Mirlind Daku i Dominik Livaković

 RONNY HARTMANN Afp
TRAŽE KAZNU

Novi skandal na Euru, bivši HNL-ovac razbjesnio Makedonce: ‘Poticao je neprijateljstvo‘

Mirlind Daku je nakon remija Albanije protiv Hrvatske na neprimjeren način pokrenuo klicanje navijača
Piše: SNObjavljeno: 20. lipanj 2024. 14:13

Mirlind Daku je žestoko uznemirio sportsku javnost u Makedoniji i Srbiji. Naime, nakon utakmice Eura između Hrvatske i Albanije (2:2), bivši igrač Osijeka je uzeo megafon u ruke i pokrenuo klicanje ‘P**ka im materina, Srbima i Makedoncima‘.

Dakuov incident je izazvao veliku osudu, a između ostalih se javio Makedonski nogometni savez koji je o cijelom slučaju objavio priopćenje koje u cijelosti prenosimo.

"Izražavamo duboku zabrinutost i nedvosmislenu osudu povodom nacionalističkih povika Mirlinda Dakua, reprezentativca Albanije, usmjerenih protiv makedonske države nakon jučerašnje utakmice između Hrvatske i Albanije na Europskom prvenstvu.

Ponašanje je nedopustivo i protivno osnovnim vrijednostima sportskog ponašanja i međusobnog poštovanja koje promiče nogomet.

Sport, posebice nogomet, temelj je zadržavanja ljudi različitih nacionalnosti i okruženje suradnje i uvažavanja.

Nacionalistička retorika, međutim, potkopava ta načela, potičući podjele i neprijateljstvo između navijača i društava.

Načela političke neutralnosti sadržana su u pravilnicima međunarodnih saveza poput FIFA-e i UEFA-e. Nogometni savez Makedonije uputit će službeni dopis UEFA-i zbog ovakvog skandaloznog ponašanja.

Pozivamo albanskog nogometaša Mirlinda Dakua da se javno ispriča za svoje ponašanje, priznajući štetu koju je prouzročio.

Također pozivamo nadležne institucije da istraže ovaj incident i poduzmu odgovarajuće disciplinske mjere kako bi se ojačali standardi ponašanja koji se očekuju od svih sportaša.

Naša predanost promicanju jedinstva, poštovanja i poštene igre u sportu ostaje na prvom mjestu", poručili su iz Makedonskog nogometnog saveza.

Linker
20. lipanj 2024 14:14