koji je odradio groznu sezonu za svoje standarde. Završili su na petom mjestu, nestvarnih 45 bodova iza vodećeg PSV-a. Josip Šutalo i Borna Sosa su često bili na meti kritika pa nas je zanimalo što navijači Ajaxa misle o hrvatskom dvojcu. Grupica od četiri navijača iz Amsterdama činila se savršena za taj razgovor.

- Šutalo je sjajan. Imao je dosta loših reakcija kroz sezonu, ali mlad je i sigurno će još napredovati. Za Sosu pak, nismo tako sigurni... Jednostavno nije to igrač za najvišu razinu. Jedina kvaliteta mu je centaršut. Poslat ćemo ga u Vitesse ha-ha, veseli su bili Nizozemci.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

Osim spomenutog dvojca, u Ajaxu je još i Jakov Medić. On je ovog ljeta upravo iz Hamburga, točnije iz St. Paulija došao u Amsterdam. No, nije se uspio nametnuti u momčadi nizozemskog velikana.

- On postoji ha-ha? Došao je u klub, dao golčinu u debitantskom nastupu i nestao. Nije mi baš jasno njegovo dovođenje, rekao nam je jedan od navijača.

U potrazi za navijačima Feyenoorda koje smo htjeli pitati o Luki Ivanušecu, naišli smo na dva čovjeka u dresovima Fortune Sittard. Savršeni tandem za čuti koju riječ o nekadašnjem najvećem talentu hrvatskog nogometa, Alenu Haliloviću koji je za taj klub odradio solidnu sezonu.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Dvojac iz Sittarda je bio oduševljen što ih netko pita za dojmove o njihovom igraču. Bili su pomalo iznenađeni što netko iz Hrvatske uopće zna za njihov klub.

- Halilović je enigma. Jednu utakmicu ga gledaš i pitaš se “kako je pobogu ovakav igrač završio kod nas”. Prolazi protivnike kao od šale, asistira, sveprisutan je. Sedam dana kasnije ti se čini kao da ne bi mogao igrati protiv lokalne ekipe, objasnili su nam Nizozemci.

Nakon razgovora s veselim Nizozemcima smo još malo prošetali Hamburgom u potrazi za hrvatskim ili albanskim navijačima, no nismo imali sreće. Oni će prema svemu sudeći na sjever Njemačke doći u narednim danima.

Kišni dan u Hamburgu su nam tako skratili raspjevani Nizozemci. Prognoza nije ništa bolja ni u narednim danima što znači da će okupljanje navijača na otvorenom biti otežano. No, ne sumnjamo da će se unatoč kiši pronaći način za dobar provod.

image
ODD ANDERSEN Afp

Linker
21. rujan 2024 21:05