GABRIEL BOUYS Afp
TRENERSKA POROTA

‘Otkad komentiram Hajduk i Vatrene, nikad nisam bio u težoj situaciji. Ali izgubljena je bitka, ne i rat‘

Goran Ljubojević, Petar Šegrt i Hrvoje Vejić analiziraju poraz Hrvatske na otvaranju Eura
Piše: Nikola Patković, Robert Krnjić, Zdravko ReićObjavljeno: 16. lipanj 2024. 18:05

Hrvatska je uvjerljivim porazom od Španjolske (0:3) na otvaranju Eura kompromitirala svoje izgleda za plasman u drugi krug natjecanja. Vatrene u skupini još čekaju Albanija i Italija, a evo kako je prvu utakmicu Dalićevih izabranika doživjela trenerska porota u sastavu Goran Ljubojević, Petar Šegrt i Hrvoje Vejić.

GORAN LJUBOJEVIĆ

Ne treba raditi paniku, nisu nas nadigrali

Prvih 15 minuta utakmice Španjolska je imala ono što i mi i oni najviše volimo, posjed. Mi smo dobro stajali u niskom bloku i osim par pokušaja dubinskih proigravanja iza naše obrambene linije i nekoliko bezopasnih šuteva, Španjolska nije učinila ništa posebno. Po oduzetoj lopti smo imali problem s izlaskom prema naprijed jer bi nas Španjolci odmah stisnuli i spriječili u tome. Ono što su nama Španjolci napravili u prvih 15 minuta utakmice, to smo mi isto njima učinili do 29. minute kada su nam nažalost, po oduzetoj lopti i na nepostavljenu obranu, složili preciznu kontru i zabili još jedan pogodak.

Nismo nadigrani, već su Španjolci jednostavno bili koncentriraniji i precizniji u izglednim akcijama

Nakon tog pogotka Španjolci su se oslobodili te su, prepoznatljivim preciznim dodavanjima i na kraju vrhunskim driblingom i pogotkom Fabiana Ruiza, povećali vodstvo protiv nas. Mi smo isto, tijekom tog razdoblja i malo poslije toga, imali nekoliko izglednih situacija i udaraca na gol, ali nažalost nismo bili precizni. Španjolska je, nažalost zabila još jedan pogodak pred kraj poluvremena i jedini zaključak koji mogu izvući je da su Španjolci, unatoč podjednakom posjedu i istom broju prilika, koje su obje ekipe imale, bili puno puno precizniji u završnici od nas.

image

Lovro Majer

Ante Čizmić/Cropix

U drugom poluvremenu sam očekivao da će Španjolci imati veći posjed i tako pokušati umiriti utakmicu, ali mi smo ipak uspjeli kvalitetnim pritiscima i povremenim presingom osvojiti loptu. Nažalost, nastavili smo s promašajima, no srećom i Španjolci nisu bili precizni u završnici akcija kao što su bili u prvom poluvremenu. Za kraj, doživjeli smo težak poraz od Španjolske, ali mislim da ne treba praviti paniku jer nismo nadigrani, Španjolci su jednostavno bili koncentriraniji i precizniji u izglednim akcijama i prilikama te su zasluženo pobijedili i upisali tri boda...

PETAR ŠEGRT

Neki su se možda ljutili na Dalića, ali morao je misliti na Albaniju

Igrali smo presporo i to je bio ključan problem, protiv Španjolske moraš igrati brz i vertikalan nogomet. Prvih deset minuta kao da se nismo pojavili na utakmici, izgubili smo previše lopti, njihov presing nam je stvarao velike poteškoće, a kad smo uspjeli uspostaviti kontrolu - uslijedile su ogromne greške.

Prvi gol je nevjerojatan, takav gol jednostavno ne smijemo primiti, oko toga nema diskusije. Bili smo otvoreni, nitko nije čuvao sredinu, Pongračić i Šutalo su predaleko stajali jedan od drugog. Nakon toga su nam zabili i drugi, a mi smo potom imali prilike, ali nismo ih realizirati i onda smo dobili i treći gol u samoj završnici poluvremena. Jednostavno nije bio naš dan, a to se vidjelo i kad nismo iskoristili kazneni udarac u drugom dijelu.

Španjolski vezni red našem je uzeo mjeru. Naša su dodavanja išla kroz zadnju liniju ili, eventualno, do Majera ili Kramarića, ali Modrića i Kovačića su Španjolci presingom zatvarali i nismo mogli razvijati svoju igru. Koliko smo samo puta pokušali doći do Budimira dugom loptom? To nije naša igra.

Perišić je možda mogao igrati malo više budući da smo s njim dobili lijevu stranu

Španjolska je, nadalje, promijenila svoj stil igre. Više ne igraju u širinu kao nekada, sada odigravaju i vertikalne paseve, ali i mijenjaju stranu na Yamala i Williamsa. Mi smo čak imali nešto viši posjed, ali taj je posjed bio u našoj prvoj trećini, dok smo na suprotnoj strani napravili premalo.

image

Ivan Perišić

Ante Čizmić/Cropix

Što se tiče izmjena, neki su se možda ljutili na Dalića kada je izvadio Modrića i Kovačića, ali on je morao misliti na sljedeću utakmicu. Kod 0-3 je utakmica sa Španjolskom bila gotova. Perišić je možda mogao igrati malo više budući da smo s njim dobili lijevu stranu.

Sve u svemu, moramo skupiti glave, biti pozitivni i maksimalno se fokusirati na utakmicu s Albanijom za koju sam i ranije rekao da će biti ključna.

HRVOJE VEJIĆ

Ni u snu se nisam nadao ovakvom potopu i bolnom razočaranju

Nisam se ni u snu nadao ovakvom potopu naših, ovo je bolno, razočaravajuće, žalosno. Ali to nije kraj, računam da u našem taboru ima snage, psihološke stabilnosti, pa da ćemo u slijedeći utakmicama ostvariti prolaz u osminu finala. Otkako sam se prihvatio komentiranja utakmica, u prvom redu Hajduka, evo i naše reprezentacije nisam se našao u težoj situaciji. Španjolci su bolji, moćniji, brži u predaju lopte, okomitije, u svakom pogledu superiornije, zasluženo su nas nagrdili.

image

Mario Pašalić

Ante Čizmić/Cropix

Ono što je bitno, što se pokazalo kao ključno, to je da su naši igrači s najviše iskustva, djelovali dezorijentirano. Ne bih sada želio potonuti u negativne procjene, bez obzira na to što su Modrić i drugovi doživjeli težak nokaut, ali moram vjerovati, nadati se da će naša momčad ostati na nogama. Mi smo do sada u svako natjecanje - od bronce u Francuskoj do ostalih odličja - ulazili uvjereni da imamo kvalitetu, ali smo bili obazriviji, tiši u najavama. Ovog puta svi zajedno smo krenuli u pumpanje s pretjeranim optimizmom, uvjeravali smo se da smo favoriti turnira.

Naša vjera u sposobnost nadigravanja na račun reputacije velemajstora veznog reda, potpomognuti bočnim igračima, pokazala se isprazna

Od početka smo bili smušeni, neodlučni, tako da nismo nalazili načina da se oslobodimo pritiska. Primili smo jeftine golove. Možemo se tješiti da nismo imali sreće, ali to ipak nije opravdanje. Pa i taj nerealizirani kazneni udarac je prilog tom osjećaju.

Naša vjera u sposobnost nadigravanja na račun reputacije velemajstora veznog reda, potpomognuti bočnim igračima, pokazala se isprazna. Utjehu se može naći u činjenici da su Španjolci bili bolji u svakom elementu. Probijali su nas po sredini, brzo su se oslobađali lopte, precizno dodavali, dok su se naši gubili u pokušajima da se kroz driblinge izbore za prostor. Zaključit ću stereotipom da smo izgubili prvu bitku, ne i rat. Veliki je to ispit za izbornika Dalića.

Linker
16. lipanj 2024 18:07