Luciano Spalletti i igrači Italije

 ALBERTO PIZZOLI Afp
GUŽVA MEĐU AZZURRIMA

Nazvao ga talijanskim Bellinghamom, a onda mu zatvorio vrata Eura: ‘Djeluje mi umorno‘

Azzurri su na prvim treninzima vježbali u dvije različite formacije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. lipanj 2024. 14:47

Preliminarnih 30 kod Talijana se pretvorilo u 29 imena, stoper Francesco Acerbi osjetio je bolove u preponama i, umjesto u Njemačkoj, naći će se na kirurškom stolu. U reprezentaciju bi, prema najava, stoga mogao upasti branič Juventusa Federico Gatti. Atalantini aduti Gianluca Scamacca i Giorgio Scalvini također nisu među okupljenima jer se pripremaju za ligaški ogled s Fiorentinom (nedjelja), nadoknada je to 29. kola Serie A, a odvija se u posve besmislenom terminu.

Obrana od kritika

Nakon okupljanja u Covercianu u petak, prva presica Luciana Spallettija uglavnom se svodila na obranu od kritičara. Mnogim Talijanima nije jasno kako je Nicolo Fagioli zaradio mjesto ispred Manuela Locatellija. Obojica igraju za Juventus, s tim da je nepozvani Locatelli standardni prvotimac i već ustaljeni reprezentativac (28 nastupa), a pozvani Fagioli pauzirao je od nogometa sedam ovosezonskih mjeseci zbog ilegalnog klađenja te dosad samo jednom zaigrao za Azzurre.

image

Giacomo Bonaventura

ARIS MESSINIS Afp

- Fagioli ima kvalitetu i kreativnost, smatramo da se radi o igrači koji zna zadržati posjed i zato nam odgovara. Teren će pokazati jesmo li donijeli ispravnu odluku. Klađenje? Fagioli je dobar momak, razgovarao sam s njim na dan finala Kupa Italije u Rimu, cijelo vrijeme bili smo zajedno i ostavio je dobar dojam na mene. Možda je imao grijehe, ali mislim da zaslužuje malo razumijevanja. Kladio se jer se nije znao obraniti od iskušenja. Locatelliju poručujem da će se vratiti ovdje i ispričavam se što sada nije dobio poziv - kazao je Spalletti.

Morao je 65-godišnji stručnjak poslati ispričnicu i na još jednu adresu. Ni Giacomo Bonaventura nije pronašao mjesto u veznom redu unatoč i više nego dobroj sezoni s Fiorentinom. Novinari su podsjetili Spallettija da je upravo Bonaventuru prije nekoliko mjeseci nazvao "talijanskim Bellinghamom".

- Uvijek ću biti uz njega i sve naše igrače. Bonaventura ima tehničku kvalitetu, ali djeluje mi pomalo umorno. Mislim da će mi na Euru trebati nešto drukčije, no ne želim da se Bonaventura osjeća izbačenim - nastavio je Spalletti, te dodao da Acerbijeva ozljeda znači i da bi Italija mogla igrati u drukčijoj formaciji od originalno pretpostavljene.

Dvije različite formacije

Na prvim treninzima Azzurri su uvježbavali igru u različitim postavkama. Prva u obliku 4-2-3-1 izgledala je ovako: Donnarumma Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Cambiasso - Fagioli, Cristante - Chiesa, Frattesi/Ricci, Zaccagni - Raspadori. Druga u formaciji 3-4-2-1 ovako: Vicario - Darmian, Calafiori, Buongiorno, Dimarco - Jorginho, Barella/Pellegrini, Bellanova/Orsolini - Folorunsho, El Shaarawy - Retegui.

- Ne želimo biti kruti, nego fluidni kako bismo dali slobodu našim talentiranim igračima i istovremeno ostali organizirani - kaže izbornik, koji je nastavio primjenjivati posebne metode i za motivacijskog govornika pozvao Gianluigija Buffona, a iz soba namijenjenih za druženje tijekom slobodnog vremena izbacio sve PlayStation konzole.

image

Gianluigi Buffon

Spada/lapresse/shutterstock Editorial/profimedia

- Moramo zaboraviti da smo bogati i da imamo sve na raspolaganju. Ponekad je potrebno našoj djeci zabraniti neke stvari da bi izbjegli poroke. Želim otkloniti sve ono što bismo, u slučaju da se dogodi nešto loše, naveli kao razlog tomu.

Ipak, pitate li spomenutog Buffona, koji trenutno boravi u Covercianu kao dio trenerskog osoblja, Talijani ne trebaju očekivati loš scenarij.

- Ova momčad ima veliku vrijednost. Italiju se podcjenjuje i na momčadskoj i individualnoj razini, no to možemo pretvoriti u prednost. U najtežoj smo skupini Eura, ali snaga je znati da nas se druge momčadi boje. Naša povijest pokazuje da će se svatko morati namučiti želi li osvojiti tri boda. Na kraju dana, mi smo branitelji naslova - poručio je Buffon.

Linker
02. lipanj 2024 14:47