DAMIR KRAJAC Cropix
U IZBORU DEVET IGRAČA

Pitanje svih pitanja uoči Eura u Njemačkoj, tko će na desno krilo? Za jednog Vatrenog šanse su sve veće

Izbornik će nacrt za La Roju napraviti tek nakon Portugala. Krilne pozicije su najspornije u Dalićevoj kompoziciji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2024. 07:28

Desno krilo je intrigantna tema Vatrenih. Zlatko Dalić igra u formacijama 4-3-3- i 4-2-3-1, samo je u Ligi nacija 2020. i do Eura 2021. pokušavao s rombom, a 3-5-2 napustio je nakon tri testa od kojih je posljednji bio u Dohi u ožujku 2022. godine. No, iako prakticira nogomet s krilima, Hrvatska nema brze i vrhunske igrače za te pozicije. Gdje su nama Vinicius, Rodrygo, Adeyemi, Saka, da ne govorimo Mbappe... U Dalićevoj shemi igre te role dobivaju najčešće veznjaci koje ne krase brzina nego neki drugi elementi, a Hrvatska teško zabija golove protiv iole jačih i raspoloženijih rivala.

Lovro Majer nametnuo se u posljednje dvije utakmice s Egiptom i Sjevernom Makedonijom za startera, mnogi su mu skloni i žele ga vidjeti u prvoj jedanaestorici, a to može biti samo na krilu dok vezni red drže Modrić, Brozović i Kovačić. No, za ofenzivnog bočnog igrača, koji će djelovati desno, izbornik je istaknuo još tri kandidata - Kramarić, Mario Pašalić i Marco Pašalić, a ne treba potpuno odbaciti ni Luku Sučić, Ivanušeca, Baturinu...

Majeru rastu šanse

Andrej Kramarić je jedan do najboljih hrvatskih nogometaša i bilo bi čudo da ne starta protiv Španjolske, pitanje je samo na kojoj poziciji. Ako on ne bude desno krilo, Lovri Majeru rastu šanse.

Na SP-u u Kataru 2022. godine Kramarić je u četiri ogleda igrao upravo na tom mjestu, a tri na “devetki”. U tim slučajevima na desnom krilu bili su jednom Vlašić i dvaput Mario Pašalić. Sada je logičnije bilo da ulogu centarfora ima pravi vođa napada, pogotovo što je Ante Budimir u životnoj formi, demonstrirao je i protiv Makedonaca da je ušao u mod odličnih forova.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Iako nije rođen kao najveći talent, puno je toga stekao radom i iskustvom, a zahvalan je i zbog defenzivnog doprinosa. Premda su ga znali uspoređivati s Marijem Mandžukićem, nikad mu nije više nalikovao... Zbog toga je vjerojatno da će Kramarić na krilo, pogotovo što je na “devetki” i Bruno Petković. Ne bude li Perišić dovoljno pravi da ga izbornik odabere za startera, možda i na lijevo, tada bi Lovro Majer i Mario Pašalić bili glavni kandidati za desno.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Iza Majera je osrednja sezona u Wolfsburgu, koja je dijelom ušminkana u finišu, ali to za reprezentaciju nije bitno. U državnom dresu djeluje bolje nego ikad, međutim, opet ovisi i o drugima hoće li startati ili biti adut s klupe. U današnje doba igrači koji ulaze u nastavku utakmice katkad su bitniji od onih koji je započnu. Majer je pokazao Daliću da na njega može računati, a izbornik će završni nacrt za La Roju napraviti tek nakon prijateljske utakmice u subotu u Portugalu. Krilne pozicije su najspornije u Dalićevoj kompoziciji.

ASPIRANTI ZA MJESTO DESNOG KRILA

ANDREJ KRAMARIĆ

On je prvi izbor ako neće igrati neku drugu ulogu u napadu. Nije krilo, no pokazao je da se zna ubaciti pred gol i biti vrlo opasan. Napadač od kojeg se mnogo očekuje.

LOVRO MAJER

Zabio je tri gola i bio najbolji u zadnje dvije utakmice Hrvatske, doduše se slabijim suparnicima. Nije krilo, međutim, pokazao je kako zna koristiti prostor koji vidi i poentirati.

MARIO PAŠALIĆ

Igrao tu ulogu u velikom utakmicama, s krila se ubacuje na centarfora, defenzivno odradi, u napadačkom dijelu bilo bi mu lakše kad bi bio brži...

MARCO PAŠALIĆ

Jedini koji je pravo desno krilo, ljevak, zabio je svoj prvi gol, ali po rejtingu je ovog časa iza nekih drugih kandidata za tu ulogu u reprezentaciji.

LUKA SUČIĆ

Izbornik ga je u ponedjeljak vrlo kratko stavio desno, dojam je da više kandidira kao zamjena za Kovačića, iako se snalazi na više mjesta.

NIKOLA VLAŠIĆ

Bio je krilo više puta, međutim, kako je došao na pripreme iz ozljede, od njega bi se moglo više očekivati kasnije u turniru...

MARTIN BATURINA

Teško je očekivati da bi on započeo sa Španjolskom kao krilo, iako je u Dinamu znao djelovati na svim veznim i polunapadačkim pozicijama.

LUKA IVANUŠEC

Nekad je igrao desno krilo, međutim, dugo već to ne radi, pa niti sada nema najava da bi ga Dalić stavio na tu poziciju.

MARKO PJACA

U neka davna vremena igrao je i na desnoj strani, sada je u prvom redu kandidat za lijevo krilo, gdje je jedino igrao otkako je stigao u Rijeku.

Linker
05. lipanj 2024 07:30